Ticaret savaşları yeniden mi başlıyor? Trump’tan 10 ülkeye vergi mektubu
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, Trump’ın yeniden gündeme getirdiği gümrük tarifelerinin piyasalarda sınırlı tedirginlik yarattığını, ancak müzakere ihtimalinin artmasının olumlu karşılandığını belirtti.
Küresel piyasalar yeni haftaya ABD'den gelen tarife haberleriyle hareketli başladı. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerini yeniden gündeme almasının piyasalar üzerindeki etkisini değerlendirdi. Karadağ’a göre süreç, kısa vadede sınırlı bir tedirginlik yaratsa da, ertelenen takvim müzakere ihtimalini artırarak olumlu bir sinyal sundu.
YENİ TARİFE LİSTESİ MASADA
Eda Karadağ, “Trump, on ülkeye gönderdiği mektuplarda hangi oranda vergi uygulayacağını bildirdi. Başlangıçta 9 Temmuz olarak belirlenen bu takvim, 1 Ağustos’a ertelendi. Bu da piyasalar için olumlu bir gelişme çünkü olası anlaşmazlıklarda müzakere zemini doğdu” dedi.
Piyasalar açısından en önemli gelişmenin bu erteleme olduğunu vurgulayan Karadağ, “Eğer süre uzatılmamış olsaydı, ülkeler görüşme fırsatı bulamayabilirdi. Şimdi her ülke gelen vergi oranlarına itiraz ederek ABD ile masaya oturabilir. Bu, belirsizliği törpüleyen bir gelişme” değerlendirmesinde bulundu.
TÜİK açıkladı: Haziran ayında hangi yatırım aracı ne kazandırdı?
PİYASALAR SÜRECE ALIŞTI
Trump’ın ticaret politikalarının piyasa üzerindeki etkisinin zamanla zayıfladığını da dile getiren Eda Karadağ, “Trump göreve geldiğinden beri benzer senaryolar yaşandı: Önce gerginlik, ardından erteleme ve müzakere mesajları... Bu döngü piyasalarda artık yeni fiyatlamalara neden olmuyor. Süreç yorucu hale geldi ve etkisini kısmen yitirdi” ifadelerini kullandı.
Karadağ, Trump’ın özellikle Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere yüzde 25 oranında tarife uygulayacağını bildirdiğini belirterek, “Ancak aynı zamanda tüm ülkelere şu çağrıyı da yapıyor: Gelin Amerika’da üretim yapın, o zaman vergi talep etmeyiz. Bu kapıyı açık bırakması, hala müzakereye açık olduğunun göstergesi” dedi.
Sürecin Avrupa cephesinde daha yapıcı ilerlediğini vurgulayan Karadağ, “Avrupa Birliği sözcüsü, 9 Temmuz’a kadar anlaşmaya varılabileceğini söylemişti. Bu iyimser beklenti, 1 Ağustos’a uzayan süreyle birlikte hala geçerli olabilir” diye konuştu.
Trump’ın ABD karşıtı politika izleyen ülkelere daha sert tarifeler uygulayabileceği yönündeki mesajlarının piyasada kısmi tedirginlik yarattığını aktaran Karadağ, “Ancak piyasalar şu anda sert bir düşüş ya da paniğe girmiş değil. Detaylar önemli olacak. Bu hafta içinde gelecek yeni haber akışlarını takip edeceğiz” dedi.
-
Eski AKP li____ 2 saat önce Şikayet EtİSRAİL in Masrafları nereden Çıkacak Yani ...Beğen
-
Misafir 2 saat önce Şikayet EtBu adam ticaret bakanımı abd nin kafasına göre vergi çıkarıyor ülkelere.Beğen
-
8080 2 saat önce Şikayet EtEKONOMİ SAVAŞI DÜNYA NIN SORUNU evet ekonomi ve geçim ciddi sorunlar,Beğen
-
Tual 2 saat önce Şikayet EtBelirsizlik kimin işine yarar bunu bulmak gerekBeğen