Yerli yazılım yabancı hakimiyetine son verdi

Yaklaşık 5 yıl önce kurulan yerli bir bilişim firması, güvenlik alanında geliştirdiği yazılım sistemleri sayesinde bu alanda yabancı ürünlerin hakimiyetine son verdi.

Yerli yazılım yabancı hakimiyetine son verdi
Yerli yazılım yabancı hakimiyetine son verdi
GİRİŞ 19.10.2009 11:55 GÜNCELLEME 19.10.2009 11:55

Natek Bilişim'in sahibi ve aynı zamanda firmanın yazılım direktörü olan Timuçin Erpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduğunu ve 2005 yılında sınıf arkadaşıyla birlikte bilişim firmasını kurduklarını söyledi.

Firma olarak güvenlik alanında ''milli yazılımlar'' geliştirdiklerini ifade eden Erpolat, kendi yazılım ürünleri piyasaya girene kadar Türkiye'de bu alanda yabancı firmaların hakimiyetinin bulunduğunu belirtti.

Erpolat, kuruldukları yıldan bugüne kadar geçen 5 yıllık sürede 50 kişilik bir teknik ekibe ulaştıklarını bildirerek, şöyle konuştu:

''Sektöre girdikten sonra inanılmaz büyüme sağladık. Güvenlik alanında yıllık 10 milyon dolarlık yazılım satışımız var. Zaten Türkiye'de yılda toplam 20 milyon dolarlık satış oluyor. Bazı bakanlıklar, bankalar, kamu kuruluşları, özel sektöre bilgi güvenliği yazılım sistemleri geliştirdik. Bu sistem, bilgilerin çalınmasını önlüyor, tehditlere ve saldırılara karşı koruma sağlıyor. Antivirüs programının daha gelişmiş hali olarak düşünülebilir. Bir program olarak tasarlanan sistem, kendi kendini denetliyor, sorunları bildiriyor, dışardan müdahale edildiğinde bilgi veriyor. Örneğin bakanlığın herhangi bir datasının, dosyasının çalınmasına karşı güvenlik sağlanıyor.''

DÜNYA PAZARI MİLYARLARCA DOLARI BULUYOR

Türkiye'de bu alanda dünya devleri ile yarıştıklarına dikkati çeken Erpolat, bu sektörde Türkiye'de 5 yabancı firmanın faaliyet gösterdiğini, ancak geliştirdikleri yüksek teknolojiye dayanan ürünler sayesinde onların hakimiyetine son verdiklerini söyledi.

Erpolat, milli yazılım sayesinde 30 milyon dolarlık ithalatın önünü kesmiş olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Yurt dışına açılma hedeflerimiz var. Özellikle ürünlerimize Belçika, Hollanda, İsveç, Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden ciddi talep geliyor. 2010 yılı itibariyle 10-15 milyon dolarlık ihracat hedefimiz var. Dünya pazarı milyarlarca doları buluyor. Bu pazardan önemli oranda pay alarak ülkemizi bilgi güvenliği yazılımları liginde ön sıralarda temsil etmek istiyoruz.''

KAYNAK: AA