Dünyadaki benzerlerinde yok! Türk SİDA'sına yurt dışından yoğun talep...

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda kamikaze botların ciddi anlamda kullanılması SİDA'ların önemini bir kez daha gözler önüne serdi. ULAQ modellerine çok sayıda ülkeden ciddi talebin de olduğu aktarıldı.

GİRİŞ 03.03.2025 14:15 GÜNCELLEME 03.03.2025 17:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından Antalya Serbest Bölgesi'nde geliştirilen silahlı insansız deniz aracı ULAQ'ta yeni modeller gün yüzüne çıkıyor.

Proje kapsamında denizaltı savunma harbi amacıyla üretilen ve üzerinde 12,7 mm uzaktan komutalı silah istasyonu ve ROKETSAN'ın lazer güdümlü füzeler ateşleyebilen Taktik Füze Kontrol Sistemi bulunan ULAQ 12 ASuW botu tamamlandı.

İlk testlerini başarıyla tamamlayan 12 metrelik bot, ikinci test çalışmaları sonunda yılın ilk çeyreğinde Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek.

ULAQ ailesinin öne çıkan bir diğer modeli ise sarf edilebilir insansız deniz aracı ULAQ KAMA oldu. ARES Tersanesi ve Meteksan Savunma işbirliğiyle geliştirilen botun patlayıcı mühimmatı ise Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından tasarlandı.

Üzerinde mermi ile vurulduğunda veya şarapnel isabetinde tepki vermeyen duyarsız bir patlayıcı bulunan bot, patlayıcısını karada patlatma testlerinden başarıyla geçti. ULAQ KAMA da bu yıl içinde Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girecek.

ARES Tersanesi Genel Müdürü Oğuzhan Pehlivanlı, AA muhabirine, Türkiye'nin ilk insansız silahlı deniz aracı ULAQ'ın prototip botunu teslim ettikten sonra farklı tipte ve konseptlerde yeni araçlar geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Devlet kurumlarının talepleri doğrultusunda ULAQ 12 ASuW botunu geliştirdiklerini belirten Pehlivanlı, "Su üstü harbi versiyonu botunu, 2021'in sonu itibarıyla inşa etmeye başladık. Botu denize indirdik ve ön test aşamalarını tamamladık. Bu ayın sonu itibarıyla ikinci kısım testlerini tamamlayıp, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının kullanımına teslim edeceğiz." dedi.

"ULAQ KAMA BENZERLERİNDEN FARKLI"

Buna ilaveten "kamikaze" olarak adlandırılan ULAQ KAMA'nın yapımına başladıklarını anlatan Pehlivanlı, kabiliyeti yüksek bir bot inşa edildiğini kaydetti.

Pehlivanlı, botun dünyadaki benzerlerinden farklı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Rusya-Ukrayna Savaşı'nda kamikaze botlar çok ciddi anlamda kullanıldı. ULAQ KAMA'nın onlardan çok daha üstün yetenekleri var. En önemli özelliği hedef seçme algoritmasıyla alakalı, benzerleriyle ayrıştığı nokta bu. Muhasımın, elektronik harp kapsamında karıştırma tedbirleri oldukça etkili oluyor. Bizim algoritmamızın komünikasyonun kesilmesi durumunda dahi hedef seçme ve belirleme, inisiyatif alarak verdiğiniz görevdeki niteliğe göre hedef eşleştirmesi ve kendi kendine atak yapma kabiliyeti var. Bu, dünyadaki benzerlerinde olmayan bir özellik. Bizim açımızdan da gurur verici."

Rusya-Ukrayna savaşındaki benzer nitelikteki platformların, çok kolaylıkla vurulduğunu ve kurşun, şarapnel isabet eden patlayıcının görevini yerine getiremediğini gördüklerini dile getiren Pehlivanlı, bunun üzerine ULAQ KAMA'nın görünürlüğünün düşürülmesine ilaveten, MKE'nin ULAQ KAMA üzerine özel bir patlayıcı tasarladığını aktardı.

Botun 6,5 metre uzunluğa sahip olduğunu ve üzerinde 200 kilogram duyarsız bir patlayıcıyla donatıldığını söyleyen Pehlivanlı, mermi isabet etmesi durumunda da botun dengesini koruyabildiğini bildirdi.

Pehlivanlı, ULAQ KAMA'nın yeni seriler için de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

SİDA'YA ÇOK CİDDİ TALEP VAR

Türkiye'nin ilk SİDA'sının ihracatını Katar'a gerçekleştirdiklerini hatırlatan Pehlivanlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"İhracat için görüştüğümüz çok sayıda ülke ve kurum var. ULAQ modellerine çok ciddi talep var. Mutluyuz, yaptığımız işten gururluyuz. Bu yıl içerisinde başka ülkelere de ihracatlar duyuracağız. İnsansız sistemler, bu sektörde artık oyun değiştiren ve hatta oyunu belirleyen bir seviyeye ulaştı. Hepimizin bildiği üzere en kıymetli unsur insan. Hem uçaklarda hem denizde daha kıymetli bir şey yok. Hem insan hayatını hem de kendi haklarınızı korumak maksatlı yapabileceğiniz en mantıklı çözüm insansız, otonom araçlardır. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı yönlendiriyoruz ve gerçekleştiriyoruz."

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 9
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Barek Allah maşallah
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    maşallah
    Cevapla
  • Hakan 1 ay önce Şikayet Et
    Başıboş köpekler son iki yılda yüze yakın çocuk öldürdü, silahlı dronlar la yerinde itlaf edilmelidirler.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Allah güc kuvvet Versin daha iyilerini gelistirin insaallah
    Cevapla
  • Mammut 1 ay önce Şikayet Et
    Eskiden köpeklerin çoğunluğu Köylerde yaşardı, insanlar şehirlere göç edince hayvanlarda mecburen göç etmek zorunda kaldılar,,
    Cevapla
  • Hasan 1 ay önce Şikayet Et
    Ulaq falan hikaye arkadaş bildiğimiz torpidoları akıllandırın en ala sida işte
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle