E-Ticaret Kanunu’nda yapılacak değişiklikle ihracata büyük destek geliyor

TBMM’de kabul edilen Türkiye'de yerleşik e-ticaret platformlarının küresel rekabette güçlenmesi ve KOBİ’lerin e-ihracat payının artırılması hedefleniyor.

E-Ticaret Kanunu’nda yapılacak değişiklikle ihracata büyük destek geliyor
E-Ticaret Kanunu’nda yapılacak değişiklikle ihracata büyük destek geliyor
GİRİŞ 24.10.2024 12:25 GÜNCELLEME 24.10.2024 12:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

E-Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikler içeren yasa ile Türkiye'de yerleşik e-ticaret platformlarının küresel rekabette güçlenmesi ve KOBİ’lerin e-ihracat payının artırılması hedefleniyor.

Türkiye, stratejik konumu, gelişmiş lojistik altyapısı ve dinamik ticaret kapasitesiyle global e-ticaretin cazibe merkezlerinden biri haline geliyor. Ancak son yıllarda, Uzakdoğu merkezli e-ticaret devlerinin Türkiye pazarına girişi, Türkiye'de yerleşik oyuncular için haksız rekabet ortamı yarattı. Bu duruma çözüm üretmek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınan yeni bir yasa tasarısı, Türkiye’de yerleşik e-ticaret platformlarına yönelik önemli düzenlemeler içeriyor.

Değişiklik e-Ticaret oyuncularının rekabet gücünü artıracak

TBMM’de yasalaşan E-Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikler, Türkiye'de yerleşik e-ticaret oyuncularının uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Türkiye’de yerleşik platformlar, vergi ve düzenleyici yükümlülükler altında faaliyet gösterirken, diğer oyuncular bu yükümlülüklerden muaf tutuluyordu. Yeni düzenleme, bu dengesizliği ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Yasa ile firmalara ihracata sağladıkları katkı oranında iyileştirme sağlanacak

Kanun teklifi, Türkiye’de yerleşik olmayan e-ticaret devlerine karşı Türkiye'de yerleşik platformların küresel rekabet gücünü artırmayı, aynı zamanda ihracat hacmini büyütmeyi amaçlıyor. Yasa kapsamında firmalara, ihracata sağladıkları katkıya oranla belirli iyileştirmeler sağlanacak. Bu adımın, Türk girişimcilerin yurtdışına açılmasını kolaylaştıracağı ve KOBİ’lerin uluslararası pazarlara erişimini artıracağı belirtiliyor.

 KOBİ ve esnafı olumlu yönde etkileyecek

2028 yılı itibarıyla Türkiye’nin 375 milyar dolarlık ihracat hedefi doğrultusunda, e-ihracatın 37,5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Kanun değişikliği ile ihracat yapan tüm KOBİ ve esnafın olumlu yönde etkileneceği, e-ticaret sektöründe milyarlarca dolarlık bir hacim artışı bekleniyor.

 İhracat muafiyeti küresel ticaret pastasında payı artıracak

Uzmanlar, pazar yerlerine sağlanacak olan ihracat muafiyetinin, Türkiye’nin küresel ticaret pastasından aldığı payı artıracağını ve yerli e-ticaret oyuncularının güçlenmesini sağlayacağını vurguluyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Salih 1 saat önce Şikayet Et
    Aşırı değerli TL ihracatın önünde engel.Yurtdışı çok daha ucuz.
    Cevapla