Müslümanlar olarak borsanın neresindeyiz?

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, Müslümanların borsadan güvenli bir şekilde satın alabileceği fazla ürün bulunmadığını söyledi.

Müslümanlar olarak borsanın neresindeyiz?
Müslümanlar olarak borsanın neresindeyiz?
GİRİŞ 18.04.2016 10:20 GÜNCELLEME 18.04.2016 10:20

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Müslümanların güvenli bir şekilde alabileceği ürünlerin çeşitlendirilmesine ve bu alanda standart belirleyecek kurumsal mekanizma oluşturulmasına önümüzdeki dönemde aktif şekilde katkı vermeye çalışacaklarını belirtti. 

Karadağ, Cihannüma İstanbul tarafından düzenlenen "İktisatçılar Buluşması"nda, kapitalizmin bahsettiği ekonomik insan kalıbıyla İslam'ın bahsettiği insan kalıbının birbirinden farklı olduğunu kaydetti. 

"Şu an İslami hassasiyeti olan insanlar veya Müslümanlar olarak borsanın neresindeyiz?" sorusunu dile getiren Karadağ, sözlerine şöyle devam etti:

'STANDARTLAR BELİRLENMELİ' 

"Platform olarak pazarın dinen herhangi bir sıkıntısı olduğunu düşünmüyoruz. Burada neyin alınıp, satıldığına biraz bakmak lazım. Alınan satılan ürünler itibarıyla, Müslümanların güvenli bir şekilde alabildiği çok fazla ürün yok. Veya bu anlamda alabildiğimiz ürünler noktasında standart belirleyecek kurumsal bir mekanizmamız yok henüz. Temel eksiklerimizden, çalışmamız gereken alanlardan biri de bu." 

İslam ülkelerinin İslami Finansal Hizmetler Kurulu olduğunu anımsatan Karadağ, bu kurulun toplantılarından birinin geçen yıl İtalya Merkez Bankası ev sahipliğinde Roma'da gerçekleştiğini anlattı.

DANIŞMA KURULU ÖNERİSİ YAPILDI 

Karadağ, İtalya Merkez Bankası'nın sukuk ihraç ettiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Vatikan'ın karşısında İtalyan Merkez Bankası'nın altında bile Sharia Board (Fetva Heyeti) var. Adamlar kurmuşlar düşünün. Bizde şeriat kelimesinin öcü gibi karşılandığı, herkesin 'Ya şimdi şeriat diyorum; borsa, ekonomi, yarın gazetede ne çıkar? Dikkat etmek lazım, aman...' dediği, bizden arkadaşların bile böyle durduğu bir konuda, İtalya Merkez Bankası, Roma'da ve Vatikan'da 'Biz Sharia Board kurduk' diyor. Niye? Ürün dizayn ediyor, bunun İslami usullere de uygun olmasını sağlıyor. Diğer finans kesimleri de alırsa alır, eyvallah, herhangi bir kaygıları yok. Aynı şekilde Londra'da da, Amerika'da da İslami finans alanında şeriat uyumlu ürünler geliştirme anlamında bizden halen daha ilerideler. Benim olaya yaklaşımım da; farklılığın hangi noktada gelişmesi konusunda önemli bir adım olur. Borsa İstanbul mudur onun yeri, Borsa İstanbul'un altında bir danışma kurulu mudur, Türk Standartları Enstitüsü müdür, Diyanet'in belli bir yerinde midir? Konuşup istişare etmek lazım."

KAYNAK: HABERTÜRK