Kamuya 10 bin özel güvenlik kadrosu açıldı
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın üniversite ve stadlarda bundan böyle polislerin görev yapacağını açıklamasından sonra İçişleri Bakanlığı harekete geçti. "Koruma Memurları" adı altında ilk etapta lise mezunu 10 bin kişi işe alınacak.
Koruma memurları geliyor
Güler, özel güvenlik konusuyla ilgili Anayasa'nın, ''üniversiteler ve bağlı birimler, devletin denetiminde ve gözetiminde olup buralarla ilgili güvenlik tedbirleri devletçe alınır'' içerikli 130. maddesini anımsattı. Güler, ''Bununla ilgili olarak devlet orada polis marifetiyle de gerekli tedbirleri aldırabilir veya özel güvenlik aracılığıyla da bu tedbirleri yürütebilir. Tabi özel güvenliğin polisle, genel kollukla ilgili yetkileri olmadığı için burada bazı sıkıntıların olduğu ortaya çıktı'' dedi.
Başbakan Erdoğan'ın, Bakanlar Kurulu'nda böyle bir talimatı olduğunu ve şu anda Gençlik ve Spor Bakanlığı ile çalıştıklarını bildiren Güler, ''Sadece üniversitelerle, statlarla, yurtlarla ilgili bir çalışma var. Ama bu iş özel güvenlikle beraber mi yürütülecek, yoksa farklı şekilde mi yürütülecek, buna çalışacağız'' diye konuştu.
Güler, bütün bunlardan önce emniyet hizmetleri sınıfı içinde koruma memuru adıyla bir yeni çalışmaları olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''Onu şimdi olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Bu koruma memurları sadece koruma işi yapacaklar. Neyi koruyacaklar? Şahısları, kurumları, bina ve tesisleri, hassas bölgeleri, misyonları, araçları gibi özel şeyleri koruyacaklar. Görevleri sadece koruma olacak. Ama emniyet hizmetleri sınıfında olacak. Bunları özel olarak 4 ay teorik, 2 ay da tatbiki eğitim vererek, yetiştireceğiz. Artık polis bile kendi karakolunun önünde nöbeti kendisi yapmayacak. Polisin ayrı görevi olacak. Polis kendi branşına göre hizmetini sürdürecek. Ama şu anda polisimiz ne yapıyor? Hem polislik yapıyor, hem de gerekirse kapının önünde nöbet tutuyor. Bu nöbetçiler, belli bir saat çalışacaklar. O saatin dışında biz bunlara fazla görev vermeyeceğiz. Zaman içinde, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı gibi kurumlarda da üst amirler ve ihtisas eğitimlilerin dışında, koruma görevini artık yavaş yavaş koruma memurlarıyla yürütmeye çalışacağız. Şimdi bu işin hazırlığını yapıyoruz. Yasal değişiklik yapacağız. Hepsi ayrı ayrı eğitim görecekler. Üniversite veya statlarda görev vereceğimiz koruma memurları da bunlardan seçilebilecek. Bunların içinde özel güvenlik belgeleri olanlardan da yararlanabileceğiz. Hatta özel güvenlikte çalışan ve belli bir yaşı aşmayanlar, belki bir tercih sebebi olacak.''
-Rakamları açıkladı-
Güler, girişlerde taraftarlarla ilgili kontrol yaparken özel güvenliğin yeterli olmadığını tespit ettiklerini ifade ederek, geçen yıl değişik maçlarda 263 bin 438 polis ile 96 bin 593 özel güvenliğin görevlendirildiğini söyledi. Bu maçlarda toplam 3.5 milyon seyirci bulunduğunu dile getiren Güler, şöyle devam etti:
''Ama maalesef meydana gelen olaylara baktığımız zaman, 2012-2013 sezonunda toplam 304 olay meydana geliyor. Bunların 243'ü stat içinde, 61'i de stat dışında. Meydana gelen olaylara branşlara göre baktığımızda, maalesef futbol bunun yüzde 98'ini oluşturuyor. Basketbolda yüzde 1, voleybolda yüzde 1. Bu sene 4 bin 238 kişiye ceza verilmiş. Bunların bin 883'ü seyirden yasaklanma, stada girmeme. Stada girmeme cezası veriyorsunuz, göz okuma olmadığı için adam tekrar girerse bunu önleyecek mekanizma yok. e-bilet uygulaması olacak. Taraftar kartı olacak. Girişte göz taraması yapılabilecek. Zumlayıcı kameralar olabilecek. Bunlar cezaları gerektiğinde belki daha ileri götürebilecek. Belki tutuklama talebi gelecek. Bin 85 kişiye hakaretten ceza verilmiş. Bin 24 kişiye spor alanlarına yasak madde koymaktan...Burada iyi bir tedbir olsa bu kadar kişi bu statlara bunu sokabilir mi? 657 kişiye taşkınlık yapmak, 330 kişiye yasak alanlara girmek, 311 kişiye biletsiz girmek, 267 kişiye müsabaka düzenini bozmak, 264 kişiye mala zarar vermek, 129 kişiye alkollü olarak girmek, 31 kişiye sahte kart, 24 kişiye usulsüz seyirci almak gibi çeşitli cezalar var.''
-10 bin koruma memuru-
Koruma memurlarının sayısının ne olacağı sorusu üzerine Güler, şu anda Türkiye'de bütün koruma hizmetleri için 29 bin kişi istihdam edildiğini bildirdi.
Güler, bunun çok olduğunu ifade ederek, ''29 bin kişiden zaman içinde tasarruf edeceğiz. İlk planda 10 bin kişiyi eğitmeyi düşünüyoruz. Bunlar emniyet hizmetleri sınıfı ama koruma memuru'' dedi.
''Yeni mi alınacak, teşkilat içindeki 10 bin kişiyi mi eğiteceksiniz?'' sorusuna Güler, ''Yeni alacağız'' yanıtını verdi.
Güler, koruma memurlarının lise mezunu olacağını, belli fiziki şartları taşıyacaklarını ve bunları 28 yaş gibi planladıklarını dile getirdi.
''Lise mezunu statüyü düşürmüyor mu?'' sorusu üzerine Güler, mevcutlarda da lise mezunu olduğunu hatırlattı. Güler, iki yıllık meslek yüksekokulu mezunlarından da koruma memuru alabileceklerini söyledi.
Güler, ''10 bin koruma memuru için start ne zaman verilecek?'' sorusu üzerine de kanuni hazırlığı bitirmeye çalıştıklarını kaydetti.
Çalışmanın önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısına yetişmeyeceğini vurgulayan Güler, düzenlemenin bu yasama dönemine yetişmeyeceğini ancak yıl sonuna bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Güler, koruma memurlarının üniformalarının polisten farklı olabileceğini dile getirerek, ''Ancak polis gibi acil olaylarda müdahale yetkisi olacak. Olayın bütün delillerini muhafaza ederek genel kolluk yetkisine haiz adli polisler gelene kadar orada gerekli müdahaleyi yapabilecek'' dedi.
Özlük haklarının sorulması üzerine Güler, ''Eşite yakın olacak, böyle bir planlamamız var'' diye konuştu.
-
avr 8 yıl önce Şikayet Etselamlar askerligi yapmmış özel güvenlikler hangi kurum ve kuruluş olursa olsun hertürlü görevi yapar sonucta T.C. ordusunda silah altına alınmıştır,saygılarımla.Beğen
-
mustafa 10 yıl önce Şikayet Etkoruma memuru açıklandı diyonuz tamm ama hiç sonuç elde edemıyoz başvuru fromu bile yok dolduracağımız işleme koyarsa bu işi bir cok kişi ekmek bekliyor sizdenBeğen
-
SERKAN 10 yıl önce Şikayet EtÖGG bütün hakaretleri yesin sen kim oluyon desin sorada adımız ögg olsun bi olay olsun sucluysak polis statüsünde ceza alalım aldıgımız maas üç kurus zaten koruma memuru alacaklarına ögg yetki versinler bakın o zaman ögg ler nasıl isini yapıyor statmı ünvrt hastanemi neyse bize kadro vermezler yarında koruma memuru geldimi yallah herkeseBeğen
-
Libertas Infinitus 11 yıl önce Şikayet EtTürkiye'nin Bilinç Durumu!. Olay aslında çok vahim. Her yönüyle. 1) Özel Güvenlik Elemanıyla başlayan bu maceranın Türkiye'de ne kadar niteliksiz, ya da niteliklerine göre iş yapamayan insan olduğunu göstermesi bakımından önemli. 2) Aslında en önemlisi "polis devleti" iddialarının iyiden iyiye zihinlerde bir kabul bulmasına doğru atılan kararlı adımlar! 3) Bir zamanlar çok demokratik bir ülke olacağımızı söylerken, bugün doğruları dururken yine Batı'yı ama ne kadar yanlış uygulaması varsa alarak takip etmek! İnşallah son döneminiz olur dileklerine katılıyorum. Dış Siyaseti de İç Siyaseti de mahvettiniz. Halkın yani gerçek ekonominin ne halde olduğu ortada. Ustalık döneminizde batırmadığınız iş kalmadı. Hakkını teslim edeyim, duble yolları iyi yaptınız ve özelleştirmeler adeta ışık hızında yapıldı. :)Beğen Toplam 15 beğeni
-
hasan yılmaz 11 yıl önce Şikayet Etbu nasıl iş. kamuda çalışan bekçi kadrolarındaki kişilerin maaşlarının yüksek olması vs bahanesi ile bütün kamu idarelerinde özel güvenlik çalıştırılmaya başlandı.güvenli müteaahitleri oluştu.bilen birisi söylesin,12 yılda kaç tane kamu kuruluşu kendi güvenliğini,kendi personeli ile sağlar durumda.şimdi kadrolu 10.000 kişi,hakikaten ilginç.tamamen seçim yatırımında başka bir şey değil.Beğen Toplam 33 beğeni