Yurtdışında gördü, üretime başladı! Yılda 300 bin TL kazanmayı hedefliyor

Çorum’un Kargı ilçesinde yaşayan Kemal Dümenci, yurt dışında markette gördüğü 'goji berry' meyvesinin üretime başladı. Dümenci, alım garantisi bulunan meyveden yıllık 300 bin liranın üzerinde gelir elde etmeyi hedefliyor.

GİRİŞ 20.04.2022 12:09 GÜNCELLEME 21.04.2022 11:36
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Çorum'un Kargı ilçesinde yaşayan serbest muhasebeci Mali Müşavir olan Kemal Dümenci, iş için Malta’ya gitti. Malta'da girdiği bir markette 'goji berry' meyvesini gören Dümenci, daha sonra Türkiye’ye döndüğünde bu ürünü araştırmaya başladı. Türkiye’de de yetiştirilen goji berry’nin ithalatçısıyla da tanışan Dümenci yaşadığı ilçede bulunun yaklaşık 9 dönüm tarım arazisinin toprak analizini yaptırıp 2 bin fidan dikerek üretime başladı.



"Bu yıl inşallah meyve almaya başlayacağız”

İlk dikildiğinde 25 santimetre olan goji berry fidanları şu anda ikinci yılında yaklaşık 2 metreye ulaştı. Bu yıl küçük oranda meyve verecek olan fidanlardan tam verimin dikiminin 3. yılında almaya başlayacaklarını söyleyen Kemal Dümenci, "Bu ürünü ben ilk Malta’ya bir markette gördüm. Orada aklımda kaldı. Türkiye’ye geldiğimde ithalatçısı ile tanıştım. İthalatçısından bir miktar alıp tadına baktım. Bu ürünün yaban mersini ile kiraz benzeri bir tadı var. Sonra bu ürünü neden ilçemizde yetiştirmeyelim, neden ilçemizde sadece çeltik üretimine hapis olsun, goji berry neden üretilmesin diye düşündüm. Sonra da ilçede boş duran iki arazimde toprak tahlilleri yaptırdım. Çıkan analiz sonuçlarına göre bu ürünün burada yetiştirilebileceğine inanıp yaklaşık 9 dönümlük bir alana diktim. Şuanda fidanların dikilmesinin üzerinden yaklaşık iki yıl gibi zaman geçti. Beklediğimiz gelişimi sağlamış durumda. Bu yıl inşallah meyve almaya başlayacağız” dedi.

"İlaç sanayinde ciddi anlamda rağbet gören tıbbi bir meyve"

Ürünün kullanım alanının çok geniş olduğunu anlatan Dümenci, “İlaç sanayinde ciddi anlamda rağbet gören tıbbi bir meyve. Bunun yanında herhangi bir işlem yapılmadan gıda olarak da kullanılıyor, Çayı, reçeli yapılıyor. 10 tane portakalın barındırdığı c vitaminini sadece bir tane meyvesinde barındırıyor. Ciddi anlamda a vitamini barındırıyor. Onun içinde Avrupa da ve yurt dışında yüksek miktarda tüketiliyor. Türkiye de fazla bilinmediği için fazla tüketilmiyor ama ihracat yönü çok güçlü. Türkiye’de de yeni yeni yayılmaya başladı. Ciddi anlamda üretim açığı var şuanda. Bu nedenle de firmalar şu anda çiftçilere alım garantisiyle fidan diktirmeye başladı” diye konuştu.

"Goji berry’nin çeltiğe göre getirisi daha yüksek"

Kargı da üreticilerin gelirinin büyük bir kısmını çeltik üretiminden kazandığını söyleyen Dümenci, goji berry’nin gelirinin daha yüksek olduğunu belirterek “Goji berry’nin çeltiğe göre getirisi daha yüksek. Çiftçiye bir dönümlük araziden yaklaşık 35 bin lira gibi getiri sağlama imkanı var. Bu nedenle ben ilçede bunun öncülüğü yaparak goji berry üretimini yaygınlaştırmayı daha sonrada kooperatifleşmenin öncüsü olmak istiyorum’’ şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 11
  • elın mışk 1 yıl önce Şikayet Et
    solucan gübresiyle gübreleyin dayı organik ve daha sağlıklı ve daha çok ürün elde edersiniz ALLAH ın izniyle biz üretiyoruz solucan gübresi yerimiz istanbul arnavutköyde gönderebilriz
    Cevapla
  • Hümmet ÇİFTÇİ 1 yıl önce Şikayet Et
    öyle hemen aldanmayın. pazarı alım garantisi hazırsa öyle. elinizde kalır. Bu ürünün ticari olması için en az 20/25 ton üretmelisin ki ? 3-5 ağaçla zengin olunmuyor..
    Cevapla
  • Zafuu 1 yıl önce Şikayet Et
    Aylık 25 bin tl eder vay bee helal abe
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    siyasi partilere yapılacak olan 650 milyon lira seçim yardımı iptal edilip tarım politikalarına aktarılsın.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    @yatış böylede siyasiler yatıyor.
    Cevapla
  • yatış 1 yıl önce Şikayet Et
    650 milyonu ver çiftçiye , alıp yatsın aşşağı , denetim denetim denetim , vermek bişey değil , takip eden yok , en büyük sorun bu
    Cevapla
  • Rıfat Terzi 1 yıl önce Şikayet Et
    Kırıkkale de yetişir mi. Toprak analizi Tarım il müdürlüğünde yapılıyor mu. Sizinle nasıl iletişim kurabiliriz.
    Cevapla
  • Ozan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu işi yapıyorum 5 yıldır üstünü kapatmak zorundasın kuş bırakmıyor masrafı baya var haberin olsun.
    Cevapla
  • Şenol 1 yıl önce Şikayet Et
    Öyle ki her yerde yetişiyor. Çok da dayanıklı bir ağaç -40 dereceye kadar dayanabiliyor. Yüksek rakımlarda olması lazım. Araştır ekebiliyorsan mutlaka ek tavsiye ederim. Sermayem olmadığı için ben ekemedim. Hayılısıysa inşallah nasip olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle