Elazığ Ağın'dan Fransa'ya 'Fransız bademi'

Elazığ'ın Ağın ilçesine yetiştirilen 'Fransız Bademi' birçok ülkeye ihraç ediliyor.

GİRİŞ 15.10.2016 09:57 GÜNCELLEME 15.10.2016 12:08
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Elazığ Ağın'daki üreticilerin kapama meyve bahçesi şeklinde Fransız bademi yetiştiriciliğine başlamasıyla, üretim alanı 7 yılda 400 dekardan 5 bin 400 dekara yükseldi.

İlçede Fransız bademi yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına ön ayak olan Alaaddin Yazıcı, yaptığı açıklamada, ortağı Faruk Doğan ile "ilçeye ekonomik anlamda ne kazandırabiliriz?" diye araştırırken, Fransız bademi yetiştirmeye karar verdiklerini söyledi.

'ÇOK HIZLI GELİŞTİ'

Kimi üreticilerin “Fransız bademinden verim alamazsınız” demelerine rağmen, risk alarak 850 dönüm çorak araziye bugüne kadar 36 bin fidan ektiklerini anlatan Yazıcı, “Bizimle başlayan badem ağaçlandırması ürün almaya başlandıktan sonra çok hızlı gelişti. Malatya'dan ve çevre illerden insanlar gelip tarlalarımızı geziyor. Bakanlık, bahçemizi 'örnek bahçe' listesine koydu.” dedi.

YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR

İlçedeki badem ağacı sayısının 200 bine ulaştığına dikkati çeken Yazıcı, Ağın'ın iklim ve toprağının Fransız bademine adeta ilaç gibi geldiğini ifade etti.

Bu yıl kendi ağaçlarından 100 ton civarında rekolte beklediklerini ve ürünlerini daha çok Mersinile Gaziantep'deki ihracatçı firmalara gönderdiklerini anlatan Yazıcı, "Ürünlerimiz iç ve dış piyasada değerlendiriliyor. İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya badem ihraç ediliyor." dedi.

Milliyet

YORUMLAR 4
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah Rabbim işlerinizi kolaylaştırsın bol kazanç nasip etsin ülkem insanı kazandıkça başarılı oldukça çok mutlu oluyorum Rabbim tüm halkımıza bol kazanç versin inşallah.
    Cevapla
  • erdi 7 yıl önce Şikayet Et
    çalışana allah hayırlısından daha çok versin ve ülkemizde severek çalışanların sayısını artırsın tenbellerinde sayısı azalsın
    Cevapla
  • ülkemiz kazansın 7 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun insanıma vatanıma
    Cevapla
  • Bilal 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah bereketinizi arttırsın
    Cevapla