Piyasaların gözü TCMB faiz kararında! Sürpriz gelecek mi?

Piyasada yaşanan gelişmeleri değerlendiren Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, altın ve borsaya ilişkin merak edilen soruları Haber7'ye yanıtladı. Kuru, düşüşlerden koruyacak stratejileri açıkladı.

GİRİŞ 15.10.2024 15:06 GÜNCELLEME 15.10.2024 16:17
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Borsa İstanbul 2024 yılı genelinde etkili olan; yurt içinde artan mevduat faizleri, borsada likidite eksikliği, jeopolitik gerilimler, zayıf beklenen 3. çeyrek bilanço verileri gibi sebeplerin öncülüğünde düşmeye devam ediyor.

Haftalık olarak 17 Ekim perşembe günü açıklanacak TCMB politika faiz kararları yakından takip edilecek. TCMB’den bir faiz indirimi beklenmezken, karar metni yatırımcıların odağında olacak.

 

Borsa güne yükselişle başladıBorsa güne yükselişle başladı

 

Altın, Fed yetkililerinin parasal gevşemenin daha yavaş bir tempoda gerçekleşebileceğini ima eden yorumlarını sindirmesiyle küçük bir düşüş yaşadı ve Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanışına ilişkin endişelerin azalmasıyla güvenli liman talebi geriledi.

Gelinen aşamada ise yatırımcı ağırlıklı olarak korunaklı alanlara yöneldi.

Piyasalarda günün öne çıkan başlıklarını Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, Haber7’ye değerlendirdi.

 

 

PİYASANIN GÖZÜ TCMB FAİZ KARARINDA

Son dört aydır borsanın patinaj döneminde olduğunu vurgulayan Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, iç dinamiklerde yaşanan gelişmelerin borsada düşüşü etkilediğini belirtti. Kuru, 2. Dönem bilançoların destekleyici olmadığını ve 3. Dönem bilançoların da borsaya umut vadetmediğini dile getirdi.

Borsadaki düşüşe yabancı girişinin pozitif etki edeceğine dikkat çeken Soner Kuru, yabancının ise hisse senedi tarafını tercih etmediğini de belirtti. Likiditeki düşüşün borsada sert düşüş etkisi oluşturduğunu söyleyen Kuru, son dönemde borsada VIOP tarafında yoğunlaşan kısa pozisyonların düşüşte oldukça etkili olduğunu ifade etti.

 

Piyasalarda yönü o gelişme belirleyecek: Gözler o güne çevrildi! Piyasalarda yönü o gelişme belirleyecek: Gözler o güne çevrildi!

 

Borsa İstanbul’da kısa vadede önümüzdeki hikâyenin ‘TCMB faiz kararı’ olduğunu söyleyen Marbaş Menkul Değerler GMY Soner Kuru, yabancı girişi olmadan sert yükselişlerin de mümkün olmadığının altını çizdi.

Hafta içerisinde piyasayı en rahatlatacak verinin TCMB’den faiz kararı olacağına dikkat çeken Soner Kuru, politika faizinde bir değişiklik beklemediklerini de vurguladı. PPK karar metnine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kuru, faiz indirimine ilişkin sinyallerin piyasaya iyileştirme potansiyeli oluşturabileceğini açıkladı.

Aralık veya Ocak ayında bir faiz indirimi beklediklerini de ifade eden Soner Kuru, karar metninden ‘faiz indirimine kapı aralayan ancak erken olduğunu da vurgulayan’ bir dil beklediklerini belirtti.

 

 

DÜŞÜŞTEN KORUYAN STRATEJİ

Endeksin 9000 seviyesinin altına düşmesi teknik anlamda aşağı yönlü satışların derinleşmesine sebep olurken borsada yaşanan bu düşüşten yatırımcının nasıl faydalanacağını Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, değerlendirdi.

 

Bakan Şimşek: Caydırıcılık gücünü artırmalıyızBakan Şimşek: Caydırıcılık gücünü artırmalıyız

 

Piyasada çeşitli yatırım araçlarının da olduğunu belirten Soner Kuru, piyasanın düşeceğinin ön görüldüğü durumlarda VIOP tarafında short pozisyonların alınabileceğini ancak bu stratejinin riskli olduğunu ve profesyonel yatırımcının tercih ettiğini dile getirdi. 

Soner Kuru, gelinen noktada beklemenin ve panikten uzak durmanın da sağlıklı olduğunu belirtti. Faiz indirimleri ile piyasanın normalleşmesini beklediklerini dile getiren Kuru, pozisyon alan yatırımcının da bu süreci beklemesi gerektiğini söyledi

 

 

ALTINDA YIL SONU TAHMİNİ

Altında yaşanan düşüşü ‘sert yükselişin düzeltme hareketleri’ olarak değerlendiren Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, ABD’den gelen enflasyon verisinin piyasayı negatif etkilediğini dile getirdi. Son gelişmeler ile doların pozitif bir görüntü takip ettiğine dikkat çeken Soner Kuru, Dolar/Euro paritesinde de doların güçlendiği bir görüntünün hakim olduğunu vurguladı.

Fed’in parasal gevşeme noktasındaki politikaları ile altında minimal düzeyde düşüşlerin yaşandığını söyleyen Soner Kuru, ana trendin yukarı yönlü devam ettiğinin altını çizdi. Yılın geri kalanında geçtiğimiz ay yaşanan sert yükselişleri beklemediğini ifade eden Kuru, altında 2025 yılı için beklentilerini açıkladı.

 

Altın fiyatlarında son durum! İşte güncel rakamlar...Altın fiyatlarında son durum! İşte güncel rakamlar...

 

Yıl sonu için ons altında 2.700 dolar seviyelerinde beklentilerinin olduğunu belirten Soner Kuru, yıl sonu kur beklentilerinin 36,5 olduğunu söyledi. Kuru, yıl sonunda ise gram altında 3.200 / 3.250 TL seviyelerinin takip edileceğini ifade etti.

12 aylık süreçte 2025 yılı için beklentilerini söyleyen Soner Kuru, ons altında 3.300 dolar; kur tarafında ise 40-42 bandını beklediklerini açıkladı. Kuru, 2025 yılı için gram altında beklentilerinin 4,250 TL seviyelerinde olduğunu da belirtti.

 

Serbest piyasada döviz açılış fiyatlarıSerbest piyasada döviz açılış fiyatları

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Faizi bu yıl indirmez. İndirirse, döviz fırlar. Yeni yılın ocak ayında 200 baz puan indirir. Faiz, enflasyondan yüksek olması gerek.
    Cevapla
  • muro 1 saat önce Şikayet Et
    Bedava para vermeyin. ucuz kredi alıp piyasada enflasyonu bilirileri körüklüyor.
    Cevapla
  • sakaryalı 1 saat önce Şikayet Et
    faiz tatlı geldi
    Cevapla
  • Yusuf 33 2 saat önce Şikayet Et
    indirin şu faizi millet yurt dışından parayı getirip faize yatırıyor ülkenin emeği dışarı gidiyor
    Cevapla
  • cetinlr 2 saat önce Şikayet Et
    kredileri düşürün artık
    Cevapla