'Şua' elektrikte yüzde 60 tasarruf sağladı

Gaziantep'te Teknopark'ta 4 yıldır inovasyon çalışmalarına imza atan 8 kişilik ekip, 'Şua' adını verdikleri elektrik tasarruf cihazı geliştirdi. 24 saat açık olan işletmede denemeler yapılan cihaz, yüzde 60 tasarruf sağladı.

'Şua' elektrikte yüzde 60 tasarruf sağladı
'Şua' elektrikte yüzde 60 tasarruf sağladı
GİRİŞ 29.08.2022 11:14 GÜNCELLEME 29.08.2022 11:19
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Bir grup arkadaşı ile 2018 yılında şirket kuran İsmail Ertuğrul Uyasır, burada enerji, havacılık, hava araçları teknolojisi ve bitkisel içerikli özel karışımlar ile ilgili çalışmalar başlattı. Üretime de geçen Uyasır ve arkadaşları, son olarak 'Şua' adını verdikleri elektrik tasarruf cihazını geliştirdi. Proje aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan onay aldı. Onay sonrası çalışmalarını hızlandıran, aralarında mühendislerin de bulunduğu 8 kişilik ekip, test etmek ve gözlemlemek için cihazı restorana kurdu. 24 saat açık olan işletmeyi tercih eden ekip, cihazın yüzde 60 enerji tasarrufu sağlandığını gözlemledi.



'ANLAMI, OSMANLICA'DA IŞIK VE ENERJİ'

4 yıl önce hayal ile yola çıktıklarını, dünyada olmayan projeler üzerinde çalıştıklarını belirten İsmail Ertuğrul Uyasır, enerji tasarrufu sağlayan cihazlarına, Osmanlıca'da 'ışık' ve 'enerji' anlamına gelen 'Şua' ismini verdiklerini söyledi. Cihaz sayesinde yüzde 60 enerji tasarruf sağladıklarını kaydeden Uyasır, "Bu toprağın insanlarına imkan verildiğinde başaramayacağı bir şey yoktur, diye düşünüyorum. Cihazımız, bizim test ve uygulama bölgemizde. Burada faturaları gözlemliyoruz ve istediğimizin üzerinde sonuçlar almaya başladık. Bu da bizi memnun ediyor" dedi.



'ALTERNATÖR VE ÇEVİRİCİ MOTOR İLE ÇALIŞIYOR'

'Şua'nın alternatör ile çevirici motor ile çalıştığını belirten İsmail Ertuğrul Uyasır, motor içindeki sistem ile yazılımları da kendilerinin geliştirdiğini anlattı. Cihazın kullanılmayan reaktif enerjiyi aktife çevirdiğini anlatan Uyasır, "Şebekeye takılı çevirici motor aldığı elektrik ile alternatörleri besliyor. Motorun içerisindeki manyetik alanı engelleyici ve kalkanlayıcı sistemler, yazılımlar geliştirdik ve çekimi asgari vaziyete düşürdük. Şu anda cihazımız, bizim düşündüğümüzün üzerinde bir performans sergiliyor" diye konuştu.



'KULLANILMAYAN REAKTİF ENERJİYİ AKTİFE ÇEVİRİYORUZ'

'Şua'da depoloma sistemi olmadığını, aldığı enerjiyi kendi içinde lokal kompanzasyon ile aktif reaktif dengeye dönüştürdüğünü anlatan Uyasır, "Kullanılmayan reaktif enerjiyi aktife çeviriyoruz. Atıl durumdaki enerji, kullanılan enerji haline dönüşüyor. 24 saat açık olan bir restoranda cihazı 6 saat çalıştırarak, denemeler yaptık. Daha sonra bunu 18'e ardından da 24 saate çıkardık. 6 saatlik çalışmada yüzde 16,49'luk tasarruf sağladık. 24 saat ile deneme yapıp, hesapladığımızda ise yüzde 60 tasarruf sağlamış olduk" dedi. 

'YÜZDE 60 TASARRUF SAĞLADIK'

'Şua'nın takıldığı restoranı işleten Mikail Özdemir ise cihazın 1 ayda bile faydasını gördüklerini belirtti. Cihazdan önce 15 bin TL fatura ödediklerini dile getiren Özdemir, 'Şua' takıldıktan sonra düşüşün başladığını aktardı. Faturalarında gözle görülür bir fark oluştuğunu anlatan Özdemir, elektrikten yüzde 60 tasarruf sağladıklarını söyledi.

KAYNAK: DHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 32
  • elektrik 2 yıl önce Şikayet Et
    Çoğunlukla kapasitif enerji tüketen(UPS, LED lambalar vs.) tüketicilerde işe yarayacaktır, ancak endüktif enerji tüketimi(motor, bobin vs) olan yerlerde işe yaramayacaktır.
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Kapasitif enerji tüketen kapasitörden başka herhangi bir cihaz varmı ki dünya üzerinde kardeşim. Led ups vb diyorsunuz.Bahsettiğiniz cihazlarda diyot grubu olur. Kapasitif enerji şebekeye gidemez. Bahsettiğiniz cihazlarda sadece harmonik olur güç faktörü düşer bilmeyenler bunu geç faktörü cosfi falan aynı zanneder. Dandik cihazlar belki kapasitif var falan diye ölçer. Ama fizik kanununa göre bunlar mümkün değil. Bu bilgi kirliliğinde herşey oluyor bu ülkede iste... Adam tasarruf cihazı üretiyormuş bak olmuş. Teknoparktaki sözde uzmanlarda onaylamış. Havadan enerji geliyormuş bak ne güzel... Armut piş ağzıma düş.
    Cevapla
  • Milletin Avukatı 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğruysa bu bir devrim. maşallah yola devam
    Cevapla
  • fethullah 2 yıl önce Şikayet Et
    bu mucit arkadaşların iletişimi yokmu acaba.onlarla görüşmek isterdim.fikir alış verişi yapardık.adres telefon
    Cevapla
  • aynı şahıs 2 yıl önce Şikayet Et
    Size reçeteyi vereyim birini yapın. Yüksek kapasiteli onlarca kapasitör alın ve prizinize takın aynı sonucu alırsınız. Sigortanın atmaması için yüksek akımlı sigorta taktırın. Yetmezse kapasitör miktarını artırın. istediğiniz kadar elektrik faturası düştüğünde artışı durdurun. Aşırı düşük fatura sizi şüpheli hale getirir... :) kullanmadığınızda prizden bağlantısını çıkarın. Boşta sayacın tüketim göstermesine sebep olabilir. Kalın kablolar kullanın. Bu metod cihazı yapan arkadaşların "zeki" metodu.
    Cevapla
  • Magrav Jeneratör 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların çok daha ucuza ve evde yapabileceğiniz hatta yüzde 90 üzerinde eletrik tasarrufu yapabileceğiniz magrav bobinleriyle yapılan magrav jeneratörleri var internetten araştırarark yapabilirsiniz ben yapmıştım nano teknolojiyle yapılıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle