Bayramoğlu'ndan 'yasa' eleştirisi!

Türkiye Perkande Federasyonu'nun Kartepe'deki Perakende Zirvesi'nde konuşan Ak Parti Eski Vekili ve MÜSİAD Eski Başkanı Ali Bayramoğlu konuşmasına özeleştiri ile başladı. Bayramoğlu sektör aktörlerine "Kimse perakende yasası istemiyor herkes kendi yasasını istiyor" dedi.

Bayramoğlu'ndan 'yasa' eleştirisi!
Bayramoğlu'ndan 'yasa' eleştirisi!
GİRİŞ 08.12.2012 15:24 GÜNCELLEME 08.12.2012 23:08

Hakan Göksel'in haberi

Türkiye Perkande Federasyonu ve Retail News Dergisi'nin düzenlediği Perakende Zirvesi'nde (Ak Parti Eski Rize Milletvekili, MÜSİAD Eski Başkanı) Organizasyon Komitesi Başkanı Ali Bayramoğlu, TPF Başkanı Aygün'ün konuşmasının ardından kürsüye çıktı.

Bayramoğlu sektörün beklentilerinin aktarıldığı konuşmalara dikkat çekerek özeleştirinin de yapılması gerektiğini "Sektörde kimsenin perakende yasası istemediğini, herkesin kendi yasasını istediği"eleştirisini yaptı…    

Giriş konuşmalarının en önemli kısmının Samsun'daki  4 farklı markanın Sammar adı altında birleşmesinin önemine dikkat çeken Bayramoğlu "Bu haber bence sunumların en önemli haberiydi ve çok önemli. Bu bizim geçen yıl en çok üzerinde durduğumuz konulardan biriydi. Güçlerimizi birleştirmek ve ortak hareket etmek gerekiyor." dedi

Milletvekilliği dönemimde Perakende Yasası'nın kendi gündemindeki konuların başında geldiğini vurgulayan Bayramoğlu "O dönemde perakende sektörünün büyük oyuncularının, yerel zincirlerin ve üreticilerin görüşlerini alıp bir yerde topladım. Topladığım talepleri karşılaştırdığımda çıkardığım sonuç şuydu: Kimse perakende yasası istemiyor! Herkes kendi yasasını istiyor!" dedi

Bayramoğlu "Bu işin olması için tarafların asgari fikirlerde buluştuğu bir taslak çıkarılması gerekiyor. Yasa çıkarmak kolaydır, fakat önemli olan çıkarılan yasanın sektörün geleceğini nasıl etkileyeceğini öngörmektir. Bu yüzden perakende sektör temsilcilerinin doğru bir çalışma ile kendi yasa taslağı teklifini  hazırlamasıdır" dedi.

Konuşmasında bir de uyarıda bulunan Bayramoğlu "Perakendeci Avrupalı perakendecinin Türkiye pazarına yönelmesi durumuna karşı hazırlıklı olmalıdır. Avrupa yaşlı nüfusunun tüketim yetersizliği nedeniyle genç Türkiye pazarına gözünü dikmiş durumda. TPF bu konuda hazırlık yapmalı, bir strateji belirlemelidir." Dedi.

Yabancı şirketlerin yerel zincirlere talip olmasının sektörde plansız şube açılışını tetiklediğini söyleyen Bayramoğlu "Yerel perakendeci yabancı marketler satın alacak diye şube açma yoluna gitmemelidir." Dedi ve konuşmasını şöyle devam etti: "Sanal market, gerçek marketin yerini alıyor. Perakendeci bu sürece nasıl dahil olacak? Lojistik desteği mi verecek, yoksa kendi bir site açarak pazara mı girecek? Bunun kararı verilmelidir."

Yerel perakendecilerin birlikte ve güçlü davranması gerektiğini vurgulayan Bayramoğlu sözlerini şöyle tamamladı "Girişimde bulunmadan bekleyerek bir yere varılamaz. Yerel perakendeciler birlikte ve güçlü davranmak zorundalar. Güçlü gruplara karşı rekabet edebilmek için karar almak yetmez, kararların arkasında durmak gerekir. Fayda A.Ş.'nin aktif ve fonksiyonel olamayışı bu konuda net bir örnektir. Fayda'yı tekrar masaya yatırmanız gerekir."

Zirvenin basın sponsorları arasında Haber7 ve Ekotrent de vardı...

hakan.goksel@haber7.com

KAYNAK: HABER7