ABD'liler duyurdu: 'Kaan'ı kafaya taktılar

Amerikan Forbes dergisi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN'ı ortak üretme teklifinde ısrarcı olduğunu yazdı.

GİRİŞ 27.02.2025 15:25 GÜNCELLEME 27.02.2025 17:02
Bu Habere 97 Yorum Yapılmış

Amerikan Forbes dergisi, Abu Dabi'nin, Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı projesine dahil olmak istemesiyle ilgili geniş bir analiz yayımladı.

Haberde özetle şu bilgilere yer verildi:

Abu Dabi'deki IDEX 2025 savunma fuarında konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, “Üst düzey görüşmeler sırasında BAE yetkilileri KAAN'a olan ilgilerini dile getirdiler ve projeyle ilgilenmeye istekli olduklarını belirttiler” dedi.

Milli Muharip Uçak Kaan

BAE, HAYALET UÇAĞA ORTAK OLABİLİR

Demiroğlu, Türkiye'nin halihazırda Suudi Arabistan ile hayalet savaş uçağı üzerinde çalıştığını ve BAE'nin bu iddialı projede bir başka ortak olabileceğini kaydetti. TUSAŞ 2028 yılında 20 adet KAAN savaş uçağı teslim etmeyi hedefliyor.

50 ADET F-35 İÇİN ANLAŞMA İMZALAYIP SONRASINDA VAZGEÇTİ

BAE uzun süredir beşinci nesil bir savaş uçağı arayışında. İsrail ile Abraham Anlaşmalarını imzaladıktan ve diplomatik ilişkiler kurduktan sonra, ilk Trump yönetiminin sonunda 50 adet F-35 Lightning II için bir anlaşma sağladı. Ancak Abu Dabi, Washington'un BAE'nin Çin ile askeri-teknik işbirliği konusundaki ön koşullarından duyduğu memnuniyetsizliği gerekçe göstererek Biden yönetiminin başlarında müzakereleri askıya aldı.

Eylül 2024'te BAE, yeni bir Trump yönetimi altında F-35 müzakerelerine devam etme planının olmadığını söyledi. Bu arada, Fransa'dan 80 adet 4.5 nesil Dassault Rafale F4 savaş uçağı için tarihi bir sipariş veren BAE, Dassault Aviation ilk Emirlik Rafale'sini Ocak 2025'in sonlarında ülkeye teslim etti.

Öte yandan Suudi Arabistan'ın 100'e yakın KAAN almakla ilgilendiği bildirilirken, BAE'nin hava kuvvetleri için KAAN'ı isteyip istemediği belli değil. Abu Dabi uzun zamandır bu tür projeler için ortak üretim fırsatları arıyor.

BAE'NİN DİĞER GİRİŞİMLERİ

KAAN, Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılmayı düşündüğü iddia edilen ilk beşinci nesil avcı uçağı projesi de değil.

Örneğin 2017'de Defense News, Rusya'nın devlete ait savunma şirketi Rostec'in dördüncü nesil MiG-29 Fulcrum'u temel alan belirsiz bir beşinci nesil avcı uçağı geliştirmek için BAE ile işbirliği yapacağını bildirdi. Rusya daha sonra Su-75 Checkmate avcı uçağının bir prototipini 2021'deki Dubai Airshow'da BAE'nin katılması ve büyük olasılıkla en iyi ihtimalle şüpheli beklentileri olan projenin finansmanına yardımcı olması için açık bir teklifle tanıttı.

Abu Dabi'nin Rusya ile Su-75 veya başka bir beşinci nesil uçak üzerinde çalıştığına dair şu anda herhangi bir gösterge yok ve olması da pek olası görünmüyor.

Dahası, 2023'teki raporlar BAE'nin potansiyel olarak Güney Kore'nin KF-21 Boramae'sine katılmakla ilgilendiğini öne sürüyordu. Abu Dabi'nin Güney Kore'nin bu projesinde aktif olarak herhangi bir rol üstlenip üstlenmediği belli değil.

BAE'nin İHA tercihi Türkiye oldu

TÜRKİYE VE BAE İHA'LAR KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİ YAPIYOR

BAE, KAAN için bileşen ve alt sistem üretiminde bir rol arayabilir ve böylece yerli askeri sanayilerine değerli bir deneyim kazandırabilir. Körfez ülkesi halihazırda Türkiye ile insansız hava araçları konusunda işbirliği yapıyor.

Abu Dabi muhtemelen KAAN için daha sofistike parçalar ve silahlar üretme fırsatını memnuniyetle karşılayacaktır. Türkiye'nin daha önce F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programında oynadığı role benzer bir rol üstlenmek isteyebilir; Ankara'nın Rus S-400 füze sistemlerini satın alması nedeniyle askıya alınmasından önce on Türk şirketi dünya çapındaki tedarik zinciri için 900'den fazla parça üretmişti.

Türkiye, KAAN'ı birçok ülkeye ihraç etmeyi hedeflerken, BAE de benzer şekilde diğer operatörler için çok sayıda yedek parça üretebilir ve beşinci hatta altıncı nesil bir savaş uçağı edinme fırsatını beklerken yerli sanayilerini güçlendirebilir.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 97
  • Gürbüz 1 ay önce Şikayet Et
    Allah, nasip ettiği nimetleri de, sahip çıkma ve nasıl kulladığımız noktasından SORGUYA ALACAKTIR, muhakkak ki.
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    BAE çok güvenilmez bizden aldıkları özel bilgileri yazılımları İsrail ve ABD ye sızdırır dikkatli olunmalı aynı şey suudiler için de geçerli bu projeler gelecekte dünyaya yön verecek hiçbir bilgi paylaşılmamali
    Cevapla
  • Son Osmanlı 1 ay önce Şikayet Et
    bae yunanistan ile beraber Türkiye ye karşı hareket etmiyor mu
    Cevapla
  • Yasar 1 ay önce Şikayet Et
    Asla stratejik ortak olunmamalı, yunanla israille ortak tatbikatlar yapan bae ye mesafe konulmalıdır.
    Cevapla
  • kayserili 1 ay önce Şikayet Et
    BAEamerikaya 400 milyar doolar yatirim yapiyor, o paralari Turkiyeye verseydi gel derdim bedavadan ortak olmak mistiyor. gitisn F35e ortak olsun, yalaka BAE. baska kapiya gitsinler fitneciler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle