Kırıkkale'ye dev yatırım

Kırıkkale'ye kurulan çelikhaneyle ithalatın 3'te 1 oranında düşmesi beklenirken, yerli silahlarda da bu çeliklerin kullanılması planlanıyor.

Kırıkkale'ye dev yatırım
Kırıkkale'ye dev yatırım
GİRİŞ 17.05.2016 15:52 GÜNCELLEME 17.05.2016 22:22
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kırıkkale'de Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) bünyesinde kurulan çelikhaneyle, yıllık 120 bin ton çelik üretilerek, Türkiye'nin dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

62 MİLYON AVROLUK YATIRIM

Türkiye'nin savunma sanayisine önemli katkılar sağlayan MKEK'de Ağır Silah ve Çelik Fabrikası bünyesinde yaptırılan çelikhane tesisinin inşası sürüyor. 62 milyon avro yatırımla geçen yıl temmuz ayında yapımına başlanan çelikhanenin, gelecek yıl nisan ayında hizmete girmesi planlanıyor.

MKEK Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Müdürü Gündüz Güler, ağır silah ve çelik üretiminin yapıldığı fabrikada 380 personelin çalıştığını söyledi.

'TÜRKİYE'DE İLK'

MKEK Ağır Silah ve Çelik Fabrikası'nın Türkiye'nin ilk kaliteli çelik üretim fabrikası olduğunu anlatan Güler, "1930 yılında çelik üretimine başlanmış. Yıllar içerisinde çelik üretim metodu güncel teknolojiyi yakalayamadığından zamanla üretimi azalmış. Geçen yıl üretim miktarı da 25 bin tona kadar düşmüştür." dedi.

Yapımı süren çelikhanenin, bu durumu tersine döndüreceğini belirten Güler, yıllık 120 bin ton sıvı çelik üretim kapasiteli tesisin, Türkiye'nin çelik ithalatının azaltılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

ALTAY, MİLGEM VE OBÜSLERE YERLİ ÇELİK

Bunun dışında kalan kapasiteyle Türk sanayisinin dövme çelikle ilgili ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladıklarını aktaran Güler, "Son yıllarda Türk savunma sanayinde önemli atılımlar gerçekleşiyor. Bunlar ALTAY tankı, MİLGEM Projesi, Fırtına ve Panter obüsleri. Bu silahlarda buradan üreteceğimiz kaliteli çeliği kullanmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

YHT TEKERLERİNE MKEK DOKUNUŞU

MKEK’in, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yaptığı protokol çerçevesinde, yeni çelikhanede Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve normal trenlerin ihtiyacı olan monoblok tekerlerini de üreteceklerini aktaran Güler, yeni çelikhane yatırımının bu projenin ilk aşaması olduğunu kaydetti.

Gündüz Güler, tesiste üretilecek çelikle monoblok tren tekerlerinin de ithalatını durdurmayı amaçladıklarını vurgulayarak, "Dövülmüş çeliğin Türk sanayisindeki değişik sektörler içerisinde kullanılması için fabrikamızda 4 bin 500 tonluk yeni bir hidrolik serbest dövme presi almayı öngörüyoruz. Bu konuyla ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile MKEK arasındaki görüşmeler devam ediyor. Kaliteli çelik üretimi konusunda Türkiye'deki en büyük çelik üretimi fabrikası diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 12
  • Türk olmak başka 7 yıl önce Şikayet Et
    Allahim seni hertürlü kötülük lerden korusun Cumhurbaşkanı'm.. Ben Almanya'da yaşıyorum, bu PKK yı destekleyen ülkenin pis ağız kokusunu, iki yüzlü hamlelerini hergün gördüm ve hala görüyorum Türk kardeşlerim.. Sultan Abdülhamid han ATA'mızı anlamak herşeyi anlamak olacaktır .. Allah bizi imandan ve Kuran'dan ayırmasın .. Vesselam
    Cevapla
  • geç kalınmış 7 yıl önce Şikayet Et
    demekki sanayi ancak ağır sanayi oluyor ve hammedde istiyor.
    Cevapla
  • Ayder 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel çok güzel haber bunlar helal olsun size
    Cevapla
  • aciz ve fakir kul 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye yürüyor. CHP, HDP V-ve avrupa tir tir titriyor.
    Cevapla
  • özgür 7 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır söyledim bizim ülkede profesyonel bir çelik imalatçısı yok Almanyada tysenkrupp firması var bizde yok bu çelikler sadece silah sanayi değil gemi inşaa çelik yapı ve otomotivdede kullanılırsa başarılı olur ve iç piyasamızı oluştururuz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle