Memur ilk kez zamsız maaş alacak!

Yaklaşık 2,5 milyon memur, 15 Ocak'ta ilk kez zamsız maaş alacak. 2012'ye ilişkin zamlı maaş, toplu sözleşme yasasının Meclis'ten çıkmasının ardından yapılacak pazarlığın sonucunda belli olacak.

Memur ilk kez zamsız maaş alacak!
Memur ilk kez zamsız maaş alacak!
GİRİŞ 10.01.2012 09:41 GÜNCELLEME 10.01.2012 09:41
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

İsa Yazar'ın haberi

Memura, geriye dönük zam farkı verilecek. Örneğin toplu sözleşme şubat ayına yetişirse 2 aylık, marta yetişirse 3 aylık zam farkı ödenecek. Bu durumda memurlar 15 Ocak'ta yalnızca yüzde 2,6'lık enflasyon farkını alacak. Ayrıca eşit işe eşit ücret doğrultusunda 450 bin kamu görevlisine yapılacak zamlar maaşlara yansıyacak. Yasanın yetişmeyeceğinin belli olmasının ardından, memura 15 Ocak için geçici zam verileceği açıklanmıştı. Ancak sendikalar buna itiraz etti. Yasa çıkmadan yapılacak zammın, sendikaların pazarlık gücünü azaltacağı öne sürüldü. Bunun üzerine bakanlık ile sendikalar arasında yapılan görüşmelerde toplu sözleşme öncesi zam yapılmamasında mutabık kalındı. Ocakta zamsız maaşlara ilişkin bordrolar kurumlara gönderildi.

Memurların uzun yıllardır talebi olan toplu sözleşme, 12 Eylül referandumu ile Anayasa'ya girdi. Bu sebeple her yıl 15-30 Ağustos arasında yapılan toplu görüşmeler tarihe karıştı. Zamlı maaşların artık masada alınan kararların bağlayıcı olduğu toplu sözleşme ile belirlenmesi anayasal zorunluluk oldu. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için gerekli yasanın çıkması gerekiyordu. Referandumun ardından Meclis 7 ay boyunca çalışmasına rağmen ilgili yasa çıkmadı. Ardından seçimler araya girdi. Daha sonra yeni Meclis 1 Ekim'den itibaren çalışmaya başladı. Fakat aradan geçen iki aylık sürede de toplu sözleşme yasası çıkmadı. Kasım-aralık döneminde öncelikli olarak çıkarılması gereken yasa, uzun süre Başbakanlık'ta bekledi. Aralıkta çıkması umut edilen yasa, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Meclis'in 11 gün tatile girmesi sebebiyle yasalaşmadı. Böylece memurların bu yıl alacağı zam belirlenemedi.

Toplu sözleşme yasasının öncelikli olarak Meclis'e sevk edilmesi, ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi gerekiyor. Genel Kurul'da yasalaşmasından sonra da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak. Gül'ün onayının ardından sendikalar ile hükümet toplu sözleşme masasına oturarak zam oranını belirlemeye çalışacak. Anlaşma sağlanması halinde uzlaşılan oran, memur maaşlarına yansıyacak. Uzlaşma olmaması halinde ise hakem heyeti devreye girecek. Heyet, 2012 için geçerli olacak maaş zammını belirleyecek.

Bu süreç yetişmediği için memura bütçede öngörülen yüzde 3'lük geçici zam verilmesi planlanmıştı. Bütçe Kanunu'nun Bakanlar Kurulu'na verdiği yetkiye dayanılarak memura geçici zam verileceği açıklanmıştı. Toplu sözleşmenin tamamlanmasının ardındansa ortaya çıkacak zamlı maaşa göre geriye dönük fark ödemesi yapılacaktı. Ancak geçici zam da olmadı.

Zaman

YORUMLAR 29
  • Adnan Çatal 12 yıl önce Şikayet Et
    Mermus denen artık o kendisine ne sıfaı uygun görüyorsa!!!. Tamam güzel kardeşim gel beraber çalışalım.Davulun sesi uzaktan ne kadarda hoş geliyor değil mi? Sen o çok fazla zannettiğin aklınla düşüyormuş gibi yapıp , memurları sadece masanın başında kebap yapan tayfası diye kafanda canlandırıyorsun ya. Bende diyorum ki gel beraber çalışalım. Bak gör bakalım ne çapanoğulları var. İşin içinde neler var. Öyle öküzü olmayana çift sürmek kolay gelmesin...
    Cevapla
  • Büşra Şeyma 12 yıl önce Şikayet Et
    İNSANI EN ÇOK ÜZEN HAKSIZLIĞI GÖRMEK. Ben memura zam verilmesin demiyorum ama makul düzeyde olmasını istiyorum.Bir öğretmen 1800-1900 civarında alırken lise mezunu bir hemşire 2250 civarında alması biraz düşündürücü bu 2 yıılık bir üniversite mezunu olursa aynı dalda olması şart değil 2500 tl yükseliyor.Öğretmen zaten üniversite mezunu iken 1800-1900 alıyor.Bir öğretmen hemşireden daha mı az çalışıyor yada bu seviyeye gelene kadar azmı okumuş aradaki farkı anlamamız zor.Asgari ücretle çalışan bir lise mezunu bu 2500 tlye karşı yaklaşık 700 tl almaktadır.Aynı ülkede yaşayan aynı ülkenin vatandaşı lise mezunu biri 700 tl ile üniversite mezunu 1800 tl ile lise mezunu hemşire ise 2500 tl ile ayın başını getirmeye çalışıyor.Hangisi getiremiyor aşikar belli .
    Cevapla
  • yaşar Gürakan 12 yıl önce Şikayet Et
    ZAM MAM YOKKKK. Hükümetimizin ayağına dolanmayın!Aldığınız neyinize yetmiyor! Gözünüzü toprak doyursun! Asgari ücretlileri boş gezenleri düşünün!( İhalecileri milyonerleri boşverin)
    Cevapla
  • CENGAVER 12 yıl önce Şikayet Et
    AŞAĞIDAKİ ÖZELLİKLER KİME AİTTİR !. 1- Söz verir, sözünde durmaz ya da sözünün tam tersini yapar 2- Yalan söyler 3- Emanete hıyanet eder
    Cevapla
  • ahmed bayazıd 12 yıl önce Şikayet Et
    BENİM ZAVALLI MEMURUM. Memur maaşlarına gelince bütün hükümetler mali disiplinden ve bütçe yetersizliğinden bahseder emekli vekiller için %100 zam için bir gecede yasa çıkarırken, milletin tepkisine binaen geri dönüp %50 den fazla zam kıyağı yaparken sanki farklı bütçeden ödeniyor. Yazıklar olsun bu zihniyete....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle