Bayraktar: Ruhsat işini pratikleştireceğiz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Ruhsat işini belediyeler verecek, anayasa böyle diyor. Fakat bu işi pratikleştireceğiz." dedi.

Bayraktar: Ruhsat işini pratikleştireceğiz
Bayraktar: Ruhsat işini pratikleştireceğiz
GİRİŞ 17.03.2012 19:57 GÜNCELLEME 17.03.2012 19:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Ruhsat işini belediyeler verecek, anayasa böyle diyor. Fakat bu işi pratikleştireceğiz. Belediye 2 ay içinde ruhsatı vermediği zaman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek. Gayrimeşru işlere girmeden, ruhsatları alacaksınız'' dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kaya Termal Otel'de düzenlenen İzmir Müteahhitler Federasyonu Genel Kurulu'na katılan Erdoğan Bayraktar, konuşmasında, inşaat sektörü ve sorunlarını çok iyi bildiğini söyledi.

Tapu harçlarının düşürülmesi için çaba göstereceklerini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

''Ben TOKİ'de çalışırken, 30 bin ihale yaptık ama şantiye bazında 7 bin 500, 8 bin ihale yaptık. Müteahhitler de genelde benden şikayetçi. 200 bin müteahhit rakamı, Türkiye için çok. Dünyanın her yerinde müteahhitimiz var. TOKİ'de 150 çok iyi müteahhit yetiştirdik. Bunları okyanusun ortasına atın, dünyanın her yerinde iş yapar ama işi bozulan müteahhit oluyor. Anlayan, anlamayan herkes müteahhit oluyor, bir kriteri yok. 'Müteahhitler makine mühendisi, harita mühendisi, inşaat mühendisi olsun' demiyoruz, ama mesleği bilsin istiyoruz.''

Müteahhitliğin dünyanın en zor işi olduğunu dile getiren Bayraktar, müteahhitlerle uğraşmanın da zor olduğunu ifade ederek, Türkiye'de son 9 yılda devletin ve özel sektörün yaptığı inşaatların da daha sağlam olduğunu vurguladı.

Erdoğan Bayraktar, ''Son yıllarda yapılan binalar, yüzde 90 oranında sağlam. Mühendislik hizmeti almış. Bundan sonra kalite daha da artacak. Demirle betonun birleşmesinden olan betonarmede de kalite arttı'' dedi.

-Müteahhitlerin ruhsat sorunu-

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yeni sanayi ülkesi olduğunu belirterek, şehirlerin çok hesapsız, kitapsız oluştuğunu söyledi.

Müteahhitlere ruhsat alması konusunda yardımcı olacaklarını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

''Ruhsat işini belediyeler verecek, anayasa böyle diyor. Fakat alabildiğince bu işi pratikleştireceğiz. Belediye 2 ay içinde ruhsatı vermediği zaman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verecek. Gayrimeşru işlere girmeden, ruhsatları alacaksınız. Bunu sağlayacağız. Eğer belediyeler bunu zamanında yapmazsa artık belediyelere de yaptırım uygulama zamanı geldi. Belge sayısını azaltacağız. Statik projesi, tesisat projesi, asansör projesi, elektrik projesi istemeyeceğiz. Bizim çevre il müdürlükleri de 'antin kuntin' yapmaya başladı mı ne yapacağımızı siz düşünün. Gayrimeşru işleri bu ülkeden kaldırıp atacağız.''

Arsa bulma, ruhsat verme gibi konularda pratikleşmek için çalıştıklarına işaret eden Bayraktar, ''Yapı denetim kuruluşu kapandığında, inşaatlar durmayacak. Yapı denetim şirketine bir şey olmuyor ki kapanırsa olan müteahhide oluyor. Olmazsa bakanlıktan iki görevli vereceğiz, kayyum gibi tayin edeceğiz. İnşaat durdurmak yok ama denetim işini alabildiğine sıkılaştıracağız'' dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin artık kentsel dönüşümlere hızlı şekilde başlamak zorunda olduğunu ifade ederek, kentsel dönüşüm için yeterli yasaların olduğunu, Mecliste görüşülecek yasanın işleri pratikleştireceğini vurguladı.

-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu -

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise kent dönüşümünün ülke gündeminde olduğunu belirterek, dönüşüm sırasında gayrimenkul sahibinin mağdur edilmemesi ve sosyal donatı alanlarının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Kocaoğlu, şöyle konuştu:

''Konu, sadece bina yıkıp bina yapmaksa o, işin basit tarafı. Bugünkü mevcut binaları yenileriz. Ancak kentin merkez alanlarında dahi sosyal donatı alanı yapacak yerimiz yok, spor alanlarımız yok. Sözün özü, sosyal donatı alanımız yok. İzmir'in planlamasında sosyal donatı alanlarının, kent ormanlarının ayrılması gerekiyor. Başka türlü kent dönüşümün hiçbir anlamı olmayacaktır.''

İzmir'de 100 bin konutun dönüştürülmesi gerektiğini dile getire Kocaoğlu, ''Kent dönüşümü sürecini de konutların satılabilirliği ve ekonominin zenginliği belirleyecektir. Bunun için kenti kalkındırmak zorundayız'' dedi.

Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır da sektörün sorunlarına değinerek, tarihi sit ilan edilen alanların yeniden değerlendirilmesini ve bu alanların envanterinin çıkarılmasını istedi.

Yaşanan depremlerde herkesin müteahhitleri suçladığına dikkati çeken Nasır, ''Bizim müteahhitlerimiz, var olabilmelerinin kaliteli binadan geçtiğinin bilincinde. Denetim mekanizmasının daha sorumlu hale getirilmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Kaba inşaatta KDV'nin yüzde 8'e indirilmesini isteyen Nasır, ''Kayıt dışının önlenmesi için sigorta biriminin düşürülmesini de istiyoruz. İnşaatlardaki emekçiler, tuğlacı, kalıpçı senede 4-5 ay çalışır. İnşaat işinde çalışanların emeklilik yaşının düşürülmesini talep ediyoruz'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ahmet Özbir 13 yıl önce Şikayet Et
    SN. BAYRAKTAR EV FİYATLARININ YARI YARIYA DÜŞÜRÜLMESİNİ SAĞLAYIN!. Sizi seviyoruz Sn. Bayraktar, hizmetlerini millet asla unutmayacaktır, TOKİ'deki devrim niteliğindeki hizmetlerin tüm dünya gayrimenkul otoritelerince hayretle ve de takdirle izleniyor. Senden ve de Türk'ün Hükümeti'nden en büyük beklentimiz EV FİYATLARININ YARI YARIYA DÜŞÜRÜLMESİDİR! Sizler iktidara geldiğinizde dolar 1.700 idi, ev fiyatları ise ortalama bir daire 20-25 milyar TL idi, bugün aynı daire 100-150 bin TL, peki ne değişti de 1'e 5 hatta 7 arttı! Maaşımız ise o fiyatların çok gerisinde kaldı! Spekülasyon yapılarak artırılan fiyatlara lütfen müdahale edin, orta direği de sevindirin, size bu yakışır güzel Bakanım!..
    Cevapla