Çin'de büyük çöküş! Yılın en kötüsü

Çin'de sanayi şirketlerinin karının, eylülde yıllık bazda yüzde 27,1 azalarak bu yılın en sert düşüşünü kaydettiği açıklandı. Zayıf iç talep, deflasyon, gayrimenkuldeki düşüş dünyanın en geniş sanayi üretimine sahip Çin'i olumsuz etkiledi.

Çin'de büyük çöküş! Yılın en kötüsü
Çin'de büyük çöküş! Yılın en kötüsü
GİRİŞ 27.10.2024 22:34 GÜNCELLEME 27.10.2024 22:35
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan (UİB) yapılan açıklamaya göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,81 milyon dolar) üzerindeki sanayi işletmelerinin toplam karı, Ocak-Eylül 2024 döneminde 5 trilyon 228 milyar yuana (yaklaşık 742,6 milyar dolar) ulaştı.

KARA EYLÜL

Toplam karlar, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,1 azalarak bu yılın en sert düşüşünü kaydetti. Karlar ağustosta da yüzde 17,8 azalmıştı.

Eylülde karlılık, devlete ait şirketlerde yüzde 6,5, özel sektör işletmelerinde ise yüzde 9,6 azaldı.

Toplam karlar, ilk 9 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,5 azalırken, ilk 8 aydaki yüzde 0,5'lik büyüme trendi negatife döndü.

İlk 9 ayda devlete ait şirketlerin karları yüzde 1,3, özel sektör işletmelerin ise yüze 2,6 düştü.

DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ

Sanayi karlılığındaki düşüş, dünyanın en geniş sanayi üretimine sahip Çin'de zayıf iç talep, deflasyon, gayrimenkul sektöründeki düşüş gibi kronikleşen problemlerin ekonomik büyümeyi ne denli olumsuz etkilediğinin yeni bir kanıtı oldu.

Çin'de hükümet ve ekonomi yönetiminden sorumlu kurumlar, son bir ayda bazı canlandırma tedbirleriyle ekonomik büyümeyi teşvik etmeye yönelik adımlar atsa da bunların etkileri henüz reel ekonomiye yansımış değil.

Çin ekonomisi, ilk 9 ayda yüzde 4,8 büyüyerek, hükümetin bu yıl için "yüzde 5 civarında" olmasını öngördüğü büyüme hedefinin altında performans göstermişti.

Küresel ham çelik üretimi eylülde Çin'in etkisiyle yüzde 4,7 düştüKüresel ham çelik üretimi eylülde Çin'in etkisiyle yüzde 4,7 düştü

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 22
  • Dikkat uyanık olun! 3 hafta önce Şikayet Et
    Çin propagada temsilcileri sürekli batı AB+ABD polemik ve batıya karşı kışkırtıyor yok efendim batı batıyor BRiCS üyesi Çin kölesi yapmak istiyor! Bugün çinde milyonlarca çinli aslen Türk ama türkçe bilmiyorlar çinleşmişler=dinsizleşmişler! Çin bizide çinleştirmek istiyor! 26 Milyon nüfüslü Tayvan 1.5 Milyar Çinden teknolojik olarak çok ileri demokratik sistem otoriter sistemden üstün!
    Cevapla
  • hassan 3 hafta önce Şikayet Et
    Dünyada iş yok ki ! Çin işsiz kalırsa biz dünden kalırız..
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Dünya Çin'e bağlı her şey elinde. var bunda bir numara inanmayın.
    Cevapla
  • Mgl 3 hafta önce Şikayet Et
    Corona amacına ulaştı mı dersiniz
    Cevapla
  • Atillahan 3 hafta önce Şikayet Et
    Ingiltererede de kebab sektoru son 20 yilin en kotu eylülünu yaşadı! işin icinde olan hiri olarak söylüyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle