IBAN'la vergi kaçıran yandı! Her fiş için 3 bin 400 lira ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kasapta, manavda, kuaförde, doktor muayenehanelerinde IBAN ile ödeme alıp fiş kesmeyen esnafı takibe aldı. Banka hesapları didik didik inceleniyor.

GİRİŞ 29.04.2024 15:41 GÜNCELLEME 29.04.2024 17:08
Bu Habere 142 Yorum Yapılmış

Kasapta, manavda, kuaförde, doktor muayenehanelerinde, elektronik mağazalarında kredi veya banka kartı ile ödeme almak yerine, müşterilerini IBAN'la ödemeye yönlendiren, üstelik alışveriş karşılığında fiş-fatura kesmeyen esnafa kötü haber geldi. 

Sabah'ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı tüm işletmelerin hesaplarına IBAN yoluyla gelen transferleri didik didik incelemeye başladı. Ödemeyi banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3.400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Devleti vergi kaybına uğrattıkları için vergi incelemesi yapılacak.

15 BİN TL'YE KİRALIK IBAN!

Son dönemde esnaf, banka POS cihazlarının yüksek komisyon oranları ve alışveriş bedelinin tahsil sürelerinin 45 güne yaklaşması nedeniyle IBAN ile ödemeye yönelmişti. Pek çok esnaf işyerine IBAN'ların olduğu karekodlu tabela koymaya başlamıştı. Ancak IBAN ile ödeme suistimalleri de beraberinde getirdi. Kimi esnaf kendilerinin IBAN'ını kasa önüne koyarken, kimi de üçüncü şahıslara ait IBAN'ları kiralamaya başlamıştı. Birçok işletme aylık 15-20 bin TL'ye başkalarının IBAN'larını kiralayarak hem gerçek kazançlarını beyan dışı bırakıp vergiden kaçıyordu hem de dolandırıcılığa zemin hazırlıyordu. Kredi kartı ile alışveriş yapıldığında fiş ve fatura kesmek zorunda olan esnaf, IBAN'la ödemede fiş de vermiyordu. Vatandaştan, havalenin açıklama kısmına da 'ödeme' yazılmasını ya da boş bırakılmasını istiyordu. IBAN ile ödeme, vergisini ödeyen esnafla haksız rekabete de neden oluyordu.

BANKA HESAPLARI İNCELENİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı IBAN ile ödeme yaygınlaşınca esnafın banka hesaplarını incelemeye aldı. İşletmelere ve işletmeyle ilişkili tüm hesaplara IBAN yoluyla gelen transferler inceleniyor. Sadece işletme sahiplerinin değil yakınlarının ve çalışanlarının hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da denetleniyor. Banka hesap hareketleri, tapu ve araç sicilleri gibi verilerden yola çıkılıyor. Gerçek kazançlarını beyan dışı bırakanlar denetim kapsamına alınıyor. Kiralama yoluyla edinilen banka hesapları da MASAK mevzuatı çerçevesinde terörün finansmanı, kara para aklama, yasa dışı bahis gibi suç unsuru barındıran eylemler kapsamında inceleniyor.

CEZA KESİLİYOR

Denetimleri sıklaştıran Maliye binlerce işletmeyi tespit etti. Kendisine ait banka hesabına (IBAN) ödeme alan işletmelerin yaptıkları mal ve hizmet satışlarına ilişkin belgelerini düzenlemeleri gerekiyor. Banka hesapları ile düzenledikleri belgeler arasında herhangi bir uyumsuzluk bulunmazsa ceza kesilmiyor. Ancak, ödemeleri banka hesabından alıp fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 lira, fatura vermeyen işletmelere ise her bir fatura için 3.400 liradan az olmamak üzere belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor. Beyan dışı bırakılmış hasılat nedeniyle vergi kaybına neden olunduğu için vergi incelemesi de yapılıyor veyayapılan tespitler esas alınarak dönem matrahları takdir ediliyor, vergi cezaları kesiliyor.

TİCARET BAKANLIĞI DA UYARMIŞTI

Ticaret Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde IBAN kiralama ilanları başta olmak üzere sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı, "Bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasına izin vermek, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu'na göre suç teşkil ediyor" uyarısında bulunmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dolandırıcıların, çeşitli platformlar üzerinden tüketicilere ulaşarak, "Banka hesabının kiralanması ya da kullandırılması karşılığında yüksek kazanç" vaadiyle yasa dışı kanallardan edinilen paranın transferini bu hesaplar üzerinden gerçekleştirdiği aktarılmıştı.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 142
  • Mehmet SÜLEYMAN 2 hafta önce Şikayet Et
    OH ne ALA MUALLA...ESNAF BÜTÜN RİSKLERİ ALARAK TİCARET YAPSIN %20 KAR ETSİN...BANKALAR SUYA SABUNA DOKANMADAN RİSKSİZ BİR ŞEKİLDE YÜKSEK KOMİSYONLA ESNAFIN GİZLİ ORTAĞI OLSUN....ACİLEN POS KOMİSYONU %1 E DÜŞÜRÜLMELİ YOKSA ÇOK KAÇAK OLUR...
    Cevapla
  • Eski MALİYECİ 2 hafta önce Şikayet Et
    Sayın CUMHURBAŞKANIMIZIN DİKKATİNE ; DEVLET BANKALARINA VERECEĞİNİZ BİR TALİMATLA DEVLET BANKALARININ OPS CİHAZINDAN ESNAFLARIN YAPTIĞI SATIŞTAN ALINAN KOMİSYON ORANI SADECE %1 OLURSA ÖZEL BANKALARDA ORANINI %1'E DÜŞÜRMEK ZORUNDA KALIR VE ESNAFIN BAHANESİDE KALMAZ ÇÜNKÜ POS CİHAZINDAN YAPILAN HER SATIŞTA OTOMATİK OLARAK KDV VE ÖTV TAHSİL EDİLMİŞ OLUR...
    Cevapla
  • vatandaş 2 hafta önce Şikayet Et
    öncelikle hırsızlığın büyüğü küçüğü olmaz AMA incelemenin küçük esnafdan ziyade büyüklere olması gerekir. Büyük firmaların yaptıkları yanında küçük esnafın yaptığı danada kulak değil tüy kalır.
    Cevapla
  • Vergi 2 hafta önce Şikayet Et
    Maliye Bakanlığı acilen Tüm illerdeki prof.ların muayene leşini denetlemesi gerekiyor vergi kacırmamı puh hemde nasıl ahlak olmayınca yapacak birşey yok yazık günah
    Cevapla
  • Faruk 2 hafta önce Şikayet Et
    Enflasyonist ortamda en çok kazanan esnaf oldu. Ama neredeyse hiç vergi vermediler. Enflasyon hiç bitmesin istiyorlar. 1 enflasyon için 3 artış yapıyorlar ortamdan yararlanarak ama vergi sıfırrr
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle