Merkez Bankası'nın 2026 yıl sonu enflasyon tahmini belli oldu

Son dakika haberi: Yılın ilk enflasyon raporu açıklandı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2026 sonu enflasyon tahmininin yüzde 13-19'dan yüzde 15-21 aralığına yükseltildiğini açıkladı. Ara hedeflerde değişiklik yapılmadı.

GİRİŞ 12.02.2026 10:10 GÜNCELLEME 12.02.2026 11:34
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış
HABERİN ÖZETİ
ÖZETİ DİNLE
  • TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2026 yılında enflasyonun yüzde 15 ile 21 aralığında olacağını, 2027 sonu için ise yüzde 6 ile 12 aralığına gerileyeceğini açıkladı. Ayrıca, 2026 ve 2027 yılları için ara hedeflerin sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 olarak belirlendiğini duyurdu.
  • Karahan, dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini ve enflasyonu belirlenen ara hedeflerle uyumlu şekilde düşürmek için gereken adımları atacaklarını belirtti.
  • Kira enflasyonunda aşağı yönlü bir eğilim beklenirken, yıl sonunda kira enflasyonunun yüzde 30 civarına düşmesi öngörülüyor. Karahan, sanayi üretiminin yatay seyrettiğini ve yurtiçi talebin ılımlı seviyelerde olduğunu ifade etti.

Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Karahan "2026 yılında enflasyonun yüzde 15 ile yüzde 21 aralığında olacağını tahmin ediyoruz. 2027 sonu için ise tahminlerimiz enflasyonun yüzde 6 ile 12 aralığına gerileyeceğini işaret ediyor." dedi.

TCMB Başkanı Karahan, "Enflasyon ara hedefimizi, 2026 ve 2027 yılları için, sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 olarak koruduk. 2028 yılı için ise ara hedefimizi yüzde 8 olarak belirledik." açıklamasında bulundu.

Karahan, ara hedeflerle uyumlu biçinde dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığın sağlanacağını belirterek, "Enflasyonu ara hedeflerle uyumlu şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız" ifadesini kullandı.

Kira enflasyonunda aşağı eğilimin öne çıktığını kaydeden Karahan, "Burada kırılma devam edecek, yıl sonunda yüzde 30 civarına düşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Dezenenflasyon sürecinin mimarlarından olan Merkez Bankası, bugün 2026 yılına ilişkin ilk enflasyon raporunu duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan

TCMB Başkanı Fatih Karahan “Kira gibi bazı hizmet kalemlerinde uzun süredir direnç gösteren ataletin bu dönemde kırılma işaretleri vermesini kıymetli buluyoruz. Nitekim bu gelişme dezenfeksiyon sürecinin bundan sonraki seyrinde anahtar unsurlardan biri olacak. Öte yandan geride bıraktığımız yakın dönem yine gösterdi ki, hem yurt içi hem de küresel dinamikler, enflasyonun seyri açısından gelişmelere bağlı olarak farklılaşabilen etkiler ve riskler taşıyor. Bu ise veri odaklı bir yaklaşımla sürdürmekte olduğumuz ihtiyatlı para politikası duruşumuzun önemini ortaya koyuyor. Dolayısıyla sıkı para politikamızın enflasyon üzerindeki olumlu etkilerini görmeye devam etmek amacıyla önümüzdeki dönemde de tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya hazır olduğumuzu vurgulamak isterim." dedi.

ENFLASYON TAHMİNİ BELLİ OLDU

Karahan enflasyon tahminine ilişkin "2026 yılında enflasyonun yüzde 15 ile yüzde 21 aralığında olacağını tahmin ediyoruz. 2027 sonu için ise tahminlerimiz enflasyonun yüzde 6 ile 12 aralığına gerileyeceğini işaret ediyor. Enflasyon hedefimizi ise 2026 ve 2027 yılları için sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 9 olarak koruduk.  2028 yılı için ise ara hedefimizi yüzde 8 olarak belirledik.  Enflasyonun 2028 yılında yüzde 8'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması öngörüyoruz. 2026 yılı tahmin aralığının güncellenmesinde belli başlı risklerin belirginleşmesi ve varsayım revizyonlarının yanı sıra TÜFE hesaplama yönteminde hizmet grubunun sepet içindeki payının artması da rol oynadı." dedi.

"SIKI PARA POLİTİKASINI SÜRDÜRECEĞİZ"

Merkez Bankası Başkanı Karahan "Dezenflasyon sürecinde ara hedeflerimize ulaşmak için sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz. Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdüreceğimiz temkinli sıkı para politikası duruşumuz talep kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendirecek. Parasal aktarım mekanizmasının destekleyen makro ihtiyati politikalarda bu sürece katkı verecek. Politika faizini ara hedeflerle uyumlu biçimde dezenflasyonun getirdiği parasal sıkılığı sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceğiz. Politika faizine ilişkin atılacak adımları ve bunların büyüklüğünü toplantı bazlı bir yaklaşımla enflasyon görünümünü temel alarak ve ihtiyatlı bir şekilde belirlemeyi sürdüreceğiz. Enflasyon görünümünün ara hedeflerden belirgin bir biçimde ayrışması durumunda ise para politikası duruşumuzu sıkılaştırmaya hazırız. Enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya kararlılıkla devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"TALEP ILIMLI SEYREDİYOR"

Karahan "Sanayi üretimi son çeyrekte yatay bir seyir izledi. Göstergeler dördüncü çeyrekte yurtiçi talebin bir miktar toparlanmakla birlikte halen ılımlı seviyelerde olduğuna işaret ediyor. Göstergeler dördüncü çeyrekte yurtiçi talebin bir miktar toparlanmakla birlikte halen ılımlı seviyelerde olduğuna işaret ediyor." ifadesini kullandı.

"ENFLASYONDA ANA EĞİLİM OCAK AYINDA ARTTI"

Mevsimsellikten kaynaklanan enflasyona değinen Karahan "Ocak ayında aralığın üst bandına yaklaşan bir enflasyon görüyoruz, bu gelişmede gıda fiyatları kaynaklı etkilerini planda olduğunu söyleyebiliriz. Sebze fiyatları, Ocak ayında olumsuza dönen hava koşulları sonucunda belirgin biçimde yükseldi, bu gelişmenin Şubat ayına sarkan etkileri de olacak. Ana eğilim göstergelerine baktığımızda ise Ocak ayında döneme özgü unsurlarla bir artış görüyoruz." dedi.

KİRA ENFLASYONU DETAYI

Karahan "Kira tarafında gerek mevsim etkilerinden arındırılmış veriler, gerekse perakende ödeme sistemi verileri gibi kiralara yönelik öncü göstergeler ana eğilimin aşağı yönlü olduğuna işaret ediyor. Çeşitli senaryolar altında kira enflasyonunun bu yıl sonu itibarıyla yüzde 30 ila 36 arasında olabileceği tahmin ediliyor. Düzenleme değişikliğinin 2026 yılı için ima ettiği rakamlar eğitim tarafında dezenflasyon için belli bir alan olduğunu gösteriyor. Temel mallara baktığımızda ise döviz kuru kanalının etkisiyle zayıflamış bir enflasyon söz konusu. Beklentilerin enflasyon tahminlerimizin üzerinde seyretmesi dezenfeksiyon süreci açısından risklerin canlı olduğunu gösteriyor. Bu görünüm de para politikasındaki sıkı duruşumuzu korumayı gerekli kılan unsurlardan biri." açıklamasında bulundu.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Samsun 28 dakika önce Şikayet Et
    Emekliye verilen enflasyon farkı bir ay olmadan 5 yuzlirasi gitti niye düşmüyor dnflasyon narketlere yansıtmıyor hersey serbest birakilmasin devletimiz sahip çıksın fakirin
    Cevapla
  • Misafir 52 dakika önce Şikayet Et
    Maalesef her şey ateş pahası pazar market fiyatları çok yüksek et süt desen zaten alamıyoruz artık doğal gaz ve elektirik faturaları çok yüksek geliyor tek geçim kaynağı emekli maaşı olup da ikinci bir işi olmayan çocuk okutan ev geçindirmeye çalışan emeklilerin Allah yardımcısı olsun
    Cevapla
  • İktisatcı 58 dakika önce Şikayet Et
    Mübarek merkez bankası karar vericileri, enflasyon tahmininde bulunmayınız lütfen,döviz kuru da,meclisin verdiği yetkiyle Milli PARAMIZI Türk Lirasının kullanımını ve ödeme sistemlerini arzını, milletin AHLAKİ MAL ve HİZMET üretiminde adaletli bir şekilde sağlayın. Bir kesim bireye, kuruma, ve sisteme (faiz,altın,koin) dolaşmasını birikmesini, kazancını önelyin, Bu AMAÇLA UYARIN
    Cevapla
  • Emekli 1 saat önce Şikayet Et
    Geçen seneki gibi olacak.
    Cevapla
  • adiyamanli 1 saat önce Şikayet Et
    zincir marketlere ,hallere kayyum atamadikca bu ekonomik kriz surer ,piyasayi elinde tutanlarda ahlak vicdan inanc kalmamiski devlet eline alacak piyasayi ,herkes keyfi fiyat beliirliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle