Tamamı ithal ediliyordu, artık Diyarbakır'da üretiliyor!

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde bulunan Türkiye'nin tek ipek iplik fabrikasında, ülkenin yüzde 100 dışa bağımlı olduğu ipek ameliyatı ipliği ilk defa üretilmeye başlandı.

GİRİŞ 02.10.2024 11:00 GÜNCELLEME 03.10.2024 16:21
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Kulp Koza Üreticileri Kooperatifi Başkanı Mizbah Çaçan, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, ipek fabrikasının temellerinin 2008 yılında atıldığını hatırlatıp,

2008-2013 yılları arasında makine alımı ve inşaat süreci devam ettiğini, 2014 yılında Karacadağ Kalkındırma Ajansı'ndan aldıkları destek ile tesisi faaliyete soktuklarını söyledi.

“ÜLKEMİZDE BU İPLİK ÜRETİMİ İLK DEFA YAPILIYOR” 

2014 yılından itibaren tesisin çalışmaya devam ettiğini belirten Çaçan, “Tesisimizde ipek iplik üretmekteyiz. Aynı zamanda Türkiye'deki halıcılara da ham iplik üretimi yapmaktayız.

Ülkemiz yüzde 100 dışa bağımlı olduğu ameliyat ipliğini üretebilmek için projeye başvurduk.

Projemiz onaylandı, geçti. Makinelerimiz kurduk, şu anda makinelerimiz test aşamasında. Aynı zaman ruhsatlandırma için Tarım ve Orman Bakanlığı'na da başvurduk.

Veteriner hizmetlerinde kullanılacak ipek ipliği üretimi yapıyoruz. Ülkemizde bu iplik üretimi ilk defa yapılıyor” dedi.

“ÜLKEMİZDEKİ TEK İPEK İPLİK FABRİKASIDIR” 

Kulp ilçesinin ipek böceği yaş koza üretiminde Türkiye'nin yaklaşık olarak yüzde 70'ini üretmekte olduğunu aktaran Çaçan, “Aynı zamanda şu anda içinde bulunduğumuz ipek fabrikası, ülkemizdeki tek ipek iplik fabrikasıdır.

İşletmemizde 22 kişiyi istihdam etmekteyiz. Bunların yarısı da bayanlardan oluşmaktadır. Burada, daimi bir istihdam var

Aynı zamanda da, 800 civarında yaş koza üretimi yapan üreticimiz mevcuttur” diye konuştu.Çalışan Hasibe Gülsüm ise Kulp'ta oturduğunu 14 yıldır burada çalışıp, ipek ürettiklerini ifade ederek, “İnce çekimde çalıştım, 1 aydır ameliyat ipi çıkartıyorum, bu makinede çalışıyorum.

Bu ince iptir, 8 makara ile çalışıyor. Bu da kalın iptir, 16 makara ile çalışıyor. Ailemizi geçindiriyoruz, gelip çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

KAYNAK: İHA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 21
  • Erdinç 1 ay önce Şikayet Et
    Umarım elektrigi kaçak kullanmıyorlardır..
    Cevapla
  • Salih 3 hafta önce Şikayet Et
    Fabrikalar kayıt altında oralarda olmuyor. genelde köylerde evlerde ve sulamalarda yapılıyor. Aslında güneş enerjilerinin münferit kullanım izni olsa çok iyi olur. onlar da harama girmez.
    Cevapla
  • Bir Dost 1 ay önce Şikayet Et
    herkes aynada kendini görür kardeş...
    Cevapla
  • Hüseyin- 1 ay önce Şikayet Et
    O eski günlerin degerini bilmedik zamaninda.Gelmiyecek o günler birdaha
    Cevapla
  • mehmet kılıç 1 ay önce Şikayet Et
    maaşallah taş üstüne taş koyandan allah razı olsun.rabbim işlerini rast getirsin ...
    Cevapla
  • Muzaffer 1 ay önce Şikayet Et
    Kulp ilçesinde 80 ler sonu 90 lar başı...köyde her evin içinde ranza üzerinde ipek böcekleri...su yok elektrik yok ( 91 de bize elektrik geldi) .. dışarıda bugdayları cevreleyen dut ağaçları, taze dut yaprakları ipek böceklerini beslemek için tabiki...sonra koza yaparlar ,işlenir veya direkt satılır gelir elde edilir çogu Bursa tarafına tekstil bölgesine giderdi....Eski günler...
    Cevapla
  • 53Rize53 1 ay önce Şikayet Et
    Bu ülke için emeği geçen herkesten ALLAH razı olsun. Fabrika güzel ama daha modern bir işletme yapılırsa tadından geçilmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle