Enflasyon muhasebesini doğru uygulamayanlar için denetim dalgası başladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyon muhasebesinin doğru uygulanmasını sağlamak için başlattığı denetimleri genişletirken, bugüne kadar tespit edilen matrah farkı 80 milyar lirayı aştı.

GİRİŞ 13.04.2025 17:35 GÜNCELLEME 13.04.2025 17:36
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin, Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, 2021 yılından itibaren artan enflasyonla birlikte mali tabloların bu etkilerden arındırılması için 2023 yılında verilen kararla, 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesinin yeniden uygulanmasına başlandı.

Enflasyon muhasebesi, yüksek enflasyon dönemlerinde mali tabloların gerçeğe uygun sunulmasını sağlamak amacıyla varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini içeren bir muhasebe uygulaması niteliği taşıyor. Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, uygulamada düzeltme sonucunda bazı mükellefler için vergi ödeme zorunluluğu doğabiliyor.

Bu konuda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına (VDK) yansıyan usulsüz ve hatalı uygulamalara yönelik denetim işlemleri başlatıldı. Denetimlerin, enflasyon muhasebesini doğru uygulamayan veya istismar eden mükelleflere yönelik olduğu bildirildi.

İZAHI KABUL EDİLMEYENLER İNCELEMEYE SEVK EDİLDİ

Bu kapsamda, VDK Risk Analiz Merkezinin çalışmaları doğrultusunda hatalı işlem yaptığı değerlendirilen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmelerine yönelik tespitleri açıklamak üzere izaha davet edildi. İzah komisyonlarında yürütülen çalışmalar neticesinde, hatalı veya yanlış uygulamada bulunduklarını kabul eden mükellefler yeni beyanname verdi. Bu beyannamelerle beraber enflasyon muhasebesi uygulamasında artırılan matrah, 13,5 milyar liraya yaklaştı. Bu süreçte izahları kabul görmeyen mükellefler ise incelemeye sevk edildi.

Enflasyon muhasebesine yönelik yürütülen ilk denetim çalışmasında hatalı işlemler yapıldığını tespit eden VDK, araştırmasını genişletti. Kurul, farklı ölçeklerdeki mükellefleri hedefleyen ikinci denetim çalışması başlattı. Denetimler sonucunda, artırılması beklenen matrah farkının yaklaşık 67 milyar lira olduğu hesaplandı. Bu denetim sürecinde de yine tespit edilen mükellefler, izaha davet edilecek.

Böylece, denetim sürecinde bugüne kadar tespit edilen matrah farkı, 80 milyar lirayı aştı. Bu tutarın, denetimler sonucunda daha da artması bekleniyor. Enflasyon muhasebesini doğru uygulamayan ve istismar eden mükellefler incelemeye de alınacak.

"MÜKELLEF HAKLARI İÇİN DE ÖNEMLİ"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu denetimlerin amacının vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmesinin usulüne uygun uygulanmasını sağlamak olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Enflasyonla mücadelede kararlılıkla yürüttüğümüz program sayesinde, dezenflasyon sürecine girmiş bulunuyoruz. Mali tabloların enflasyonun etkilerinden arındırılarak, mükelleflerin gerçek mali durumunu yansıtması gerekiyor. Mükelleflerimizin beyannamelerini sunmadan enflasyon düzeltmesini doğru yapması, ileride cezalı işlemle karşılaşmamaları bakımından önem taşıyor. Bu uygulama, hem vergi sistemimizin sağlıklı işlemesi hem de mükellef haklarının korunması açısından önemli."

"DEZENFLASYON SÜRECİNDEKİ BAŞARIYLA DÜZELTME İHTİYACI ORTADAN KALKACAK"

Mali verilerin sağlıklı sunulmasının, hem işletmelerin kendisi hem de kamu maliyesi açısından şeffaf ve güvenilir zemin oluşturacağına işaret eden Şimşek, "Dezenflasyon sürecindeki başarıyla, bu tür bir düzeltme ihtiyacı ortadan kalkacaktır." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 22
  • Müslüman Türk 1 gün önce Şikayet Et
    muhasebeciler bu işin neresinde
    Cevapla
  • Yapay zeka 1 gün önce Şikayet Et
    Yapay zeka ve robot otomasyonu ile maliyenin eli çok güçlendi, yalnız mükelleflerin hakkının savunulması için serbest muhasebeci mali müşavirler ve vergi hukukunda uzman avukatların ortak çalışmalar yapması gerekir, bu konuda muhasebeciler odası ve baro öncü olmalı
    Cevapla
  • ciko 1 gün önce Şikayet Et
    ALMANYADA VERGI KACIR HAYATIN KAYAR Cezalar okadar yüksek ki Diyelim yinede Vergi kaifdin 10 Sene Gecse Zamani Geldiginde YAKALIYOLAR
    Cevapla
  • misafir 11 saat önce Şikayet Et
    Burada kaçırmana gerke yok ki. Şirketin varsa araba al vergiden muaf, yakıt al vergiden muaf, çok büyük şirketsen zaten vergi borcunu hükümet affeder. Yani kaçırmana gerek yok. Kaçırıyor dediği, sineğin yağını kovalıyorlar. Almanyayı bilmem, gel alman arabasını Türkiyeden al vergi neymiş öğren.
    Cevapla
  • Yiğido SİVAS 1 gün önce Şikayet Et
    Ülkemizde her sektör de vergi kaçırma veya işi kılıfına uydurup az vergi verme GELENEKSEL ha bunu engellemenin yolu tespit edilirse eyi hapis cezası bunun yanında bu günkü para cezasının en az on katı
    Cevapla
  • Açlar 1 gün önce Şikayet Et
    Kedikopek besleyenler ben kedime kopeğime 2 bin tl harcadım inek beslese et fiyatlari yuzde20 düşer 19 milyon kedi kopek besliyo
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle