Türk Telekom'dan tarihi hamle! KKTC’nin dijital omurgasını örecek

Türkiye’nin uçtan uca fiberle donatan Türk Telekom, sadece Türkiye’nin değil, bölgenin de teknoloji gücü olarak geleceğe yön veriyor.

GİRİŞ 14.07.2025 09:29 GÜNCELLEME 14.07.2025 12:30
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan protokol ile KKTC’nin dijital omurgasının fiberleşme sürecini Türk Telekom gerçekleştirilecek. Türk Telekom, KKTC’nin fiber hat döşemeyi Yap-İşlet-Devret modeliyle üstlendi. 

Türk Telekom, KKTC’de 25 yıl sürecek bir imtiyaz kapsamında 100 milyon doları aşan yatırımla fiber altyapı kuracak. Hedef, bir yıl içinde 150 bin haneye yüksek hızlı internet erişimi sağlamak. Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “KKTC’nin dijital omurgasını bu yatırım oluşturacak” dedi.

Türk Telekom, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 25 yıl sürecek bir imtiyaz hakkı çerçevesinde fiber altyapı kuracak. Yatırım büyüklüğü ilk etapta 100 milyon doları aşacak, projenin bir yıl içinde 150 bin haneye erişim sağlaması hedefleniyor. Mevcut durumda, adadaki internet kullanıcılarının yaklaşık yarısı 10 megabitin altında hızlarla hizmet alıyor. Yeni altyapı ile bu hızın 1.000 megabite kadar çıkartılması planlanıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında Cuma günü imzalanan protokol, adanın dijital altyapısında önemli bir dönüşümün önünü açıyor. Protokol öncesi Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin de aralarında bulunduğu  gazetecilerle bir araya gelen Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, projenin detaylarını paylaştı.

"İMTİYAZ SÜRESİ 25 YIL OLACAK"

Yatırımın tamamını kendi özkaynaklarıyla yapacaklarının bu işi almalarında etkili olduğunu belirten Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Kuracağımız alt yapı KKTC devletine ait olacak. İşi yapacak ortak şirketin yüzde 85’i KKTC’ye ait olacak. Alacağımız imtiyaz süresinin 25 yıl olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İmtiyaz süresi boyunca kurulacak altyapı, daha sonra KKTC’ye devredilecek” diyen Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, projenin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirileceğini belirtti. “Bu yatırım sadece altyapı değil; eğitimden kamu hizmetlerine, sağlıktan ekonomiye kadar birçok alanda dijitalleşmeyi hızlandıracak bir dönüşüm projesidir” dedi.

Ümit Önal, “Dijital çağın olanaklarını bölge coğrafyanın her köşesine taşırken, yenilikçi teknolojilere yaptığımız yatırımlarla geleceğin inşasına katkı sunuyoruz. Dijitalleşme ve teknolojide dışa bağımlılığı azaltma yönündeki vizyonumuz kapsamında, ülke ekonomisine katma değer katacak öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yenilikçi teknolojiler geliştirme hedefiyle, geleceğin stratejilerini belirleyecek çalışmalara imza atıyoruz. Güçlü fiber altyapımız ve teknoloji birikimimiz ile Türkiye ve bölge coğrafyanın dijital dönüşümünde öncü rol oynuyoruz. Ülkemiz için dijitalleşmeyi sağlayan kilometre taşlarını 81 ilde uçtan uca sağladığımız güçlü fiber altyapımızla oluştururken, bölgemizin teknoloji taşıyıcısı olacak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu vizyonla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yüksek hızlı fiber internet altyapısıyla buluşturmaya hazırlanıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dijital omurgasının güçlenmesi için yüksek hızlı fiber internet dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Hayata geçirdiğimiz bu proje KKTC’nin hayatın her alanında dijitalleşmesini destekleyecek bir fiberleşme seferberliğidir” dedi.


Türk Telekom CEO'su Ümit Önal ve Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında, KKTC’nin fiber optik dönüşümü protokolü öncesinde açıklamalarda bulunan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Türk Telekom’un bölgenin teknoloji taşıyıcısı olma sorumluluğuyla öncü projelere liderlik ettiğini vurguladı. Önal, bu vizyon doğrultusunda yüksek hızlı fiber altyapı yatırımıyla KKTC’nin dijital dönüşümüne katkı sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti.

“SADECE TÜRKİYE'NİN DEĞİL BÖLGENİN DİJİTAL ALTYAPISININ TAŞIYICISIYIZ”

Türk Telekom’un Türkiye’nin ve bölgesinin dijital dönüşümüne yön veren çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Önal, “Dijital çağın olanaklarını bölge coğrafyanın her köşesine taşırken, yenilikçi teknolojilere yaptığımız yatırımlarla geleceğin inşasına katkı sunuyoruz. Dijitalleşme ve teknolojide dışa bağımlılığı azaltma yönündeki vizyonumuz kapsamında, ülke ekonomisine katma değer katacak öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yenilikçi teknolojiler geliştirme hedefiyle, geleceğin stratejilerini belirleyecek çalışmalara imza atıyoruz. Dijitalden altyapıya, fiberden mobile, her alanda faaliyetlerimizle ülkemizin teknoloji ihracında bayrak taşıyıcısı olmaya tüm gücümüzle devam ediyoruz. Türk Telekom olarak, teknolojiyi aynı zamanda geliştiren ve ihraç eden bir ekosistemin merkezindeyiz. Milli sorumluluk bilincimizle ülkemiz için dijitalleşmeyi sağlayan kilometre taşlarını oluşturmaya liderlik ederken, bir yandan bölgemizin teknolojici taşıyıcısı olma sorumluluğunu yerine getiriyoruz. Türkiye genelinde 482 bin km’ye ulaşan fiber ağımız ve 33,2 milyona yükselen fiber hane kapsamamızla bireylerin, kurumların ve kamunun dijitalleşmesini desteklerken, altyapı gücümüzü 5G ve yeni nesil teknolojileri hayata geçirmek için stratejik bir avantaja dönüştürüyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşümüne yön veren güçlü fiber altyapımızla, ülkemizin dört bir yanında 9 milyondan fazla haneye 1 Gbps erişim hızı sunarken, Türkiye genelinde ortalama 358 Mbps’i aşan bağlantı hızı sağlıyoruz. 482 bin km’ye ulaşan fiber ağımızla bireylerin, kurumların ve kamunun dijitalleşmesini destekliyoruz. Şimdi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yüksek hızlı fiber internet altyapısıyla buluşturacağız” dedi.

 

“FİBER GÜCÜMÜZÜ 5G VE YENİ NESİL TEKNOLOJİLER İÇİN STRATEJİK BİR AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Türkiye’nin her köşesinde dijital dönüşümü hızlandıran çalışmalara imza attıklarını ifade eden Önal, “Hız, kapsama ve altyapı gücümüzle Türkiye’nin dijital omurgasını örüyoruz. FTTH Council Europe’un bu konuda yayınladığı son rapora göre Türkiye, fiber altyapı konusunda Avrupa’nın en hızlı büyüyen 5 pazarı arasında yerini aldı. Rapor, FTTH/B (Eve/Binaya kadar fiber) erişiminde yüzde 76,9 kapsama oranıyla Avrupa ortalaması olan yüzde 74,6’nın üzerinde olduğumuzu ortaya koydu. Ayrıca, rapor tarihi itibarıyla son on iki aylık dönemde Türkiye’deki FTTH/B abone sayısı 1,2 milyon artarken, bu artışın 0,9 milyonunun yalnızca Türk Telekom tarafından sağlanması bizim için büyük bir gurur. Altyapı gücümüzü 5G ve yeni nesil teknolojileri hayata geçirmek için de stratejik bir avantaja dönüştürüyoruz. LTE baz istasyonlarımızın yüzde 54’ünü fiberle bağladık. Bu oran dünyada 2030 için hedeflenen oranın üzerinde. Bununla birlikte 5G alanında uzaktan ameliyat, akıllı tarım, akıllı ulaşım, kültür sanat ve spor gibi geniş bir yelpazede öncü çalışmalara imza atıyoruz. 5G’yi yalnızca bir teknoloji geçişi değil, ülkemizi daha güçlü bir geleceğe taşıyan önemli bir araç olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

ULUSLARARASI DİJİTAL KÖPRÜ

Türk Telekom’un diğer yandan uluslararası anlamda da dijital stratejik bir köprü görevini başarıyla gerçekleştirdiğini açıklayan Önal, “Türk Telekom’un uluslararası toptan ses ve veri altyapı satış ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu şirketi Türk Telekom International uluslararası alanda, 24 ülkeyi kapsayan Avrupa, Orta Doğu ve Asya’da 135 noktada çalışmalarını sürdürüyor. TT International bu anlamda ülkeler arasında stratejik bir dijital köprü kuruyor; veri trafiğinin kesintisiz, güvenli ve yüksek kapasiteli biçimde akmasını sağlıyoruz.  24 ülkeye uzanan omurgamızla, sadece Türkiye'nin değil bölgenin de dijital altyapısını taşıyan bir operatör olarak konumlanıyoruz” dedi.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal

“SABİT İNTERNET ALTYAPISI MİLLİ BİR SORUMLULUK”

Sabit internet imtiyaz yenileme sürecinde son aşamaya gelindiğini hatırlatan Önal, “Biz bu konuda bir kamuoyu oluşturma peşinde değiliz, hiç olmadık. Sabit internet imtiyaz yenilemesi için yasal süre içinde müracaatımızı yaptık. Gerekli mercilerle, ilgili Bakanlıklarımızla birlikte çalışarak süreci yönetiyoruz. Burada da artık son aşamaya gelinmiş bulunmakta. Türkiye’deki sabit internet altyapısının kurucusu, geliştiricisi ve imtiyaz süresi boyunca da işletmecisi olarak, bize bu misyonu zaten tarih yüklüyor. Türk Telekom olarak yıllardır dile getirdiğimiz bir gerçek var: Bizim altyapımız, Türkiye’nin altyapısıdır. Ülkemizin dört bir yanında, en batısından en doğusuna, en kuzeyinden en güneyine kadar, fiber yatırımlarımızı ülkemizin hizmetine sunuyoruz. Ülkemizin dijital geleceğini inşa ederken, yalnızca büyük şehirlerin merkezlerine değil, en ücra köşelere kadar ulaşıyoruz. Türkiye’yi dünyaya bağlayan noktadayız. Bütün bunları fiber yatırımlarımızla yapıyoruz. Dijitalleşmenin öncüsü, teknolojiye yön veren bir şirket olarak Türk Telekom’un yaptığı her yatırımın Türkiye’ye, geleceğimize yatırım olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. İmtiyazı da bu bakış açısıyla ele alıyor ve milli sorumluluğumuz olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE TÜKETİLEN ENERJİNİN BİNDE 4'ÜNÜ HARCIYORUZ. GESLERİ DEVREYE ALACAĞIZ." 

Türk Telekom Genel Müdürü Ümit Önal, Osman Ateşli'nin GES yatırımları ile ilgili yönelttiği soruya da cevap verdi.

Türk Telekom olarak Türkiye’de tüketilen enerjinin binde 4’ünü tek başına harcadıklarını belirten Ümit Önal, “Bu nedenle şirketin sürdürülebilir dijitalleşme vizyonu doğrultusunda enerji yatırımlarına hız verdik. 2005’teki özelleştirmeden beri 21,7 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. Şimdi de temiz enerji yatırımlarını devreye alacağız. Türkiye genelinde üç ayrı bölgede toplam 408 megavatlık kapasiteye sahip güneş enerjisi santrali (GES) projeleri başlatıldı. İlk santralin Ekim 2025’te devreye alınması hedefleniyor. Bu ilk tesisin, şirketin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 15’ini karşılaması planlanıyor. Kuracağımız GES’ler Türk Telekom’un fiber ve veri merkezi operasyonlarındaki enerji maliyetlerini azaltarak çevresel etkisini düşürecek” açıklamalarını yaptı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 7
  • nevizade 51 dakika önce Şikayet Et
    Türk telekom ise geçmiş olsun Kıbrıs'a. Ankara'nın göbeğinde vatandaşa 50 mb için 600 liradan telefon açan Türk Telekom Kıbrıs'ta da aynı kafa ile çalışır.
    Cevapla
  • İdris 1 saat önce Şikayet Et
    ülkenin içindeki interneti başaramayan adam dışarıda iş yapacak yazırlar olsun
    Cevapla
  • Yusuf 1 saat önce Şikayet Et
    Bütün internet siteleri üçkağıtçı Devlet te bunlara müdahale etmedimi Vatandaşı göstere göstere soyuyorlar
    Cevapla
  • Cskn 1 saat önce Şikayet Et
    Artık 1000 mesaj 1000 dakika kampanyalarından caz geçilmeli . 20 mesaj 60 dakika 1000 GB internet olmalı. Millet soyuluyor. İletişim çok pahalı Turkiyede
    Cevapla
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    tamamen yalan yalan izmit merkeze 6 yıldr kapımdan geçen fuber istiyorum inatla vermiyor Telekom altyapı vermiyor telekom
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle