Kredi kartı aidatını geri almanın 6 yolu!
Bankalar kredi kartı aidatlarını ödememekte direnirken, hukuk tam tersini söylüyor. TÜDEF Başkanı Ali Çetin ise kredi kartı aidatlarının nasıl geri alınacağına dair tüyolar verdi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin de, bankaların aldıkları kart aidat paralarını geri ödemesi gerektiğini açıkladı.
"Sözleşme haksız"
Takvim'e konuşan Çetin, bankaların son 1 yılda tüketiciden 3.2 milyar lira kart aidatı tahsil ettiğini belirterek, "Aidatların geri alınamayacağı iddia eden bankalar yalan söylüyor. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin son kararıyla, 10 yıl geriye doğru aidatları alma imkanı doğmuştur. Kanunda zaman aşımı 10 yıldır" dedi.
Kararın eski kartlar için de geçerli olduğunu ifade eden Çetin, "Kartını daha önce iptal ettirmiş vatandaş, geçmişe dönük ekstrelerini isteyebilir. Eğer banka direnirse banka memuru hakkında yasal işlem yapılır. Çünkü bu suçtur. Tüketici eksterisiyle hakem heyetlerine giderek dilekçe vermeli" diye konuştu.
Hakem heyetlerindeki davaların 1-3 ay arasında sonuçlandığını söyleyen Çetin, çoğunlukla da tüketici lehine karar çıktığını belirtti. Bankaların sözleşmeleri gerekçe gösterdiğini hatırlattığımız Çetin, şöyle konuştu:
"Yüksek yargı kararlarında, kanunda haksız şart olmasından dolayı sözleşmenin altına atılan hiçbir imza tüketiciyi zorlayamayacağı belirtiliyor. Çünkü kartı alabilmeniz için size o imzayı attırıyor. Yani şartlı imzalıyorsunuz."
İzlenecek yol belli
1- Bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak, kesilen kart aidatını ödemek istemediğinizi ve bunun geri verilmesini talep edin. Eğer kabul ederlerse sorun yok. Etmezlerse ikinci maddeye geçin.
2- Bu kez bankanın hem genel müdürlüğüne, hem de şubenize dilekçe gönderin. Dilekçeyi iadeli taahhütlü gönderirseniz alan kişinin imzası da elinize gelecektir.
3- Dilekçeye rağmen hâlâ aidatınız ödenmemişse hukuk yolunu ya da bankayla görüşme yolunu seçeceksiniz. Bankanızı yeniden arayarak, "aidatı ödemezlerse kartı iptal edeceğinizi" söyleyebilirsiniz. Bu, genellikle sorunu çözüyor. Bankalar ya aidatı veriyor ya da sizinle pazarlığa başlıyor.
4- Bütün bunlara rağmen aidatınızı hâlâ alamadınız ve sizden kesilmeye devam ediyorsa, bu kez bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlığın içindeki hakem heyetlerine gidebilirsiniz. Burada, hazır dilekçelere ekstrenizi de ekleyerek ücretsiz şikayetçi olun.
5- Hakem heyetlerindeki aidat davalarının çoğunu tüketiciler kazanıyor. Banka, itirazını tüketici mahkemelerine yapıyor. Buradan da genellikle tüketiciler lehine karar çıkıyor.
6- Eğer kredi kartınız eski ve 10 yıllık kadarsa, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin son kararı gereğince geriye dönük tüm aidatlarınızı isteme hakkınız da var. Birden çok kredi kartınız için aynı işlemleri yapabilir ve hepsinin aidatını geri alabilirsiniz.
-
netspor 13 yıl önce Şikayet EtBankaları savunan arkadaslara örnek... bende 12 adet kredi kartı vardı aidat alanların hepsini kapattım. Şimdi basit bir hesap yapalım. sadece 1 kart uzerindeç limiti 3000 olan bir kartımı her ay full kullanıyorum. yani yılda bu kartla toplam 36000 tl lik alısveriş yapıyorum. Bu alısverişlerin yapıldıgı pos cihazlarında bankalar min. %2 komisyon alır %4 e kadar çıkar (kira bedeli haric) 36.000xkomisyon %2 =720 tl yapar. Sadece bu kartı kullandıgım için banka benim sırtımdan 720 tl kazandı. bu yetmiyor utanmadan birde benden ayrıcakart parası istiyor. Bu şimdi sömürgecilik değilde nedir. Diyeceksinizki size puan veriyorlar bu komisyonlardan evet binde 1 oranında. en iyi olasılıkla kampanyalarla belli surelerde %1 olur. Özet olarak bankalar milletin sırtından gecinir. Hizmet dedikleri bedeller zaten her işlemde fazlasıyla alınmaktadır bunlara kartlarda dahil. Bankaların şuan yaptıgı uygulama bizim sırtımızdan para kazanırken ayrıca bizden bunun içinde para istemesidir. Neden her banka bu parayı almıyor? Hizmet vermiyorlarmı?Beğen
-
Kamil 13 yıl önce Şikayet Etbu kadar kolay olacağını sanmıyorum. işin gerçeği bu haberleri duyunca geçmiş yıllara ait hesap extrelerimi bir araştırdım birşey bulamadım ve vazgeçtim şimdi artık bunları Allah'a havale ediyorum,madem bunlar hukuksuz hükümet bir kanun çıkartsın ,insanların tek tek başvurarak paralarını almaları imkansız değil ama çok zor ,tabi birde garanti olup olmadığını da bilmiyoruzBeğen
-
ahmet karatas 13 yıl önce Şikayet Etslm. bu yorumların cogunu bankalar yazmıs belli:) ey gidi bankalar bir kard aidatına düşmüş bankalar zaten zamanında kart harcamalarını yatıran müşterisinden kazanamıyor zamanında yatıramıyandan kazanıyor hele birde temerrüde girdiyse vay o kişinin haline 750 tl bir yılda 7500 tl oluyor nasıl bir ticari anlayıs nasıl bir vicdan nasıl bir merhamet ama simdi bu bankacılara sorsan bunu kardesim bütcene göre harcasaydın diyecek yolda boş gezen adama üstüne hiçbir seyi olmuyana simitciye boyacıya kredi kardı dagıt gönder 5000 tl limitli ohh geri ödenmesin önemli degil üstüne temerrüdüde koyarım yıllık zaten belli bir limitleri var bankanın zarar göstermek gibi vergiden düş karı sana öderse yoksa zararı devlete oh ne güzel memleket böyle yagma yoksa toplayın kardesim kredi kardlarınızı ücret ödemeyene kard vermiyoruz deyin zamanında hortumladıgınız günlere sayın yadaBeğen Toplam 2 beğeni
-
hüseyin büyüktaş 13 yıl önce Şikayet EtBanka haklı. Tüketici Heyetleri, hakemleri, hakimleri (her neyse artık) hepsi haksız yere tüketici yönlü karar veriyor. Banka hizmet verecek, kendini yırtacak, müşterinin nazını çekecek, nazıyla oynayacak, hem de bedavaya, yok öyle yağma. Yargının her hükmü doğru değildir. Yargı yanılgı içindedir. Zaten bu ülkede yargının tüm kararları tartışmalı değil mi? Neden iş bankaya gelince yargı adam yerine koyulor, çünkü işin içinde para var, vurun bankaya ne vurursan kârdır anlayışı var da ondan. Soruyorum: Tedaş, Telekom, Vergi dairesi vs her tür kurumdan hizmet alıyorsun değil mi peki onlar senden masraf almasın mı? Alacak tabi. Telekom her ay sabit ücret alıyor, hiç sesiniz çıkmıyor??? İş bankalara gelince vurun abalıya mantığı başlıyor!! Akşama (hatta gece yarısına) kadar bize hizmet etsin isteriz, hatta banane deriz, bankacının canı çıksın deriz, 7/24 çalışsın isteriz, hem de benden 5 kuruş almasın deriz. Yok öyle yağma. Vermiyoruz paranızı. AIHM'e gidin.Beğen Toplam 1 beğeni
-
ÖZCAN 13 yıl önce Şikayet Etkusura bakmayın bankalar keriz mi. Ya kusura bakmayın ama ben bu geri ödeme işini saçma buluyorum sonuçta ben kartı alırken senelik aidatının olduğunu biliyordum.Kart alıpta bunu bilmeyen zaten o kartı kullanmasın o kişi harcadığı parayı hesap kesilince ödeyeceğinin de farkında değildir bence.Sonuçta ben kimsenin böyle bir para alabileceğini sanmam.Beğen Toplam 1 beğeni