Ticaret Bakanlığı açıkladı! Türkiye'nin ihracatı 224,6 milyar dolara yükseldi!

Ticaret Bakanlığı, ihracat rakamlarına ilişkin "2025 yılı Ocak–Ekim döneminde ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artışla 224,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 25.11.2025 09:56 GÜNCELLEME 25.11.2025 10:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye'de ocak-ekim döneminde 29 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkarken 46 ilde ihracat artışı gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı, ekim ayına ve yılın 10 aylık dönemine ilişkin faaliyet illerine göre ihracat verilerini açıkladı.

Buna göre İstanbul, geçen ay 4 milyar 859 milyon dolarla en fazla ihracat yapan il oldu. Kentin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,1 azalış gösterdi. İstanbul'u yüzde 6,7 artış ve 3 milyar 19 milyon dolarla Kocaeli, yüzde 9,9 artış ve 1 milyar 929 milyon dolarla İzmir takip etti.

Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar faslı, 793 milyon 422 bin dolarla İstanbul'un ihracatında ilk sırada yer aldı. Bu faslı 521 milyon 809 bin dolarla kazanlar, makineler, 514 milyon 124 bin dolarla örme giyim eşyası ve aksesuarı izledi.

Kocaeli'de motorlu kara taşıtları, 1 milyar 132 milyon dolarla en fazla dış satım gerçekleştirilen sektör oldu. Bu faslın ardından 285 milyon 138 bin dolarla elektrikli makine ve cihazlar, 212 milyon 352 bin dolarla mineral yakıtlar, mineral yağlar geldi.

İzmir'in ihracatında da mineral yakıtlar, mineral yağlar 418 milyon 157 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Söz konusu faslı, 192 milyon 595 bin dolarla kazanlar, makineler, 180 milyon 545 bin dolarla demir ve çelik takip etti.


İLK 3 İLİN EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞI ÜLKELER

İstanbul'un ihracatında 322 milyon 50 bin dolarla Almanya, ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 278 milyon 177 bin dolarla ABD, 266 milyon 283 bin dolarla Birleşik Arap Emirlikleri izledi.

Kocaeli, en fazla ihracatı 272 milyon 955 bin dolarla Almanya'ya yaptı. Bu ülkenin ardından 238 milyon 761 bin dolarla İngiltere, 166 milyon 875 bin dolarla İtalya geldi.

İzmir'in en fazla ihracat yaptığı ülke, 198 milyon 422 bin dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi 135 milyon 126 bin dolarla ABD, 124 milyon 710 bin dolarla İspanya​​​​​​​ takip etti.

Buna göre, ocak-ekim döneminde 29 il 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı, 46 il de ihracatını artırdı.

 

 

KAYNAK: AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 7
  • halıl 7 dakika önce Şikayet Et
    ihraat hedefıöız 500 mılyar dolardı..yaklaşamadık..
    Cevapla
  • Yoksul 55 dakika önce Şikayet Et
    iyi değil 300 milyar doları geçmeliydi
    Cevapla
  • M3hk 2 saat önce Şikayet Et
    İthalat ve ihracatin ithal mallara bagimliligi. Yazilim degilki sifir ithalat olsa.
    Cevapla
  • öneri 3 saat önce Şikayet Et
    Her mahallede en fazla 1 petşop dükkanı açılmasına izin verin kura ile seçin kalanı için eğitim hibe teşvik ahır ağıl mera verin et süt hayvancılığı yapsın.
    Cevapla
  • talep 3 saat önce Şikayet Et
    Kıbrısta üretim yapın ne üretirlerse biz alalım burdaki fazla üretimleri ihraç edin. Kıbrıs patatesi neden marketlerde yok. Kıbrısın kendine özgü meyve sebzeleri peyniri tereyağı var getirseniz marketlerde satılır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle