Faiz indirimi sinyali: Piyasalar yılın ikinci yarısına hazırlanıyor
Ekonomist Mustafa Aşkın, Merkez Bankası’nın temkinli adımlar atacağını belirtti; Sınırlı bir faiz indiriminin sürpriz olmayacağına dikkat çekti. Jeopolitik risklerin azalmasıyla Borsa İstanbul'da yukarı yönlü hareket için fırsat oluştu.
Ekonomist Mustafa Aşkın, yurt içi piyasaların mevcut durumuna ve 24 Temmuz'da yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aşkın, borsada dirençli bir yapı gözlemlendiğini, yatırımcı ilgisinin sürdüğünü ve Merkez Bankası’ndan sınırlı bir faiz indirimi beklendiğini söyledi.
BORSA 10 BİNDE KALACAK MI?
Yurt içi finansal piyasalarda temkinli bir iyimserlik yaşandığını belirten Aşkın, “Özellikle Borsa İstanbul’da 10.200 puan seviyesinin üzerinde kalma çabası dikkat çekiyor. Son 15-20 günlük periyotta, yerli yatırımcıların yanı sıra sınırlı da olsa yabancı yatırımcıların da pozisyon almaya başladığı bir döneme girdik. Bu eğilim özellikle bankacılık sektörü ile BIST-30 ve BIST-50 endekslerine dahil hisselerde net şekilde izleniyor” dedi.
Merkez’den ilk hamle Temmuz’da mı? Ekonomistler ölçülü indirim bekliyor
PİYASALAR NEFES ALDI
Ortadoğu'daki jeopolitik risklerin kısmen hafiflemesinin ve küresel havanın daha ılımlı bir görünüm kazanmasının, Borsa İstanbul’a da pozitif yansıdığını dile getiren Aşkın, “Borsamız uzun süredir hak etmediği seviyelerdeydi. Bu süreç, biraz da olsa yukarı yönlü düzeltme için fırsat sundu” değerlendirmesinde bulundu.
Borsada parası olanlar o tarihe dikkat! Yönü belirleyecek!
GÖZLER MERKEZ'DE
24 Temmuz’daki PPK toplantısına ilişkin de beklentilerini paylaşan Aşkın, büyük ve agresif bir faiz indiriminin gündemde olmadığını ifade etti:
“Merkez Bankası geçtiğimiz hafta stopaj düzenlemesiyle zaten piyasaya bir mesaj verdi. Bu bağlamda 250 ila 300 baz puanı aşmayacak sınırlı bir indirim gelebilir. Özellikle Temmuz ayı enflasyonunun, petrol fiyatlarının etkisiyle beklentinin üzerinde gerçekleşme ihtimali Merkez’in temkinli olmasını gerektiriyor.”
Aşkın, yıl sonuna kadar olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde piyasaların toparlanma eğilimini sürdürebileceğini dile getirdi:
“Eğer Orta Doğu başta olmak üzere jeopolitik riskler yeniden tırmanmaz, içeride de beklenmedik bir ekonomik ya da siyasi gelişme yaşanmazsa, piyasalar yılın ikinci yarısında kendi yolunu bulacak gibi görünüyor.”