Kırmızı renk giyerken bir kez daha düşünün!

Siyasi ve işadamlarının kırmızı düşkünlüğü biliniyor. Dünyada liderleri genelde kırmızı kravatı tercih ediyor. Pekiyi ne kadar doğru?

Kırmızı renk giyerken bir kez daha düşünün!
Kırmızı renk giyerken bir kez daha düşünün!
GİRİŞ 13.05.2015 14:31 GÜNCELLEME 13.05.2015 17:43
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye 7 Haziran seçimlerine yaklaşırken, siyasi partilerin başkan ve temsilcileri de sahada ve miting meydanlarında boy gösteriyor. Amaçları oylarına talip oldukları seçmeni etkilemek! 

Bu nedenle giyim, davranış, ses tonu ve konuşmaların içeriği adaylar açısından ciddi önem taşıyor. 

En çok kullanılan renklerin başında siyah, lacivert (mavi) ve kırmızı geliyor. Pekiyi kırmızı renkte, kravat, başörtüsü, takım elbişe giymek ne kadar doğru! 

Kırmızı giymek ne kadar doğru?

Bazı insanlara göre; önemli iş görüşmelerinde kırmızı kravat takmak; sonuca ulaşmak için ciddi bir güç göstergesi olarak kabul ediliyor. Pekiyi, gerçekten öyle mi? 

Haber 7'den Hakan Göksel'in haberine göre uzmanlar tarafından yapılan yeni bir çalışma, belirli bir testosteron dolu dayanıklılık salgılanmasına neden olan kırmızı giysiler, onu kullananların, sinirli, saldırgan ve baskın davranışlara eğilimli olduğunu gösteriyor ve karşı tarafa bu mesajı veriyor.   

Durham Üniversitesi’ndeki araştırmacılar; denekler üzerinden önemli bir bulguya ulaştı. 
Erkek ve kadın gönüllülere gösterilen farklı renklerdeki tişörtlere karşı, her iki cinsiyetteki deneklerin kırmızı renk karşısında agresif bir tutum sergilediği ve yüzlerinin kızardığı gözlemlendi. 

Bu arada bazı erkek çiftleşme dönemindeki hayvanların hemcinsleri ile rekabet sürecinde kızardığı ve bu yolla rakiplerini uyardığı tahmin ediliyor. Ama dişiler üzerinde farklı işliyor.  

Daha önce yapılan araştırmalarda kırmızı rengin bilinçaltında etkisi olduğu biliniyordu.

Yeni bulgulara göre “kırmızı renk” karşıdaki kişinin bilinçaltına “güçlüyüm” mesajı veriyor.

Fakat amaç bir güven tesisi gerçekleştirmek ise zayıf kalıyor. 

Durham Üniversitesi antropoloji bölümünden doktora öğrencisi Diana Wiedemann, “Araştırmanın sonucu belki de insanlara sosyal ortamlarda, önemli toplantılarında ve iş görüşmelerinde kırmızı renk konusunda dikkatli olmaları konusunda bir fikir verebilir…” diyor.     

Wiedemann, kırmızı tercihinin olumsuz etkisini “Bazı koşullar altında agresif ve dominant olmak belki avantaj sağlayabilir ama takım çalışmasına ihtiyaç duyulan, güvenin ön planda olması gereken durumlarda ise dezavatajlı oluyor” şeklinde belirtiyor.

Araştırmacılar, seçmen tarafından kırmızı kravat takmasıyla bilinen İşçi Partisi Lideri Ed Miliband’ın durumu için alternatif bir açıklama olmasının çok da gerekli olmadığını söylüyor. 

Durham Üniversitesi’nden çalışmayı yöneten Evrimsel Antropoloji Profesörü Rob Barton, “Aldatıcı bir değiş tokuş var. Bir yanda kırmızı rengin verdiği egemenlik ve güven iması var. Ama diğer taraftan güvenililirlik güven iması ile çelişen bir durum da var” diyor.   

Profesör Rob Barton açıklamasında “Ben herhangi bir siyasiye ne renk giysiler giymesi konusunda net bir tavsiyede bulunamam çünkü bunu etkileyen birçok koşul var” diyor.

Biology Letters isimli dergide bu konuda bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya 50’si erkek, 50’si kadın 100 gönüllü katıldı. Gönüllülere dijital yolla değiştirilmiş birbirinin aynı 3 farklı renkte (Kırmızı, mavi ve gri) tişört giymiş adam gösterildi. 

Bütün gönüllülere saldırganlık ve egemenlik açısından adamın görüntülerini duygusal olarak, “kızgın, mutlu, korkmuş ve nötr” olarak değerlendirmeleri istendi. 

Kırmızı tişörtlü görüntü erkek ve kadın denekler tarafından büyük çoğunlukla öfkeli ve kızgın olarak nitelendirildi.   

Profesör Barton; “Sonuçları birlikte değerlendirdiğimizde, bulgularımız net bir biçimde kırmızı renkle, öfke algısı arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Ve belki de bu durum öfkelenince yüzümüzün kızarmasının nedenini de açıklıyor” diyor 

Araştırmadan çıkan sonuca göre kırmızı giymenin sporda, rekabeti teşvikte, rakipleri sindirmede avantaj sunuyor. 

Alman araştırmacıları yaptıkları bir çalışmada müsabakalarda kırmızı giyen dövüşçülerin lehine her koşulda potansiyel bir önyargının oluştuğunu vurguluyor. 

Tekvando müsabakalarında kaydedilmiş görüntüleri tartışan hakemlerin; kırmızı renkli dövüşçülere; rakiplerine göre yüzde 13 daha fazla puan verdiğini ortaya koyuyor. Aynı sonuçlar, dijital ortamda mavi giyen dövüşçülerin durumları incelendiğinde elde ediliyor. 

Siyasilerin, işadamlarının, devlet yetkililerinin giysi ve aksesuarlarını tercih ederken renklerin insanlar üzerindeki etkisini dikkate alması elzem görünüyor. 

KAYNAK: HABER7- THE INDİPENDENT
YORUMLAR 3
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    RTE bayragimizin renginden dolayi takar boyle uyduruk sebeplerden degil
    Cevapla
  • su secim olursa kim kazanir 8 yıl önce Şikayet Et
    su secim olursa kim kazanir
    Cevapla
  • AK genç 8 yıl önce Şikayet Et
    Şüphen mi var? ;)
    Cevapla