Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Büyüme modeliyle vatandaşımızın refahını kalıcı olarak yükseltmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi
GİRİŞ 13.10.2025 15:11 GÜNCELLEME 13.10.2025 15:11

Yılmaz, NSosyal hesabından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ağustos ayı ödemeler dengesi verilerine ilişkin paylaşım yaptı.

"Cari işlemler dengesindeki olumlu görünüm ve rezervlerimizdeki artış, kararlılıkla uygulamaya devam ettiğimiz dezenflasyon sürecine katkı vermektedir" değerlendirmesinde bulunan Yılmaz, küresel ticarete ilişkin belirsizliklerin arttığı bu dönemde dış ticaret açığındaki iyileşme ve hizmet gelirlerinin güçlenen katkısıyla cari dengenin, ağustos ayında 5,5 milyar dolar ile tarihi en yüksek seviyede aylık fazla verdiğini bildirdi.

Yıllıklandırılmış cari açığın ağustos itibarıyla 18,3 milyar dolara gerilediğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yıl sonu itibarıyla cari açığın milli gelire oranının OVP tahminleri ile uyumlu gerçekleşmesini, ödemeler dengesinin dış finansman, döviz kuru ve rezervler açısından enflasyonu destekleyici rolünün sürmesini bekliyoruz. Azalan cari açık ve risk primlerinde düşüş, dış borçlanma ihtiyacını miktar olarak azaltmakta, kamu ve özel kesim için oran olarak borçlanma maliyetlerini düşürmektedir.

Sürdürülebilir cari denge ile dış finansman ihtiyacını azaltmayı, güçlenen makro finansal istikrarımız ile ekonomimizin direncini artırmayı amaçlıyoruz. Yapısal reform adımlarımız sayesinde cari dengedeki kazanımlarımızı kalıcı hale getirmeyi, verimlilik artışlarını odağına alan bir büyüme modeliyle vatandaşımızın refahını kalıcı olarak yükseltmeyi hedefliyoruz."

KAYNAK: AA
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.