18 yaşında devlet desteği ile kurdu! Zincir marketlere satmaya başladı
Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki genç girişimci, devlet desteğiyle kurduğu ve 400 tavukla başladığı çiftliğini, 7 yılda 14 bin tavuk bulunan, günde 12 bin 500 yumurta üretilen işletmeye dönüştürdü.
Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında başlattığı Genç Çiftçi Programına başvurarak aldığı hibeyle 2018'de tavuk yetiştiriciliğine adım atan Mehmet Ali Akça, Tepecik Karaova Mahallesi'ndeki araziye küçük bir çiftlik kurdu.
BÜYÜK ZİNCİR MARKETLERE GÖNDERİYOR
Çiftlikteki işini titizlikle sürdüren genç girişimci, kısa sürede üretim kapasitesini artırdı. Modern kümeslerdeki tavukların doğal yemleme tekniğiyle verimini artıran Akça, çiftliğini yaklaşık 14 bin tavukluk işletmeye dönüştürdü.
Akça, "gezen tavuk" damgalı yumurtalarını hem yerel pazarda satışa sunuyor hem de Muğla genelindeki büyük zincir marketlerin şubelerine gönderiyor.
GÜNLÜK 12 BİN YUMURTA ÜRETİYOR
Girişimci Mehmet Ali Akça, işe başlarken aldığı 30 bin liralık devlet desteğinin kendisi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. İşe başladığında yalnızca 400 tavuğu olduğunu belirten Akça, "Daha önce su sporları işiyle uğraşıyordum. Devlet desteğini gördüm ve internet üzerinden başvuru yaptım. İlçe Tarım Müdürümüz Durmuş Çakır Bey bana yol gösterdi ve bu işe başladım. İki yıl hem kümesi işletip hem denizcilik sektörüne çalıştım. Daha sonra 1500 tavuğa çıktım. Şu anda bir kümesimde 4 bin, diğerinde ise 10 bin hayvanım var. Günlük 12 bin 500 civarı yumurta üretiyoruz." diye konuştu.
"İŞİMİ SEVEREK YAPIYORUM"
Akça, Bodrum'un yumurta ihtiyacının yüzde 25'lik kısmını kendilerinin karşıladığını ifade etti. Çevresindekilere örnek olduğunu anlatan Akça, şöyle devam etti:
"Bu işle ilgili bir arkadaşıma öncülük yaptım. O da girişimde bulundu ve başvuru yaptı. 1000 hayvanla bu işe başladı. Ben de elimden geldiği kadar ona destek oluyorum. İlk başta fazlasıyla zorluk çektim ama şu anda işimden çok memnunum, severek yapıyorum. Yabancı olduğum bir işti. 18 yaşında bu işe girmiştim, adım adım alıştım. Bir hayvan 24 ay yumurta verebiliyor. Daha sonra tavuklar kesime gidiyor. Bir kümesimdeki 4 bin hayvan kısa süre sonra kesime gidecek. O kümesi de tadilata sokup 10 bin hayvana çıkartmayı hedefliyorum."
Akça, gelecek yıllarda üretim kapasitesini artırmak istediğini dile getirdi.
-
cahit 1 ay önce Şikayet EtGerçek çiftçilere verilmeli çoğu aldığı desteği kahvede kumarda tüketiyor yatırım yenilik yapmıyor kendini yenileyemeyen üretim yapamayan uyduruk çiftçilere verilen desteğe yazıktırBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ömer 1 ay önce Şikayet Etİki ay önce askılara çıktığı halde neden hala Çiftçilerin Mazot ve Gübre Desteği hesaplara yatırılmadı? Gübre fiyatları uçuşa geçtikten sonraya bırakıldı? Çiftçi her yıl aynı şeyleri yaşıyor. Ayrıca çiftçiye verilen destek kesinlikle arttırılmalı sektörleri karşılaştırın ve bir de çiftçi desteğine bakın, çiftçi sayısına ve verilen desteğe bakın. Üretim çok daha fazla desteklenmeli.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir 1 ay önce Şikayet EtÇiftçinin diğer mesleklerden ne farkı varki desteklenmeli her zaman hep siz destekleniyorsunuz bide beğenmiyorsunuz yetmiyor işinize de yatırım yapmıyorsunuz sizin gübreniz varsa taksicinin de benzini, berberin dükkan kirası var bizi destekleyin diyorlar mı desteğe güvenerek iş yapılmaz o paralar vatandaşın cebinden çıkan vergiler daha fazla isteriz demek vatandaşın belini bükerBeğen Toplam 1 beğeni
-
maho 1 ay önce Şikayet Etdesteği alınıyor helal olsun sizlere ama bu güzel örnekler de oldğu gibi güzel yatırımlar yapmanızı diliyoruzBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ramazan 1 ay önce Şikayet Et14 bin tavuktan 12500 yumurta alınmazBeğen Toplam 1 beğeni
-
Vatandas 1 ay önce Şikayet EtHe canım heBeğen Toplam 1 beğeni
-
Kasım 2 ay önce Şikayet EtHelal olsun sana, bizim köyde de muhtar başkasının davarını üstüne kaydedip, hem kredi çekip daire aldı, hem de KDV, ötv siz traktör, araba aldı, Allah ıslah eylesin, haram helal oldu şimdi de namaz kılıp şükürler olsun diyorBeğen Toplam 11 beğeni