Muhtar dağlık ve susuz mahallede domates yetiştirdi
Adana'nın Kozan ilçesine bağlı dağlık bir mahallede muhtar kimsenin inanmadığını yaparak 4 dönüm alanda domates yetiştirip gelirini de mahalleye bağışladı.
İlçeye bağlı Salmanlı Mahallesi Kuruboğaz mevkiinde muhtar İlyas Köse, mahalle çok dağlık ve kurak bir alanda olduğu için yapılamayan tarımı yaparak herkese örnek oldu. Köse, gençlerin mahalleden göç etmesinin önüne geçmek ve kuraklığı yenmek için 4 dönüm alanda domates bahçesi kurdu. En başta muhtara kimse inanmasa da o bahçeyi kurup domatesi hasat edip mahalle için bir gelir kapısı oluşturdu.
Domates fidelerini toprakla buluşturduğunda herkesin “ siz delisiniz” dediğini aktaran Muhtar İlyas Köse, “Şu anda köyde girişimci 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve olmaz denilen tarlalarda daha çok üretim yapabiliriz” diyerek gençleri köylerde üretime teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti.
Köse, verimli topraklarda son yıllarda yaşanan kuraklık ve gençlerin kent merkezlerine gittiği için köylerde üretimi arttırmak adına hem üretim yapmak hem de kooperatifleşme yolunda ilerlediklerini ifade etti.
Köse, en yakınlarının bile toprağı ilk kazdıklarında üretime inanmadıklarına dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Şuan bulunduğumuz rakım bin 100. Bu bölge kuraklık dolayısıyla ismi zaten Kuruboğaz olan bir yer. Biz domates yetiştirdik. Yaklaşık 4 dönüm de 4 bin kök domates fidesi ekmiştik. Daha doğrusu 6 bin ekmiştik ama 4 bin kök domatesimiz yetişti. Önemli olan doğru zamanda doğru şeyleri yapmak aslında. Özetle onu söyleyebilirim. Doğru zamanda doğru ürün, gübrelemesini doğru yaptık. Dikim sıralamasını doğru yaptık. Doğru fideyi seçtik. Tabii ki emek de verdik. Amacımız buradaki bizim Farsak köyleri olarak, insanlara bir şeylerin olabileceğini göstermek istiyorduk. Onu başardığımıza inanıyorum. Şehirdeki yaşamı köye bir nebze olsun çekip üretime katkı sağlamasını planlıyoruz. Bütün projemiz bu. Hatta bununla ilgili de Farsak Köyleri Kalkınma Kooperatifi diye bir kooperatif kurma aşamasındayız. Bu domates bize onların verisini verecek. Doğru bilgiler verecek. Çok çalıştık, emeğimizin karşılığını da şu an görüyoruz.”
Üreticilerden Yasin Köse ise, "Arazimiz verimli fakat su sorunumuz vardı. Buraya gelen tüm dostlarımız, arkadaşlarımız, komşu köylerden gelen misafirlerimiz tamamı 'Allah yardımcınız olsun' dediler. Hiçbiri burada domates yetişebileceğine ihtimal vermiyordu. Şu an bunun içine babam da dahil. Babam da kesinlikle olmaz diyenlerden. Hatta bize 'bunlar delirmiş' demişlerdi. Biz de bu domates tarlasını eken 3 kişiyiz. Şu anda köyde 3 deli var. Gelecek yıl herkes delirir ve üretimi çoğaltırız diyerek espri yapmıştık. Ama şu an herhalde o deli diyenler artık olduğunu görünce bir şeyleri başarabiliyormuşuz” diye konuştu.
-
10. köy 4 hafta önce Şikayet Etneden nasıl susuzlukla mücadele ettiğinizi ve ne gibi sulama yöntemi kullandığınızı yazmmaışlar enteresan???Beğen Toplam 1 beğeni
-
Muhtar 1 ay önce Şikayet EtBende muhtarım domates zaten su istemiyor buluş yapacaksak Susuz pirinç yetiştirelimBeğen Toplam 3 beğeni
-
Hüseyin- 1 ay önce Şikayet EtSu az isteyen agaclar dikin .Domatesin suya ihtiyaci olmadigina deliler bile inanmaz.Kalifornien Devletinde (ABD) su kitligindan su parasi baya yükseldiginde( Türkiyede böyle sey tanimazsiniz tabi) cifciler Antep fistigi ektiler.Bakin piyasaya ne para yapiyorlar adamlar.- Antep fistigi az suyla iyi gecinir-Beğen
-
katibb 1 ay önce Şikayet Etdamla sulama sistemi mevcut.. neresi kıraç arazi..Beğen Toplam 3 beğeni
-
hhüseyin 1 ay önce Şikayet EtDomates zaten susuz da olan bir bitki. Biz hep öyle yapıyoruz Kayseri Hacılar ilçesinde. Çünkü sulama suyumuz yok. Ama tabii sulak yerde olduğu kadar bitirgen ve rekolte yüksek olmaz. Verim biraz düşük olur :))Beğen