Erdoğan'ın açıklamaları sonrası ücretli ve ücretsiz doğum izni ile ilgili müjdeli haber!

Son dakika haberi... Hükümet, çalışan kadınlara yönelik ücretli doğum izni süresinin 1 yıla çıkarılması, ücretsiz doğum izni hakkının ise 1,5 yıla kadar uzatılması için taslak çalışma hazırladı.

GİRİŞ 21.04.2025 12:50 GÜNCELLEME 21.04.2025 13:05
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

Doğum izni süresi uzatılacak mı sorusu, çalışan anneler ve aileler tarafından merakla araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KADEM 5. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamalar sonrası, doğum izni süresi uzatılacak mı sorusu gündemin sıcak konularından biri haline geldi.

Mevcut tabloya göre doğum izni süresi ne kadar oldu, yeni düzenlemeler neler? Doğum izni süresi uzatılacak mı? Doğum izni ne kadar oldu?

DOĞUM İZNİ SÜRESİ UZATILACAK MI?

"Aile Yılı" kapsamında annelere bir dizi haklar verilmesi bekleniyor; onlardan biri de doğum izni süresi. Sabah'ta yer alan habere göre; ücretli doğum izni hakkının 1 yıla, ücretsiz iznin ise 1,5 yıla çıkarılması planlanıyor.

Aynı zamanda annelere kreş desteği de verilecek. Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kullanan bir annenin yıllık izninin 20 günden 10 güne indirilmesine Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) 'dur' dedi.

Bu hafta hem muhataplarına iletilecek hem de kamuoyuna deklare edilecek kararda KDK, "doğum sonrası yarı zamanlı çalışanın yıllık iznini yarıya indiremezsin" hükmüne yer verdi.

DOĞUM İZNİ SÜRESİNİN 1 YILA ÇIKARILMASI PLANLANIYOR

Öte yandan kadın çalışanların doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra da sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık doğum izni var. Çoğul gebelikte iki hafta daha ekleme yapılıyor. İzin dağılımı, doğumdan önce üç hafta ve doğumdan sonra 13 hafta olarak belirlenebilir.

Nüfus Politikaları Kurulu toplantısında sağlıklı bir nüfus yapısı için kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirleyen hükümet, çalışan annelere yönelik doğum izni düzenlemesi üzerinde taslak çalışma hazırladı.

Edinilen bilgilere göre planlama, çalışan anneye daha uzun doğum izni verilmesi yönünde. Bu kapsamda ücretli doğum izni süresinin 1 yıla çıkarılması, ücretsiz doğum izni hakkının 1,5 yıla kadar uzatılması planlanıyor.

BABALAR ARASINDAKİ İZİN FARKI DA KALDIRILACAK

Ayrıca çalışan annelere kreş desteği verilecek. Mevcut düzenlemeye göre memur babalara 10 gün, işçilere ise 5 gün doğum izni veriliyor. Uygulamaya konulacak düzenlemeyle bu ayrım da kaldırılacak.

ANNELERİN DOĞUMDAN SONRA KULLANDIĞI İZİNLER

Türkiye'de annelere tanınan doğum izni süresi, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 74. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

Doğum öncesi izin: 8 hafta (hamilelik süresinin 40 hafta olduğu kabul edildiğinde, genellikle gebeliğin 32. haftasından itibaren başlar).

Doğum sonrası izin: 8 hafta.

Toplam ücretli doğum izni: 16 hafta.

Çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz vb.)

Doğum öncesi izin süresi, her bir çocuk için 2 hafta artırılır; ikiz doğumda doğum öncesi izin 10 hafta, toplamda ise en az 18 hafta olur. Üçüzde 12 hafta (toplam 20 hafta) vb.

DOKTOR ONAYIYLA ÇALIŞMA HAKKI

İzinlerin başlangıcından itibaren, kadın çalışan isterse ve sağlık durumu uygunsa doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışmaya devam edebilir.

SÜZ İZNİ HAKKI

Doğum sonrası 1 yıl boyunca, günlük iki defa yarımşar saat veya toplam 1 saat süt izni kullanabilir. Bu süre çalışılan iş günü sürelerinden sayılır ve ücret kesintisi yapılmaz.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ
Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 54
  • Mehmet 57 dakika önce Şikayet Et
    Üniversitelerin çoğu bölümünde devam zorunluluğu kaldırılmalıdır. Sadece uygulama dersleri için devam zorunluluğu getirilmelidir. Çekişmeli boşanma, nafaka kaldırılmalıdır. Mal rejimi yeniden düzenlenmelidir. Kısa ve orta vadede Türk cumhuriyetleri, Uygur ve Afganistan gibi ülkelerden gelen insanları deport etmeyelim. Bunlara çalışma, oturma izinleri ve nihayetinde vatandaşlık verilsin.
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Bir de aile yılı hasebiyle engelli çocuk sahibi anne ve babalara erken emeklilik hakkı tanınsaydı ne iyi olurdu. bu durumda olan anne ve babalar psikolojik olarak nasıl yıprandıklarını bir onlar bilir bir de Allah bilir. her şeyde vardır bir hikmet.
    Cevapla
  • MİSAFİR 1 saat önce Şikayet Et
    Bu aile yılı çok iyi oldu ülkemiz için keşke aileler için tatil indirimleri de olsaydı. gerçek indirimden bahsedyorum. fiyatı yüzde 200 artırıp yüzde 50 indirim yapanlardan değil.
    Cevapla
  • Necmi 1 saat önce Şikayet Et
    Yanlis kardesim issiz erkeklere is bulun
    Cevapla
  • abuzer 1 saat önce Şikayet Et
    Çalışmayan ev hanımlarının suçu ney onlara da destek olunmalı çalışan anneye 1 yıl ücretli izin verilirse çalışmayan anneye de asgari ücret verilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle