Rusya ile anlaşma an meselesi! İstanbul Finans Merkezi'nde kurulacak...

İstanbul Finans Merkezi’nde BOTAŞ ve Gazprom ortaklığında bir enerji ticaret platformu kurulacak. Ticaret platformunun oluşturulması amacıyla Türkiye tarafından Gazprom'a mutabakat zaptı gönderildi.

GİRİŞ 26.01.2025 17:37 GÜNCELLEME 26.01.2025 17:37
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Enerji platformu hayata geçirildiğinde, doğal gaz ve diğer kaynakların ticaretinin yapıldığı dijital bir pazar olarak hizmet verecek.

İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM), Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve Rus enerji şirketi Gazprom arasında yüzde 50-50 ortaklıkla bir ticaret platformu oluşturulması için hazırlıklar sürüyor.

Bu kapsamda, Türkiye tarafından Gazprom'a mutabakat zaptı gönderildi. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle platformun, bölgesel enerji ticaretinin merkezi haline gelmesi bekleniyor. Enerji platformu, doğal gaz ve diğer kaynakların ticaretinin yapıldığı dijital bir pazar olarak hizmet verecek.

EPİAŞ İFM'YE TAŞINIYOR

Aynı zamanda, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ), nisan veya mayıs ayı gibi İFM’ye taşınacak. EPİAŞ bünyesinde karbon piyasasının açılması ve enerji borsasının İFM üzerinden yönetilmesi planlanıyor.

Bu adımlarla Türkiye, enerji piyasasında daha etkin bir rol üstlenmeyi amaçlıyor. Uzmanlar, karbon piyasasını Türkiye’nin enerji dönüşümüne yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

Bu piyasa, karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik ticaret mekanizmalarını güçlendirecek ve sürdürülebilir enerji projelerinin önünü açacak.

Bakan açıkladı! Türkiye'den petrol ve doğal gaz hamlesiBakan açıkladı! Türkiye'den petrol ve doğal gaz hamlesi

Türkiye'nin petrol kentinin can damarı oldu! 500 kilometreye ulaştıTürkiye'nin petrol kentinin can damarı oldu! 500 kilometreye ulaştı

KARŞILIKLI OFİS GÜNDEMDE

Türkiye, enerji alanındaki küresel varlığını güçlendirmek için Afrika kıtasındaki yatırımlarını da artırmayı sürdürüyor. Somali açıklarında sismik arama çalışmalarına devam eden ve çalıştığı sahanın 3’te 1’ini tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, bu süreçte Türkiye’nin enerji kaynaklarına erişim potansiyelini genişletmeyi hedefliyor.

İki ülke, Somali Petrol Şirketi’nin kurumsal yapısının iyileştirilmesi konusunda da iş birliği yapmayı planlıyor. Türkiye, Somali’ye İFM’de bir ofis açmalarını teklif etti. Öte yandan TPAO’nun da Mogadişu’da bir temsilcilik açması gündemde.

ABD İLE İŞ BİRLİĞİ GÜNDEMDE

Türkiye, yeni göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle de iş birliği fırsatlarını masaya yatırdı. ABD ile özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve nükleer enerji öne çıkan başlıklar olarak dikkat çekiyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 6
  • Türk Vatandaşı 2 hafta önce Şikayet Et
    moskof bu işi sallar durur. Taa ki biz Suriye ile körfez boru hattı anlaşmasını yapıyoruz ilanına kadar.
    Cevapla
  • Ahmet 2 hafta önce Şikayet Et
    Süre Dolar Geliri TL Geliri günlük 75 bin varlik yılda ülkemize 2 milyar dolar para girişi demektir. Günlük 5,887,500 $ 209,798,625 ₺ Aylık 176,625,000 $ 6,293,958,750 ₺ Yıllık 2,148,937,500 $ 76,526,223,125 ₺
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 2 hafta önce Şikayet Et
    UYARI ? , DOĞALGAZ HATLARI ? Nükleer enerji, rüzgar enerjisi, doğalgaz, güneş enerjisine yöneldik vs vs derkennnn " devlet aklı"," barış kardeşlik"," herşey güzel olacak" sloganları arasında GÜNEYDOĞU SU KAYNAKLARINI KAPTIRMAYALIMM
    Cevapla
  • TC turk 2 hafta önce Şikayet Et
    Süper olur
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    ALLAH C.C bereketiyle bereketlendirsin inşallah. Amin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle