Yumurta satışında yeni dönem: Artık son kullanma tarihi yazmayacak

Yumurta israfının önlenmesi amacıyla sofralık yumurtanın raf ömrü için var olan "son tüketim tarihi" ibaresi, "tavsiye edilen tüketim tarihi" olarak değiştirildi. Yeni düzenlemelere uyum sağlaması için 31 Aralık 2025'e kadar süre verildi.

GİRİŞ 18.07.2025 13:54 GÜNCELLEME 18.07.2025 14:15
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığının, "Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Avrupa Birliği (AB) mevzuatında yapılan değişiklikler ve ülkenin gereklilikleri doğrultusunda Tebliğ'de değişikliğe gidildi. Değişiklikle yumurta israfının önlenmesi amacıyla önemli düzenlemeler yapıldı. Sofralık yumurtanın raf ömrü için var olan "son tüketim tarihi" ibaresi, "tavsiye edilen tüketim tarihi" olarak değiştirildi.

Sofralık yumurtanın, yumurtalama tarihinden itibaren tüketiciye ulaştırılma süresi 21 günden, 28 güne çıkarıldı. Yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden sonra sofralık olarak piyasaya arz edilemeyecek. Ekstra taze olarak satışa sunulan sofralık yumurtaların, yumurtlamadan sonraki 4 gün içinde sınıflandırılması, işaretlenmesi ve paketlenmesi zorunlu hale getirildi. Yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmayan, işaretlenmeyen ve paketlenmeyen sofralık yumurtalar, bu amaçla piyasaya arz edilmeyecek ancak yumurta ürünleri üretiminde değerlendirilecek.​​​​​​​

AB MEVZUATI İLE UYUMLU HALE GETİRİLDİ

Tebliğ'deki "Yumurta ürünü" tanımı, AB mevzuatı ile uyumlu hale getirildi. Yumurtanın tazeliğini belirlemeye yönelik kullanılan "hava boşluğu"na ilişkin tanım, Tebliğ'e eklendi.

Yumurta ürünleri üretimine gönderilen yumurtanın, yumurta ürünleri üretecek onaylı gıda işletmeleri dışındaki perakende işletmelere insan tüketim amaçlı gönderilmesini engellemek için Tebliğ'de yer alan "B sınıfı yumurta gıda sanayisinde kullanılır" hükmü, daha açık ve net olacak şekilde "B sınıfı yumurta gıda sanayisine gönderilir ve kullanılır" şeklinde değiştirildi.

Tebliğde yer alan "free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik" ifadesi, tüketici ve gıda işletmecileri için daha anlaşılır olması açısından, "açık dolaşım alanına erişim (free range) yetiştiricilik" şeklinde düzenlendi.

Mevcut işletmelerin, yeni düzenlemelere uyum sağlaması için 31 Aralık 2025'e kadar geçiş süresi verildi.

Bakanlık, güvenilir gıda arzının temini için Türk Gıda Kodeksi kapsamında mevzuat çalışmalarına kararlıkla devam edeceğini bildirdi.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • yavuz 50 dakika önce Şikayet Et
    iyi bozuk yeriz artık !!!!!!!!!!
    Cevapla
  • BAYAT YUMURTA 1 saat önce Şikayet Et
    Tüketiciye yumurlamadan sonra en fazla2 gün içinde ulaştırılması lazım. 28 gün nedir. RESMEN BAYAT YUMURTA SATACAKLAR VATANDAŞA
    Cevapla
  • YANLIŞ 1 saat önce Şikayet Et
    Yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılma tarihinin 28 güne çıkarılması da BÜYÜKYANLIŞ. Tüketiciye ulaştırılma tarihinin en fazla 7 gün olması lazım.
    Cevapla
  • YANLIŞ 1 saat önce Şikayet Et
    Çok yanlış. son tüketim tarihi tavsiye edilen tüketim tarihi olamaz. İnsanlar tavsiye edilen tüketim tarihi diye günü geçmiş yumurtaları 2 ay sonra bile yerler ve zehirlenirler. YANLIŞA NEDEN KİMSE SES ÇIKARMIYOR, ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL.
    Cevapla
  • Ahmet 2 saat önce Şikayet Et
    Vooovvv ne müthiş bir düzenleme alkış alkış olmazsa olmazımızdır yumurtanın son tüketim pardon tavsiye edilen tarihi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle