Türkiye'yi haritaya aldı, en son Samsun'da görüldü! Çinli deve onay çıktı

Uzun süredir Türkiye'ye yatırım için temaslarda bulunan Çinli otomobil devi Chery onayı aldı. Yer araştırmasına giren firma son olarak Samsun'da görüldü. MG son görüşme için 10 Ocak’ta Çin’e gidiyor. BYD’de de zaten tesis kurma aşamasında.

GİRİŞ 09.01.2025 14:45 GÜNCELLEME 09.01.2025 16:16
Bu Habere 100 Yorum Yapılmış

Türkiye pazarında yaklaşık 4 yıldır faaliyet göstermeye başlayan Çinli üreticiler hatırı sayılır bir pazar payına ulaştıktan sonra yatırım mesaisi mesajlarına karşılık vermeye başladı.

CHERY EN SON SAMSUN'DA GÖRÜLDÜ

Özellikle markalara uygulanan çeşitli regülasyonlar ve ek vergilerle birlikte yatırım kaçınılmaz oldu. Uzun bir süredir Türkiye için yatırım mesajını veren MG, Chery ve BYD artık görüşmeleri iyice sıkılaştırdı. Hatta BYD bir adım daha öne geçerek pazara son dahil olan Çinli üretici olmasına rağmen imzaları bile attı. Chery de uzun bir süredir yatırım için yer araştırması gerçekleştiriyordu. En son Samsun'da görüldü.

Alınan bilgilere göre, marka Wuhu’dan onayı aldı ve yatırım kararı kesinleşti. Şimdilik resmi olarak açıklanmasa da Chery de Türkiye’de fabrika kuruyor. Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen bir haber üzerine açıklama yapan MG de Türkiye’de üretim te­sisi kurmak için son görüşmeleri Şangay’da yapacak.

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin (Sağda)

MG'DE SON GÖRÜŞME 10 OCAK’TA ŞANGAY’DA

Önceki hafta MG’nin Mısır’a yatırım yaptığı bu yüzden Türkiye’ye yatırımdan vazgeçtiği gündeme gelmişti. Fakat marka bu konuda net bir açıklama paylaşmamış, aksine daha önce de bahsettiği gibi görüşmelerin devam ettiğini vurgulamıştı. Konu üzerine MG’nin Türkiye distribütörü Doğan Trend Otomotiv dün yazılı bir açıklama yaptı.

Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, “İş ortağımız SAIC’le son bir yıldır Türkiye fabrikası üzerinde birlikte kararlılıkla çalışıyoruz. Bu süreçte oldukça fazla yol kat ettik. Çalışmalarımız kararlılıkla devam ederken, SAIC üst yönetiminin daveti üzerine 10 Ocak’ta Şangay’a giderek bu önemli projeyi bir sonraki aşamaya taşımayı hedefliyoruz. Bu aşamada Bakanlığımızın destekleri ve yönlendirmesiyle süreci titizlikle yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Chery International Başkanı Zhang Guibing'i kabul etti.

HARİTADA TÜRKİYE’DE YER ALDI

Daha önce Chery Uluslararası Başkanı Zhang Guibing tarafından yapılan sunumda da Türkiye yer aldı. Gösterilen dünya haritasında üretim merkezleri arasında İspanya, İtalya ve Türkiye'nin de yer alması dikkat çekti.

BYD, Türkiye'ye yatırım için imzaları attı

İLK SOMUT ÖRNEK BYD OLDU

BYD’nin Türkiye›de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik AR-GE merkezi kurmak için kolları sıvadı. İmzaları atan şirket, 2026 sonunda üretime başlayacak.

Tesiste, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanacak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li de yaptığı açıklamada, Türkiye’ye sadece bir üretim tesisi inşa etmeye gelmediklerini belirterek, “Türkiye’yi geleceğin teknolojisinin merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmek istiyoruz” demişti.

KAYNAK: DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 100
  • Selçuklu Devleti 3 ay önce Şikayet Et
    Kamil sende ne Çin hayranlığı varmış biraz ırkını düşün
    Cevapla
  • Dadaş 3 ay önce Şikayet Et
    Ekomoni yabancı sermaye ve yatırımlarla kalkınır. Bunu çin çok iyi başardı
    Cevapla
  • Kamil 3 ay önce Şikayet Et
    AB ye kabul edilmeyeli 50 yılı aştık , 30 yıl öncesinin fakir Çin'i dünya devi oldu . Bir zamanların fakir varoşlarla dolu Singapur'u çok zengin devlet oldu . Onlar Reformlar yaptılar , böyle oldu . Peki biz niye reform yapamıyoruz ? Endüstriyel yatırımları çekmeyi reform sürecinin önemli bir adımı olarak görüyorum . Maalesef bükemediğimiz eli öpmeye mecbur kalıyoruz .
    Cevapla
  • Birdost 3 ay önce Şikayet Et
    Çin vermez, alır ! O yüzden çin Ejderi 'ne binemezsin, biniyorum derken altta kalırsın. Basit bir ispat ; Araştır. Bugün Çin'den ithalatımız kaç milyar USD ? Çin'e ihracatımız kaç milyar dolar ? İstersen son 20 yılı araştır. Sonuç bellidir ; Her yıl yaklaşık 25-30 milyar dolar onlar bizim ekonomimizin üzerine piniyor; UYAN EY TÜRK GENÇLİĞİ ! fabrika =yatak + yemek+iş12saat.
    Cevapla
  • Kamil 3 ay önce Şikayet Et
    50 yılı aşkın AB kapısını çalıyoruz . AB ülkeleri bizim dostumuz mu , Yoksa bize fenalık edenler topluluğu değil mi ? Yanlış mı düşünüyorum ? O AB projesi çok şeyler almadan bize kibrit çöpünü bile vermez . Herkes bir hazıra nazır olmuş € fonları gelecekmiş , medeniyet seviyemiz yükselecekmiş .
    Cevapla
  • Kamil 3 ay önce Şikayet Et
    Herkes Çin'i eleştiriyor . Ben de eleştiririm . 30 yıl öncesinin fakir Çin'i nasıl dünya devi oldu , biz niye dev olamıyoruz bunu düşünen var mı ?
    Cevapla
  • murat 3 ay önce Şikayet Et
    inşaallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle