Düğmeye basıldı! Yeni dönem başlıyor! Toplumun her kesimi ev sahibi olabilecek!

Milyonlarca kişinin merakla beklediği finansman için düğmeye basıldı. Gayrimenkul sertifikası ihracı inşaat sektöründe doping etkisi yarattı. Sekktör oyuncuları, “Toplumun her kesimi ev sahibi olabilecek” diyor

GİRİŞ 18.07.2025 07:53 GÜNCELLEME 18.07.2025 08:42
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut GYO milyonlarca vatandaşın ev sahibi olması için merakla beklediği yeni bir finansmanı devreye sokmak için düğmeye bastı.

Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen milyonlarca vatandaşa küçük birikimlerle konut projesinden ev sahibi olma imkânı sağlayacak finansman modeli inşaat sektörüne de hareket katacak. İnşaat sektörünün önemli aktörleri yeni finansman modeli olan gayrimenkul sertifikasının sektöre önemli bir hareketlilik kazandıracağını, finansman çeşitliliğiyle birlikte toplumun her kesiminin ev sahibi olma sürecinin kolaylaşacağı görüşünde birleşti.



PARÇA PARÇA YATIRIM FIRSATI

KONUTDER Başkanı Ziya Yılmaz, gayrimenkul sertifikalarının, bir sermaye piyasası enstrümanı olarak piyasaya katacağı hareketlilik ve derinlik yönüyle oldukça önemli bulduklarını belirtti. Bu sistemin, metrekare bazlı yatırım imkânı sunarak küçük tasarruf sahiplerinin katılımını sağlayacağı gibi konut sektörünün finansmanı açısından da etkili bir araç olduğunun altını çizen Yılmaz, "Emlak Konut ve TOKİ'nin bu yöndeki çalışmaları sektörümüz adına olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Gayrimenkul sertifikaları sayesinde dar gelirli kesim ödeme gücüne göre parça parça yatırım yapabilecek, böylece finansmana erişimi kolaylaşacaktır. Bu uygulamaların zamanla çeşitlenip yaygınlaşarak daha geniş kesimlerin konuta erişimini kolaylaştıracağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK PAYLA BÜYÜK FIRSAT

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, gayrimenkul sertifikalarının, hem gayrimenkul sektörü hem de sermaye piyasaları açısından yeni bir dönemin habercisi olduğunu söyledi. Çekicici, "SPK tarafından geliştirilen bu sistemde, projedeki tüm bağımsız bölümler sertifikalandırılarak Borsa İstanbul'da işlem görmeye açılıyor. Bu model sayesinde yatırımcılar, bir gayrimenkulün binde biri gibi küçük paylarına dahi yatırım yapabiliyor. Yeterli sertifika biriktiren yatırımcılar ise mülkiyet hakkı kazanabiliyor. Bu sayede geleneksel olarak yüksek giriş eşiğine sahip olan gayrimenkul yatırımları, daha geniş bir yatırımcı kitlesine hitap ediyor" dedi. Modelin en büyük katkılarından birinin gayrimenkulü menkulleştirerek finansal sisteme entegre etmesi olduğunu söyleyen Çekici, "Bu durum hem sektöre likidite kazandırıyor hem de alternatif finansman araçları geliştirilmesine imkân tanıyor. Böylece sermaye piyasalarının derinleşmesi açısından da önemli bir adım atılmış oluyor. Elbette her finansal üründe olduğu gibi Sermaye Piyasası Kurulu'nun bir düzenleyici otorite olarak getirdiği şeffaflık kuralları, denetimleri ve değerleme mekanizması olası riskleri azaltma açısından ciddi bir güvence sunuyor" diye konuştu.



DAR GELİRLİ KONUT SAHİBİ OLACAK

Gayrimenkul sertifikasının konut sahibi olmak isteyen ama alabilecek durumda olmayan vatandaşa ev sahibi olma fırsatı sunduğunu belirten Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doğan Dağ, "Metrekare üzerinden ev sahibi olma fırsatı sunan gayrimenkul sertifikasıyla konut alabilecek durumda olmayan vatandaşlarımız zamanla, alabildikleri metrekareye eklemeler yaparak daire sahibi olabilecek. Bu olumlu gelişmeyle birlikte sektörümüzün ve konut almak isteyenlerin yüzünün güleceğinden eminiz" şeklinde konuştu.

GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NASIL KULLANILACAK?

 Projede yer alan konutlar küçük paylara bölünerek, gayrimenkul sertifikası olarak yatırımcılara sunulacak. Sertifikalar, Borsa İstanbul'da işlem görecek. Proje tamamlanana kadar sertifika işlem görecek ve proje bittiğinde işlemden çekilecek.
 Tasarruf sahipleri yatırım hesapları aracılığıyla, bütçelerine göre kendi belirledikleri oranlarda sertifika alabilecek. Yeterli sertifikaya ulaşan sertifikaları karşılığında ev sahibi olacak.

 Yeterli sertifikaya ulaşamayan ev sahibi olamasa da proje değerlendikçe kazanç elde etmiş olacak. Proje tamamlandığında sertifikalı satış kotasında bulunan daireler açık artırma ile satılacak. Açık artırmadan elde edilen gelirle sertifika sahiplerine paraları ödenecek.

 Süreç, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) onayının ardından başlayacak. Tüm detaylar Emlak Konut'un resmi internet sitesi (www.emlakkonut. com.tr) ve Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yakın zamanda duyurulacak. İhraç edilecek sertifika sayısı, hangi konutun kaç sertifika edeceği, sertifika bedelleri gibi bilgiler bu aşamada netleşecek.


SEKTÖRÜ FİNANSAL RAHATLATACAK

Gayrimenkul sertifikalarının piyasaya derinlik sağlayacak ve erişilebilirliği daha geniş bir düzleme açacağının altını çizen Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, "Bu sistem, metrekare bazlı yatırım ile yatırımcıların katılımını sağlayarak sektörü finansal olarak da rahatlatacaktır. Gayrimenkul sertifikaları sayesinde parça parça yatırım mümkün. Bu model, hem gayrimenkulün menkulleşmesini sağlıyor hem de küçük yatırımcıya erişilebilir alternatifler sunarak sermaye piyasalarının derinleşmesine katkı yapıyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel / Siyaset Sorumlu Editör
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci  .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 19
  • Fatihh 12 dakika önce Şikayet Et
    Birden fazla evi olandan yüksek vergi alıp yatırım aracı olmaktan çıkarılmalı. Ayrıca alım satım ve kiralama için fiyatı belediye belirlemeli. Mantoloma asansör yaşı kombili sobalı diye kriterlere bakıp fiyatı belediye belirlemeli. Sarı site ve emlakçılar fiyat belirlememeli.
    Cevapla
  • UMUT DÜNYASI 13 dakika önce Şikayet Et
    Faizi düşür ev fiyatları 2 kat artar. dolar Euro artar. Biz fırsatçı milletiz. Tek çare TOKİ'nin evleri bitirmesi
    Cevapla
  • Beşer 26 dakika önce Şikayet Et
    Aç gözlü hainler gene dolaylı yönden bu fırsatı kendilerine çevirir Devlet gozetimli takipli en az 15 yıl oturma şartıyla, işyeri o bölgede olma şartıyla, eşler ayrı olmama şartıyla,en az iki çocuk olmak şartıyla,ailesinin yakınlarının maddi durumu düşük olmak şartıyla,kurala uymayanlara iki ceza şartıyla yapılabilir, eğer olmazsa çakallara gün doğar.
    Cevapla
  • Ekolayzer 32 dakika önce Şikayet Et
    Ev almak hayal oldu bir arabam var o bile belimi büküyor.bandroluydu ki biraz once sadece 7.ay bandrolü icin 5bin küsur ödemek ZORUNDA kaldim,benziniydi ki 1depo 2bin kusur tl,muayenesiydi ,arizasiydi, sigortasıdır ki 10-20 bin her yil katlanarak yükseliyor.her geçen sene bir önceki seneyi arar olduk.satsamda çocukları yayan gezip dolmuslami ulaşım saglasak diye ciddi ciddi düşünüyorum.
    Cevapla
  • CEMO 56 dakika önce Şikayet Et
    Ev satış ve kira bedellerinin düşmesi için neler yapılır.1- mülk satışlarında vergilendirme serbestisinin 5 seneden 10 seneye çıkarılması. Tapuda bedeller hep düşük gösterildi çünkü.2) konut kimlik no atanması ve fiyatların devlet tarafından belirlenmesi.3) konut vergisi konut sayısı fazla olandan fazla alınması 50 ve üzeri taşınmaz sahibinin satışa yönlendirilmesi.4) yabancıya iptal
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle