Asgari ücret zammı öncesi hükümetten uyarı
Asgari ücret zammını fırsat bilerek fahiş fiyatlara neden olan fırsatçılara dikkat çeken Bakan Vedat Işıkhan ve Bakan Ömer Bolat'tan asgari ücret zammı öncesi uyarı geldi.
Milyonlarca çalışan gözlerini yarın yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na çevirdi. Toplantı öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan kritik asgari ücret açıklaması geldi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ''Asgari ücret artacak diye 'zam yapayım' şeklindeki yaklaşımlara izin vermeyeceğiz. Bakanlık olarak konuya ilişkin denetimler yapıyoruz.'' açıklamasında bulundu.
''FAHİŞ FİYATLARA EZDİRMEYECEĞİZ''
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretlilerimizin; işçilerimizin, memurlarımızın, sabit gelirlilerimizin ve emeklilerimizin aylıklarının artışlarını aşırı kar hırsının ve fırsatçıların fahiş fiyatlarına asla ezdirmeyeceğiz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla ‘Perakendeciler Sektör Toplantısı’ düzenlendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde perakende sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, perakende sektörü hem küresel olarak hem de Türkiye açısından ele alındı. Sektör temsilcilerinin de katılım sağladığı toplantı çerçevesinde sektörün ihtiyaçları, sektör temsilcilerinin istek ve önerileri kapsamında değerlendirildi.
Toplantıda bir açılış konuşması gerçekleştiren Bakan Işıkhan, perakende sektörünün, ekonomik dinamiklerin ve tüketici davranışlarının sürekli değişip geliştiği bir sektör konumunda olduğunu belirtti.
Işıkhan, 2024 yılında küresel perakende sektörü görünümüne bakıldığında online alışveriş trendinin hız kesmeden devam ettiğini ve bu alanın perakendeciler için kritik bir odak noktası haline geldiğini vurguladı.
“PERAKENDE SEKTÖRÜNDE SİGORTALI ÇALIŞAN SAYISI 1,5 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKMIŞTIR”
Perakende sektörünün Türkiye açısından önemli ve büyüyen bir sektör haline gelen geldiğini söyleyen Işıkhan, sektörde kayda değer ilerlemelerin yaşandığını sözlerine ekleyerek, “Sektörde 2014 yılında 1,2 milyon olan sigortalı çalışan sayısı 2024 yılına gelindiğinde 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır. Bu çerçevede gençlerde 2014 yılından bu yana yüzde 30’un üzerinde artış göstermiştir. Bu artışta özellikle kadınların rolü dikkat çekicidir. Gıda perakendeciliğinde sigortalı çalışan sayısı 660 bin civarında olup kadın çalışan sayısı 325 binin üzerinde seyretmiştir. Kadın çalışanlarda son 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 118’lik dikkat çekici bir artış oranı görülürken, erkek çalışanlarda artış oranı yüzde 19 gibi sınırlı bir sayıda kalmıştır” şeklinde konuştu.
Göstergeler incelendiğinde özellikle gıda perakendeciliği alanında kadın çalışan sayısının önemli oranda arttığını aktaran Işıkhan, genç kadınlarda zorunlu sigortalı sayısında 2014 yılına göre yüzde 76,1 oranında bir artışın olduğunu, bu artış oranlarının genç erkeklerde ise yüzde 23 olarak gerçekleştiğini paylaştı.
“TÜM ÜCRETLİLERİMİZİN AYLIKLARININ ARTIŞLARINI FIRSATÇILARIN FAHİŞ FİYATLARINA ASLA EZDİRMEYECEĞİZ”
Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 10 Aralık’ta toplanacağını ve 2025 yılı için en düşük ücretin belirleneceği sürecin başlayacağını hatırlattı. Komisyon tarafından vatandaşların gelir seviyesi yükseltilirken, piyasa dengesinin sağlanmasının da elbette gözetildiğini dile getiren Işıkhan, bu çerçevede işverenlerin ve üreticilerin, fiyat politikalarını bu artışları suistimal edecek şekilde fırsatçılığa dönüştürmemesi gerektiğini işaret etti. Bakan Işıkhan, şu şekilde devam etti:
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizim de denetim ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bu denetimler, yalnızca vatandaşlarımızın refahını değil, aynı zamanda piyasa dengesini ve sektörümüzün itibarını da korumayı hedefliyor. Fırsatçılığa asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha ifade etmek isterim. Asgari ücretliler başta olmak üzere tüm ücretlilerimizin; işçilerimizin, memurlarımızın, sabit gelirlilerimizin ve emeklilerimizin aylıklarının artışlarını aşırı kar hırsının ve fırsatçıların fahiş fiyatlarına asla ezdirmeyeceğiz. Hükümetimizin ve bakanlıklarımızın bu konudaki tavrı nettir. Sizleri de bu konuda iş birliği yapmaya davet ediyoruz.”
“ÇALIŞANLARIMIZIN REFAHI ARTTIKÇA, SEKTÖRDEKİ BÜYÜME DE İVME KAZANACAKTIR”
Perakende sektörünün, sadece ekonomik büyümeyi değil, toplumsal refahı da şekillendiren önemli bir itici güç olduğunu işaret eden Işıkhan, vatandaşların refahını artırmanın ve piyasa güvenini sağlamanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu kaydetti. Çalışanların alın terinin karşılığını eksiksiz alması, hem toplum içinde hem de iş yerlerinde güven ve bağlılığı güçlendireceğini dile getiren Işıkhan, “Bu yaklaşım, daha geniş kitlelerin alım gücünü artırarak ekonomik büyümeyi de hızlandıracaktır. Çalışanlarımızın refahı arttıkça, sektördeki büyüme de ivme kazanacaktır. Bu nedenle, vizyonumuzu daha da genişletmeli; çalışan haklarına saygılı, ücret politikalarında adil ve şeffaf bir anlayışı yaygınlaştırmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.
BAKAN BOLAT'TAN ASGARİ ÜCRET FIRSATÇILARINA UYARI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, asgari ücretin gündeme gelmesiyle fiyatların şişirildiğini gördüklerini ve bunlara müsaade etmeyeceklerini bildirdi.
Bakan Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen Perakendeciler Sektör Toplantısı'na katıldı.
Burada yaptığı konuşmada, enflasyonun düşürülmesi için Orta Vadeli Program hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam ettiklerine işaret eden Bolat, "Bu anlamda perakende sektörü çok önemli rol oynuyor. Türkiye'de 2023 itibarıyla yaklaşık 60 trilyon liralık ticaret hacmi var. Bunun içinde perakende ticaret sektörünün hacmi 10,5 trilyon lira." ifadesini kullandı.
Bolat, bu sektörde gıda perakendeciliğinin öne çıktığını, organize perakendeciliğin dünyada ve Türkiye'de pazar payının arttığını söyledi.
"DEZENFLASYONİST SÜREÇ BAŞARIYLA İLERLİYOR"
Gıda enflasyonunun bu yılın yaz aylarında TÜFE'nin altında kaldığını belirten Bolat, şöyle konuştu:
"Gerek üretim arzının yüksekliği, gerekse de yaptığımız sektörel düzenlemeler ve denetimlerle bunu sağlamıştık. Kış ürünlerinin piyasaya turfanda olarak gelmesi ve hava şartlarının kötüleşmesiyle gıda enflasyonunun kasım itibariyle bir miktar yükseldiğini gördük. Ticaret Bakanlığı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Tarım ve Orman, Sanayi ve Teknoloji ile Hazine ve Maliye bakanlıklarımızla bir bütün halinde hareket ediyoruz. Hedefimiz, öncelikli olarak enflasyonun 2026 sonuna kadar tek haneli rakama düşürülmesi. Bu konuda kararlıyız. Dezenflasyonist süreç başarıyla ilerliyor. Bu konuda perakende ticaret sektörüyle yakın diyalog ve işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Bolat, düzenlemeleri yaparken ilgili tarafları dinlediklerini ve bu kapsamda gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Sektörel denetimlerin yoğun şekilde devam ettiğini aktaran Bolat, piyasadaki fırsatçı uygulamaları engellemek için devlet ve hükümet olarak varlık gösterdikleri vurguladı.
"BAKANLIK EKİPLERİ BIRLİKTE ÇALIŞIYOR"
Bolat, yarın başlayacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmaları hakkında da değerlendirmede bulunurken, bazı piyasa bozucu uygulamalara hem denetimlerde hem de ihbarlarda rastladıklarını söyledi.
Asgari ücretin temmuz ayında artırılmadığını anımsatan Bolat, şöyle devam etti:
"Asgari ücretin adı çıkar çıkmaz önden yüklenme, fiyatların önden hemen şişirilmesi gibi bazı uygulamalar görüyoruz, denetimlerde rastlıyoruz, bunlara müsaade etmeyeceğiz. Sonuçta asgari ücret 2025 yılı başında yürürlüğe girecek ve çalışanlara ilk ödeme 31 Ocak 2025'te yapılacak. Maalesef işte döviz konusunda 'Ya bu döviz düşük kaldı, hemen biz olabilecek dövize göre fiyatı artıralım' ya da bir girdi malında artış olduğunda 'hemen zam yapalım' gibi ve 'Asgari ücret şu kadar olabilir, ben şimdiden fiyata bunu bindireyim' şeklindeki yaklaşımlara izin vermeyeceğiz ve denetimler yapıyoruz. Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Tarım ve Orman bakanlıklarının denetim ekipleri birlikte çalışıyor ve koordineli şekilde görevlerini yapıyor. Perakende ticaretle iştigal eden sektör yetkililerinden bu konuda işbirliği bekliyoruz."
Düşük enflasyon ve yüksek büyüme sürecine çok kısa süre sonra ulaşılacağını belirten Bolat, bunu tüm kesimlerle el birliği yaparak başaracaklarını sözlerine ekledi.
-
Meryem can 2 hafta önce Şikayet EtAskeri ücret isterse 100 100 artsın çalışanın eline geçmeden herşeye 100 200 zam geliyor önce fırsatçılık yapanlara dur densinBeğen
-
Fatih şişmek 2 hafta önce Şikayet EtNiye zam yapılıyor abi asgari ücrete. Ülkemizin ekonomik durumu ortada. Vatandaş olarak biraz daha sabır ve anlayış gösterilmeli. Yazık günah. Emekli maaşı ve asgari ücret bu sene zamlanmadan sabit kalmalı bence. Ülkemizin ekonomik durumu biraz daha duzeldikten sonra olmalı bazı şeyler. Ayrıca zam olmadan tüm sektörlerde fiyat indirimi en mantıklı olanı. Ama zam a kesinlikle karşıyım.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ertuğrul 2 hafta önce Şikayet EtPsikolojik enflasyon diye bir şey var. Siz medya organları daha asgari ücret belirlemeye aylar öncesinde her gün sayfa sayfa şu mu olacak bu mu olacxk şişirirsen olmayan asgari ücret zammı ürünlere yansıtılır. Gariban işçi zammı almadan zammı bırak o andaki ücret eriyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
Misafir1 2 hafta önce Şikayet EtHımmm.Beğen
-
gkhn 2 hafta önce Şikayet EtReklam gibi olmasın ama sütaştan örnek vereceğim satış fiyatı ürün üstünde yazıyor devlet bunu zorunlu kılmalı ve takibini yapmalı uymayanlara kapatmaya kadar ağır cezalar verilmelidirBeğen Toplam 1 beğeni