Elinde kesme altını olanlar ne yapacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, piyasada "kesme altın" veya "çekili altın" olarak bilinen ince şerit hâlindeki altınların alım satımına yönelik yeni bir düzenleme getirdi. "Kesme altın" satışına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de.

GİRİŞ 16.03.2025 17:32 GÜNCELLEME 17.03.2025 01:54
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, altın piyasasında kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin engellenmesi hedefleniyor. Elinde çekili altını olanlar için herhangi bir karar verilmezken, kuyumcuların inisiyatifine bağlı olarak satış yapılabilecek.

Son dönemde ''kesme altın'' olarak bilinen ürünlerin satışında yaşanan artış ve vatandaşların mağduriyetleri göz önünde bulundurularak bir değişikliğe gidildi. 

Yeni düzenlemeye göre, kesme altının satışı yalnızca bankalar, Bakanlıkça yetkilendirilmiş rafineriler, kıymetli madenler aracı kuruluşları ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri tarafından yapılabilecek. Yetkili olmayan kuyumcular ve diğer işletmeler bu tür altınların satışını gerçekleştiremeyecek.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre düzenleme, bireysel yatırımcıların elindeki mevcut kesme altınlara ilişkin net bir yönlendirme içermiyor. Ancak kuyumcuların inisiyatifine bağlı olarak bu altınlar hurda fiyatına satın alınabilir. Standart eksikliği nedeniyle bazı kesme altınlarda ayar problemi yaşanabiliyor ve bu durum tüketicilerin düşük fiyata satış yapmak zorunda kalmasına neden oluyordu.

TÜKETİCİLER MAĞDUR OLUYORDU

Altının ince şerit hâline getirilmesi ve çeşitli şekillerde kesilmesi veya işlenmesiyle oluşturulan kesme altın olarak tabir edilen ürünlerde herhangi bir standart bulunmaması tüketicilerin mağdur olmasına da yol açıyordu. Bazı kötü niyetli satıcılar nedeniyle kesme altınlarda ayar problemleri de oluşuyordu. Tüketiciler ayar problemi olan kesme altını düşük fiyattan satmak zorunda kalıyordu.

BAKAN ŞİMŞEK: AMACIMIZ BELİRSIZLİKLERİ ORTADAN KALDIRMAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesi için çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, "Bu düzenleme ile hem tüketiciyi koruyor hem de altın piyasasında denetimi artırıyoruz. Amacımız, sektörle ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırarak uluslararası standartlara uyumu sağlamak" ifadelerini kullandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 24
  • Vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    Kuyumcuların kazançları araştırılsın adım attırılmasın kayıt altına alınsın... Çok sıkıntılı bir sektör ,bu işe girenlerde vergi yok algı yok kayıt yok çok kısa zamanda köşelik olmuş hayırdır? Vatandaşın devletin sırtında kene parazit bu sektör.
    Cevapla
  • Kamu mühendisi 1 ay önce Şikayet Et
    Kamu mühendisleri için mühendislik meslek kanunu +45.000 ek zam içeren 10 adet kanun teklifi mecliste torba yasaya eklensin
    Cevapla
  • Mehmetx 1 ay önce Şikayet Et
    Hay hay, tamam hemen hallediyoyuz, başüstüne.
    Cevapla
  • Dadaştan 1 ay önce Şikayet Et
    Kuyumcular vergi kaçırıyor Erzurum. Detim yapın
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Önce bankalardaki makası açarak başladılar bu işe. Sonra insanlar altın fonlarina yüklendi. Orada stopaj yüzde 0 dı şimdi ona da el attılar. Stopaj yüzde 15 oldu. Sonra insanlar fizikiye döndü. Orada da satış yasakları geliyor...bakalım daha neler göreceğiz...
    Cevapla
  • ibrahim 1 ay önce Şikayet Et
    Cekme altın sıkıntılı. Bildik sağlam yerden almazsan sahde veya ayarı düşük cıkıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle