Pe-Re-Ja bu kez kötü koktu!

Bir zamanların ünlü markasi olan ve Müjde Ar'lı reklamlarla evimizde yerini alan Pereja kolonyaları Ziraat Bankası'nın başına bela oldu.

Pe-Re-Ja bu kez kötü koktu!
Pe-Re-Ja bu kez kötü koktu!
GİRİŞ 06.06.2005 10:50 GÜNCELLEME 06.06.2005 10:50

Bir zamanların ünlü markası Pe-Re-Ja’nın yüzde 75.12’sine sahip Ziraat Bankası, şirketi bir türlü özelleştiremedi. Açılan ihaleye fesat karıştırıldığı gerekçesiyle tedbir konulunca şirket yine Ziraat’in elinde kaldı. Pe-Re-Ja ile ilgili hazırlanan raporda bu şirketin bir an önce özelleştirilmesi istendi...

Yüzde 75.12’si Ziraat Bankası’na ait Pe-Re-Ja kolonyalarının üreticisi Pereja A.Ş özelleştirilmeyi bekliyor. Ziraat Bankası’nın açtığı ihaleye fesat karıştırıldığı gerekçesiyle tedbir konulunca satış yapılamadı. Pe-Re-Ja’nın hisseleri halen Ziraat Bankası ve özel ortakların elinde bulunuyor. 2 milyon 816 bin dolar asgari bedel açıklanmak suretiyle yapılan ihaleye Eyüp Sabri Tuncer ve Tevfik Özpeynirci’nin teklif verdiğinin yer aldığı TBMM KİT Komisyonu’na sunulan Pereja ile ilgili raporda, şu tespitlere yer verildi:

İHTİYATİ TEDBİR GELDİ

‘GENEL Müdürlük Satınalma Komisyonu satışı uygun görmüş ve onaylamıştır. Ancak, Pereja A.Ş.’nin yüzde 24.70’ine sahip Özer Sezer Susesi ile ortağı olduğu Temsu ve Sutaş Ev İhtiyaç Maddeleri A.Ş.’nin ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla ihtiyadi tedbir kararı verilmiştir. Yargıtay davalı vekilinin temyiz itirazını reddederek, mahkemenin kararını onaylamıştır. Davalı vekili davacı vekili yetkili mahkemeye müracaat etmiş, İstanbul 14. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde yeniden açılan davanın ilk duruşması 6 Nisan’da yapılmıştır. Alacaklarla ilgili yasal girişimler sürdürülmektedir.

% 30 FAİZLE TAHSİL

Şirketin eski yöneticileri üzerindeki alacaklarıyla ilgili açılan dava sonucunda alacağın yüzde 30 faizle tahsil edilmesine karar vermiştir. Demirbaşlar ekonomik ömürlerini tamamlamış ve kullanılamaz olmuştur. Ziraat Bankası’nca satışı uygun görülen hisse senetlerinin devrinin önlenmesi için ihtiyadi tedbir kararı verilmesine ilişkin davanın sonuçlanması ve ihtiyadi tedbir kararının kaldırılarak satışının bir an önce yapılması gerekmektedir.’



BiR DÖNEM HER EVDEYDi

1957’te üretilmeye başlanan, bir zamanların ünlü kozmetik markası Pere-ja, Türkiye’nin ünlü ailelerinden Has’lara aitti. Asıl ününü kolonyayla yapan Pereja, İstanbul Bankası’nın zora girmesiyle borçlarını ve çalışanlarının ücretlerini ödeyemedi. Bankanın paraları, yine bankanın sahibi olan Has Ailesi’nin şirketlerine pompalanmış, bir anlamda hortumlanmıştı. Genel Müdürlüğü’nü Özer Çiller’in yaptığı İstanbul Bankası’nın batmasıyla Pe-re-ja, sorunlu bir şirket olarak devletin üstüne kaldı. İstanbul Bankası’yla birlikte 1983’te Ziraat Bankası’na devredildi. Has Ailesi’nin 1983 ve öncesinden bankaya halen takibi süren 109 milyon 997 bin 955 liralık borcu var. Bu borç, İstanbul Bankası’na Ziraat Bankası’nca el konmasından sonra ortaya çıktı. Banka bu borçları ödedi. Aktif olarak kozmetik sektöründe yer almak istemeyen banka, Pere-ja Tesisleri’ni Özer Susesi’nin sahibi olduğu Temsu Kozmetik’e kiraya verdi. Yüzde 24 hissesi olan Temsu, Pe-re-ja markalı şampuan ve kolonya üretiyor.

MÜJDE AR’I O MEŞHUR ETTi

Yıllar boyunca altıgen kalın şişesi ve altıgen logosuyla hafızalara kazınan Pe-Re-Ja, 1980’li yıllarda o dönem henüz şöhret yolunun başında olan Türk sinemasının ünlü isimlerinden Müjde Ar’lı reklam filmleriyle belleklere kazınmıştı. Ar’ın bir kotranın üzerinde göründüğü reklam filmi sayesinde Pe-Re-Ja kolonyası, piyasada aranır hale gelmişti.