Vergi denetim süreçlerinin maliyeti dijital dönüşümle azaltılacak
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sesli ve görüntülü iletişim dahil tüm vergi denetim süreçlerinin elektronik ortama taşınacağını belirterek, "Bu da mükelleflerimiz için zaman ve maliyet bakımından önemli kolaylık sağlayacak." dedi.
Bakan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak vergi uygulamalarında dijitalleşme dönemini başlattıklarını söyledi.
Bu amaçla gereken mevzuat düzenlemelerini de yaptıklarını belirten Şimşek, "Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülecek denetim faaliyetlerinde Bakanlığımız tarafından oluşturulan elektronik sistem araçlarının kullanılabilmesine imkan tanıyan düzenleme sayesinde kamusal denetim süreçlerinin köklü ve dijital bir dönüşüm geçirmesi hedefleniyor." diye konuştu.
Şimşek, defter ve belgelerin ibraz edilmesi, tutanakların düzenlenmesi, görüşme sağlanması gibi vergi incelemelerine ilişkin işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini sağlamak üzere Bakanlık tarafından gerekli sistemlerin oluşturulduğunu anlatarak, "Böylece vergi inceleme süreçleri elektronik ortama taşınacak, sesli ve görüntülü iletişimle tutanakların alınmasına kadar tüm süreç bu ortamda yürütülecek. Bu da mükelleflerimiz için zaman ve maliyet bakımından önemli kolaylık sağlayacak." ifadesini kullandı.
"BU SÜREÇ 'İZAHA DAVET'İ DE KAPSAYACAK"
Bu alandaki dönüşüm sürecinin devam edeceğini vurgulayan Şimşek, bu düzenlemelerin, izaha davet, rapor değerlendirme komisyonu işlemleri, gönüllü uyum gibi pek çok kamusal hizmeti kapsayacak dönüşümün ilk adımı olduğunu bildirdi.
Şimşek, bu tarz kamusal hizmetlerde daha çok mükellef ile Bakanlık personelinin fiziksel olarak bir araya geldiğini, tutanakların kağıt ortamında düzenlendiğini anımsatarak, "Gerçekleştirilen dönüşümle beraber tüm süreçler, sadece incelemeler değil diğer hizmetler de elektronik ortamda gerçekleştirilecek." değerlendirmesinde bulundu.
"MÜKELLEFLER İÇİN MALİYET AZALTILACAK"
Temel amacın mükellefler için denetim maliyetlerinin azaltılması, her kesimden iş çevresine kamusal hizmetlerin sunumu noktasında kolaylık sağlanması olduğu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:
"Elektronik süreçler mükelleflerin işlerini kolaylaştırıyor. Vergi idaresiyle ilgili işlerin elektronik ortamda birkaç ekranda halledilmesiyle beraber mükelleflerin kendi işlerine odaklanmasına olanak sağlanıyor. Bakanlığımızın almış olduğu diğer inisiyatiflerde olduğu gibi vergi denetimleriyle ilgili süreçlerdeki dijital dönüşümün arkasında da tasarruf gayesi bulunuyor. Elektronik sistem araçlarının devreye alınmasıyla, konaklama, ulaşım, iletişim masrafları başta olmak üzere kamusal anlamda pek çok alanda tasarruf sağlanması öngörülüyor."
ÖTV’siz yerli araçta yeni kriter! En az yüzde 40 yerli üretim şartı...
-
Boray 16 dakika önce Şikayet EtŞu muasebecileride bi devreden cikaracak bi formul bulsaniz artikzaten fişkesildigi anda maliyeye dusuyor edevletden nekadar is yapdiysat okadar vergiyi ogrenip odesek muasebeci kaprisinden esnafi kurtarsanizBeğen Toplam 1 beğeni
-
emrew 41 dakika önce Şikayet EtMesela kredi kartı olayına niye hiç bir çare yok Troy kart çıkarttınız madem o kartı işyerlerine kullanmayı teşvik edecek komisyon gibi şeyleri kaldırabilirseniz insanlar daha çok teşvik edeceklerdir. Bir de teşvik demişken fişini vermeyenleri şikayet edenlere ödül tarzında ayrıca vergisini düzenli ödeyenlere de sigortada ki gibi indirim uygulanabilir.Beğen
-
İsmail. K 48 dakika önce Şikayet EtPıradüsür çok. sigara da kolada ki gibi tüm vergiler içinde ürünlerin sayısını artırın (örnegin akaryakıt karın vergşsinide rafineride alın) araçlara km başı vergiden düşebilecegi miktarı belirleyin. Çip takmaya fatura almaya gerek yok tğv den rakamlar direk vergi dairesine düşsünBeğen
-
Mehmet Fatih 55 dakika önce Şikayet EtYazılı anlaşmalar teşvik edilmeli. Bunun için sözleşme damga vergileri, noter masrafları minimuma indirilmeli. Sözleşmelerin büyük çoğunluğu için noter şekil şartı olmalı. Ama noter masrafları bugünün yüzde 1 i olmalı. Bu sözleşmelerle başlayan sistem sözleşmeye dayalı fatura ve cinsi belge düzenleyerek bitmeli. Bu şekilde kapanışı sistem kontrol etmeliElektronik olarak bu takip kolay.Beğen
-
Mehmet Fatih 1 saat önce Şikayet EtAyrıca hem harcamadan vergi alayım hem kazançtan alayım yanlış yaklaşım. Harcamaları kategorize edip verginin büyük kısmını harcamadan alın. Lokantada yiyen eti 10 a yesin ama evinde 1 e yesin. Hangi çağda yaşıyoruz. Birikim devletin işine gelir.Beğen