Sınır ötesinde petrol keşfi! Türkiye sahaya iniyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), yurt içinde Gabar ve Sakarya sahalarında aktif sondaj faaliyetlerini sürdürürken, Somali ve Pakistan gibi ülkelerde de yeni petrol ve gaz arama çalışmalarına hazırlanıyor.

GİRİŞ 22.04.2025 15:02 GÜNCELLEME 22.04.2025 15:02
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), enerji arama ve üretim çalışmalarını hem yurt içinde hem de yurt dışında hız kesmeden sürdürüyor. Uludağ Enerji Zirvesi için Bursa’da bulunan TPAO AR-GE Merkezi Daire Başkanı Muhammet Fatih Ayyıldız, Gabar bölgesinde günlük 80 bin varillik üretim seviyesine ulaşıldığını açıkladı.

YENİ MERKEZ: SAKARYA GAZ SAHASI

Ayyıldız, Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan Filyos tesislerinde yüzer üretim, depolama ve tahliye platformunun şu anda revizyonda olduğunu belirterek, “Platform devreye alındığında, günlük üretim kapasitemizi 20 milyon metreküpe çıkaracağız” dedi.

Platformun bölgedeki görevine 20 yıl boyunca devam etmesi planlanıyor.

Muhammet Fatih Ayyıldız

SOMALİ’DE HEM DENİZDE HEM KARADA ARAMA BAŞLIYOR

TPAO, Somali ile yapılan yeni anlaşmalar doğrultusunda Oruç Reis sismik araştırma gemisiyle derin deniz çalışmalarına başladı. Ayyıldız, "Kısa süre içinde kara faaliyetlerine de geçilecek" dedi.

PAKİSTAN'DA 40 RUHSATLIK ANLAŞMA

Pakistan’da üç yerel şirketle yapılan iş birliğiyle 40’tan fazla ruhsat bölgesinde ortak arama ve üretim çalışmalarına başlanacağı duyuruldu. Ayyıldız, “Sayın Bakanımız ve TPAO Genel Müdürümüzün imzalarıyla bu büyük protokol hayata geçirildi” diye konuştu.

AFRİKA VE DOĞU AKDENİZ GÜNDEMDE

TPAO’nun enerji vizyonu kapsamında yeni hedefler Afrika ve Doğu Akdeniz. KKTC ve Libya açıklarında yeni sondaj çalışmaları için hazırlıklar devam ediyor. “Afrika’da birçok ülke ile görüşmeler sürüyor” diyen Ayyıldız, genişleyen uluslararası faaliyetlere dikkat çekti.

TPAO FİLOSUNDA 6 DEV GEMİ

TPAO’nun arama filosunda 4 sondaj ve 2 sismik gemi yer alıyor. Oruç Reis Somali açıklarında, Barbaros Hayrettin Paşa ise Karadeniz’de görev yapıyor. Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamit Han sondaj gemileri de Karadeniz’de tam kapasite çalışıyor.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • DEDE 26 dakika önce Şikayet Et
    Erzincan Çayırlı içesi arazisinde petrol kaynıyor ama nedense çalışma yok. Yıllar önce sonda yapıldı. Anca sondaj burgusu kırıldı bahanesiyle kapatıldı. Resim bundan haberi olsa bakanı ve bütün personeli fırcalar vallahı
    Cevapla
  • SARÌYER,LÌ 34,5 32 dakika önce Şikayet Et
    Dünya dize gelecek
    Cevapla
  • Vatandaş Yorumu 33 dakika önce Şikayet Et
    Vatan haini troller işbaşında, böyle güzel haberler için. Düşmana gerek yok, onlar hep içimizde. Onlara göre TOGG İtalya'dan geliyordu, KAAN HİÇ uçmayacaktı, Kızılelma masa bacaklarıyka ayakta duruyordu, Sakarya'daki gaz bulunmadı Rusya'dan gizlice getiriliyordu vs vs . Her başarıda kuduruklukları daha da artıyor. Allah öfkenizden çatlatsın sizi, daha beter olun Türkiye ilerledikçe.
    Cevapla
  • Gurbetci 41 dakika önce Şikayet Et
    Insallah Rabbim Vatanimiza bol Miktarda ve tez Zamanda Yer Alti Zenginlikleri ikram eder.
    Cevapla
  • Zafer 1 saat önce Şikayet Et
    Yurt dışı aramalar en az yurt içi aramalar kadar önemli. Ancak güçlü ulkeler sismik arama ve petrol, gaz çıkarabilirler. Hiç yoktan 20 yılda 6 tane kendimize ait arama gemimiz oldu. Bunlar milyonlarca dolar yatırım ,boş durmaması gerekir. Orada çıkardığımız petrolün neredeyse yüzde 50 si bizim oluyor. Yani kendi ülkende çıkmış gibi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle