Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Ağustos sonuçları

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye ve İstanbul İmalat PMI anketlerinin Ağustos 2016 dönemi sonuçlarını açıkladı.

Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Ağustos sonuçları
Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Ağustos sonuçları
GİRİŞ 01.09.2016 10:45 GÜNCELLEME 01.09.2016 10:45

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ağustos 2016 dönemi sonuçlarını açıkladı. Endeks, ağustos ayında 47,0 olarak gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ağustos 2016 dönemi sonuçları açıklandı. Buna göre İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, ağustos ayında 47,0 olarak gerçekleşti. 

Son üç ayda ilk kez istihdam arttı

Üretim ve yeni siparişlerde gerileme olurken, imalat istihdamı ve tedarikçilerin teslim süresindeki artış bu olumsuz etkiyi kısmen hafifletti. İmalatçılar, son üç ayda ilk kez ağustosta istihdamı artırdı. Yeni ihracat siparişleri düzeyi ise 2016 yılında ilk kez arttı. PMI endeksinin beşinci alt endeksi olan girdi stokları düşmeye devam etti. Girdi fiyatları enflasyonu son dört ayın en düşük düzeyine geriledi ve uzun dönem ortalamasının altında kaldı.

İSO’dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketine yönelik “Türk imalat sektörü, üretim ve yeni siparişler bazında ağustos ayında daraldı. Ancak yeni ihracat siparişleri ve istihdamın artması ve girdi fiyatları enflasyonunun son dört ayın en düşük düzeyine gerilemesi çok daha olumlu gelişmeler olarak kaydedildi” dedi.

İstanbul İmalat PMI endeksi temmuz ayına göre yükseldi

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi ise ağustos ayında eşik değer 50,0’nin altında kaldı. Temmuz ayındaki 48,0 düzeyinden 48,7’ye yükseldi.  Üretimdeki düşüş temmuz ayına göre hız kesti, istihdam son dört ayda üçüncü kez olmak üzere ılımlı düzeyde arttı. Yeni siparişler ılımlı düzeyde geriledi. Satın alma faaliyetleri ve stok düzeyleri konusunda temkinli kalınırken, tedarikçilerin teslim sürelerinde iyileşme kaydedildi. Girdi fiyatları ise arttı.