Irak'tan tarihi petrol kararı! Teslim edilecek

Irak Bakanlar Kurulu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) üretilen tüm petrolün Irak’ın devlet petrol şirketi SOMO’ya teslim edilmesi kararını aldı.

GİRİŞ 18.07.2025 20:09 GÜNCELLEME 18.07.2025 20:14
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

rak Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada dün toplanan Bakanlar Kurulu kararlarına yer verildi.

IKBY hükümetinin bölgede üretilen tüm petrolün gelirlerini Irak’ın Devlet Petrol Şirketi olan SOMO’ya teslim etmesi ve teslim edilen her bir varil için 16 dolar avans ödenmesi kararı alındığı belirtildi.

Açıklamada, IKBY'de üretilen petrolden Bağdat’a günlük en az 230 bin varil teslim edilmesi gerektiği ifade edilerek, üretimin artması halinde ise ek miktarın da SOMO’ya aktarılacağı kaydedildi.

Alınan kararlara göre ayrıca petrol ihracatının durması halinde, tüm petrolün Irak Petrol Bakanlığı’na verileceği ifade edildi.

Açıklamada, üretilen 50 bin varil kısmın IKBY yerel tüketimine ayrılacağı vurgulanarak, bu miktarın üretim ve taşıma maliyetinin de IKBY hükümeti tarafından karşılanacağı aktarıldı.

"EN FAZLA 15 BİN VARİL PETROL SAĞLANACAK"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ürün satış gelirleri, maliyetler düşüldükten sonra Irak’ın genel bütçesine aktarılacak. IKBY’nin ihtiyacı halinde, Irak Petrol Bakanlığı, bölgeye günlük en fazla 15 bin varil petrol ürünü sağlayabilecek. Bu ihtiyaç, merkezi ve bölgesel petrol yetkililerinden oluşan bir komite tarafından değerlendirilecek.”

Alınan karara göre, IKBY hükümetine, mayıs ayı için 120 milyar dinarlık tahmini ödeme yapılacağı belirtildi.

Ayrıca Irak Federal Mahkemesi kararına uygun şekilde, IKBY memur maaşlarının yerelleştirilmesinin (bankalara aktarılması) üç ay içinde tamamlanacağı ve Bağdat’ın bölgeye göndereceği ödemelerin de sadece yerelleştirilen maaşlar için geçerli olacağı kaydedildi.

KAYNAK: AA
Özgür Bayrak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Bayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 21
  • Hyr 1 ay önce Şikayet Et
    sonuçta parayla alıyor
    Cevapla
  • Mehmet 1 ay önce Şikayet Et
    ABD ve siyonist İsrail'in gazına gelip onların ipiyle kuyuya inenler birgün 400 milyonluk arap nüfusuyla başbaşa kaldıklarında halleri nice olur ben düşünemiyorum. Yol yakınken bu heveslerinizden vazgeçiniz. Bakınız dürzilere. İsrail'in gazına geldiler. Zayıf bir Suriye dâhi neler yaptı.
    Cevapla
  • Turnan 1 ay önce Şikayet Et
    Milliyetçilik irkçiliktan öte gidemez. Bizi birbirimize ümmetçilik bağlar ve güçlü teknolojik açidan gelişmiş ordu şart ki caydirici olsun. Arap israil savaşlarinda araplar 5-6devletken bile yenildiler çunki tanklari israil tanklarindan ustun degildi. Bununla birlikte demokrasi denen şey yalan. Kukla liderler var. sisi gibi hainleri alaşagi etmek lazim
    Cevapla
  • Adalet 1 ay önce Şikayet Et
    Keşke Araplarda hakiki milliyetçilik, birlik ve beraberlik olsa
    Cevapla
  • Sivasspor 1 ay önce Şikayet Et
    İki milyon Kürt koskoca Kerkük Musul petrolkerinin pa başına çökertilmiş.haliyle geri kalan Arap Türkmen Şii ler hakkını isteyecek.birgğn amerka illaki buraları terkedecek işte o zaman Barzani'nin Talabani'nin peşmergenin derilerini yüzerler
    Cevapla
  • Ahmed 1 ay önce Şikayet Et
    Irak'ta Kürt olduğuna inanan var mı.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Araplar ve kürtler sonunda anlamaya başladılar yahudinin gerçek niyetini
    Cevapla
  • Stratejik Analiz 1 ay önce Şikayet Et
    Irak Bakanlar Kurulu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) düṣman gören çok bilmiṣ yarım akılı sivri zekalılar! Bugün irakîn yüzde 80 iran pers kontröllünde T.C. Garantör olmasa geri kalan Kuzey Irak Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Pers kontrolüne geçer ama oraya kadar ileri düṣünecek maalesef akıl & fikriniz yok! Bugün Türk ṣirketleri ırakta mal ürün bile satamıyor!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle