Memur özel sektör çalışanından daha dertli

Türkiye İstatistik Kurumu Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nda kamu ve özel sektörde çalışanların işe ilişkin yaşadığı sorunlar ele alındı. Sorunlar 4 ana başlık altında değerlendirildi. Çalışanların işle ilgili sorunlarının başında ücretle ilgili uygulamalar geliyor.

Memur özel sektör çalışanından daha dertli
Memur özel sektör çalışanından daha dertli
GİRİŞ 21.03.2013 11:33 GÜNCELLEME 27.08.2020 17:44
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çalışanlar için en büyük sorun iş yerindeki ücret uygulamaları oldu. Çalışanların yarısına yakını ücret miktarı konusunda sorun yaşadığını ifade etti. Aldığı ücret nedeniyle sorun yaşadığını belirtenlerin oranı yüzde 47,6'yı buldu.

Ücretler arası farklılık da en fazla dile getirilen sorunlar arasında ikinci sırada yer aldı. Ücretler arası farklılığı sorun olarak gösterenlerin oranı yüzde 36,7 oldu.

Ücretle ilgili sorunları, çalışma koşullarına ilişkin şikayetler izledi. Çalışanların yüzde 31,1'i çalışma koşulları nedeniyle sorun yaşıyor.

İdari konulara ilişkin sorunlar ise yüzde 14,4'lük oranla son sırada geliyor.

Kamuda çalışanlar daha dertli

Araştırmaya göre, kamuda çalışanlar özel sektörde çalışanlara göre daha fazla sorun yaşıyor. Tüm sorun alanlarında kamuda çalışanlarının oranı özel sektörde çalışanları geride bırakıyor.

Ücret miktarını sorun olarak görenlerin oranı kamuda çalışanlar arasında yüzde 49,9'a çıkarken, özel sektörde çalışanlarda bu oran yüzde 47'ye geriliyor.

Ücretler arası farklılık nedeniyle yaşanan sorunlar kamuda çalışanlar arasında yüzde 39,4'ü bulurken, bu oran özel sektörde çalışanlarda yüzde 36,1'de kaldı.

Çalışma koşullarına bakıldığında aradaki fark biraz daha açılıyor. Kamuda çalışanlar arasında çalışma koşullarından yakınanların oranı yüzde 35,1 olarak gerçekleşirken, özel sektörde çalışanlar açısından bu oran yüzde 29,7 oldu.

İdari konulardan kaynaklı sorunlar, kamuda çalışanların yüzde 18,2'si, özel sektörde çalışanların yüzde 13,2'si tarafından ifade edildi.

Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın kamu ve özel sektörde çalışanların işe ilişkin sorunlarıyla ilgili sonuçları şöyle:

  Ortalama (yüzde) Kamuda çalışanlar (yüzde) Özelde çalışanlar (yüzde)
Ücret miktarı  47,6 49,9 47
Ücretler arası farklılık 36,7 39,4 36,1
Çalışma koşulları 31,1 35,1 29,7
İdari konular 14,4 18,2 13,2
YORUMLAR 2
  • asil çığlık 11 yıl önce Şikayet Et
    yapacak iş yok. memurun derdi çok Allah var sabahdan akşama kadar sandalyede otur otur sıkılıyorlar ee rahat batıyor memurumuza en iyisi dairede degilde evde otursalar daha güzel olurdu onlar için böylece inan hiç sıkılmazlardı
    Cevapla
  • alp042 11 yıl önce Şikayet Et
    rahat batıyorun anlamı haberde saklı. özel sektör devlet sektöründen en az 5 kat daha zor.özellikle polislerle öğretmenler sürekli dert yanarlar. keşke 1 gün özel sektörde çalışsalarda hallerine şükretseler.hemde 1000 lira maaşla.
    Cevapla