Petrolü sudan ucuz yapan 4 neden!

1 litre sudan daha ucuza gelen petrolde varil fiyatının 10 dolara inme ihtimali gündemde. Peki petrol neden düşüyor. İşte cevabı...

Petrolü sudan ucuz yapan 4 neden!
Petrolü sudan ucuz yapan 4 neden!
GİRİŞ 13.01.2016 11:45 GÜNCELLEME 13.01.2016 19:54
Bu Habere 88 Yorum Yapılmış

Başta Çin olmak üzere küresel piyasalardan kaynaklanan endişeler nedeniyle sürekli düşen ham petrol fiyatları dün de bu trendini sürdürdü.

Yüzde 3’ü aşan kayıpla 30 dolar seviyesini gören petrol fiyatları son 12 yılın en düşük seviyesine indi. Haziran 2014’te 115 dolar olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı son 18 ayda yüzde 72 oranında değer kaybına uğradı. 12 ay kayıpları da yüzde 32 seviyesinde bulunan petrolün 2016’daki zararı ise daha şimdiden yüzde 14’e ulaşmış durumda. Öyle ki ham petrolün litre fiyatı, Türkiye’de bir litre sudan daha ucuz hale geldi. Dün itibarıyla 1 litre petrol 0.56 lira ederken, 1 litre suyun fiyatı ise 0.65 lira seviyesindeydi.

Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre, petrolün geleceğine yönelik beklentilere bakıldığında da durum çok iyi görünmüyor. Zira Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) günlük petrol üretimini 30 milyonluk kotasının çok üzerinde tutarak fiyatların yükselmesine engel oluyor. Bu konuda ağırlığını koyan ülke ise Suudi Arabistan. Suudiler petrol fiyatlarının düşmesine neden olan ABD’li kayagazı üreticilerini ortadan kaldırmak istiyor. Ülke bu nedenle petrol fiyatlarını uzun süre düşük seviyede tutarak maliyet bakımından rakiplerinin direncini kırmayı planlıyor.

Yapılan hesaplamalara göre en ucuz üretim yapan ABD’li kayagazı üreticisinin tahammül sınırı 40 dolar seviyesindeydi. Diğer bir ifadeyle petrol fiyatlarının bu sınırın altında kalmasıyla birlikte şirketler zarar yazmaya başlıyor. Bu gidişle yıl içerisinde ABD cephesinden pek çok petrol şirketinin iflas haberi gelebilir. Petrole yönelik kötü haberlerden bir yenisi de Standard Chartered’den geldi. Banka petroldeki düşüşün 10 dolara kadar inebileceğini savundu.

PETROL NEDEN DÜŞÜYOR?

- Petroldeki düşüş Çin ekonomisine yönelik endişelerle birlikte başladı. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’i bu yıl da inişli çıkışlı bir dönemin bekliyor olması petrolü etkiliyor.

- Kısa bir süre öncesine kadar dünyanın en çok petrol alan ülkesi olan ABD’nin artık net üretici durumuna geçmesi başta ABD’nin rezervlerinin dolmasına neden oldu.

- Petrol fiyatlarındaki düşüşün en büyük nedeni Suudi Arabistan ile ABD’li kayagazı üreticileri arasındaki savaş. Suudiler fiyat kırarak rakiplerini yok etmeyi planlıyor.

- Dünya genelinde oldukça ılıman geçen kış ayları ısınma konusunda doğalgazın yanı sıra petrole olan talebi de düşürdü. Bu alanda büyük bir talep beklenmiyor.

YORUMLAR 88
  • deli 8 yıl önce Şikayet Et
    Valla sizlerde kafa yok trafik zaten felç istanbulda birde yakıt ucuzladı mı rezalet bir yer olur istanbul...
    Cevapla
  • AZMİ 8 yıl önce Şikayet Et
    bizde neden 4 tlyi dahi görmedi anlamış değilim
    Cevapla
  • hakan 8 yıl önce Şikayet Et
    bizde benzin fiyati neden petrol 120 dolarken ki gibi acaba? bunun cevabini versin bir yiğit. .
    Cevapla
  • Fatihan 8 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi hakan bey petrol düşüyor fakat rafineri giderleri artmaktadır.Yani petrol düşşe bile benzin fiyatları 2,50 altını görmez.Petrol endüstrisi tamamen dışa bağımlı bir endüstri olduğundan düşeceğini ön görmüyorum.Ki bu şuanda bir soğuk savaş dönemi petrol tekrar yükselirse bizde yükselmemesini ümit ediyorum.
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    sudan ucuzken benzin 4,3 lira. petrol fiyatları eski haline gelse, halimiz nice olur acep?
    Cevapla
  • Fatihan 8 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet bu durumu süspansiyon etmiştir.Yoksa bu ülke için ikinci bir kriz demektir.Kaldı ki yakıt bizim ülkede benzin 2,50 olsa kimse kontak kapatmaz:d
    Cevapla
  • kara 8 yıl önce Şikayet Et
    bir otomobilim olup benzinin yüksek fiyatından dertlenemedim ya la
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle