Piyasalarda yönü o gelişme belirleyecek: Gözler o güne çevrildi!

Hafta itibarıyla piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme olduğunu belirten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, piyasalarda yönü Perşembe günü açıklanacak olan verilerin belirleyeceğini vurguladı.

GİRİŞ 14.10.2024 15:24 GÜNCELLEME 14.10.2024 15:24

Piyasalar veri odaklı bir seyir izliyor ve gelişmeleri fiyatlıyor.

Yurt içinde bu hafta piyasaların takip edeceği en önemli gelişme Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı olacak. Küresel piyasalarda ise veri akışının daha yoğun olduğu bir hafta izlenecek. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekim ayı faiz kararı, ABD perakende satış verileri, Çin büyüme verisi ve ABD üçüncü çeyrek bilanço sezonu sonuçları piyasa katılımcıları tarafından takip edilecek.

 

Küresel piyasalar faiz kararlarına odaklandıKüresel piyasalar faiz kararlarına odaklandı

 

Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup ve diğer önde gelen finans şirketlerinin bu hafta kazançlarını bildirecek. Yatırımcılar ayrıca UnitedHealth Group, Johnson & Johnson ve Intuitive Surgical'dan finansal güncellemeler alacak.

ABD’de tahvil piyasaları ise Columbus Günü tatili nedeniyle kapalı.

Fed Başkanı Christopher Waller ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de dahil olmak üzere birçok Federal Rezerv konuşmacısı da bu hafta takvimde yer alıyor.

Piyasalarda gündemi ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Haber7’ye değerlendirdi.

 

Yeni haftada piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme olduğunu belirten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, yurt içinde TCMB’den faiz kararı beklendiğini yurt dışında ise veri akışının daha yoğun olduğunu dile getirdi. Eryılmaz, küresel piyasalarda ECB ekim ayı faiz kararı, ABD perakende satış verileri, Çin büyüme verisi, ABD üçüncü çeyrek bilanço sezonu ve Fed yetkililerin konuşmalarının takip edileceğini ifade etti.

 

Bu haftanın kazandıran yatırım aracı belli oldu!Bu haftanın kazandıran yatırım aracı belli oldu!

 

FAİZ İNDİRİMLERİ BAŞLAYACAK MI?

Yurt içindeki gelişmeleri değerlendiren Filiz Eryılmaz, Perşembe günü TCMB faiz kararına dikkat çekti. Eryılmaz, beklentisinin politika faizinin sabit bırakılacağı yönünde olduğunu ancak Para Politikası Kurulu’nun karar metninde değişikliğe gidebileceğine ilişkin konuştu.

Aralık ayında faiz indirimi beklentisine ait konuşan ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, faiz indirimine bağlı sinyallerin perşembe günü açıklanacak olan PPK karar metninden alınacağının altını çizdi. Merkez Bankası’nın ‘hizmet enflasyonuna’ ait ne düşündüğünün kritik olduğunu vurgulayan Eryılmaz, sıkı para politikası duruşunun da devam edeceğini belirtti.

 

Serbest piyasada döviz açılış fiyatlarıSerbest piyasada döviz açılış fiyatları

 

BORSADA KRİTİK SEVİYE 

Yurt içi piyasalarda yönü faiz kararı ve karar metnine ilişkin ifadelerin belirleyeceğini dile getiren Filiz Eryılmaz, borsadaki düşüşün kritik eşikte olduğunu söyledi. 9 bin puanın altına gerileyen BIST100 endeksinde tekrar 9.200 seviyesinin kırılması için karar metnine dikkat çeken Eryılmaz, “Satıcılı bir noktadayız. 8.700 puanın altında kapanış hızlı bir şekilde düşüşü etkileyebilir. Piyasaya umut veren bir karar metni görülürse toparlanma sinyalleri başlar” dedi.

Borsa yatırımcısın tavsiyelerde bulunan ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, 9.200 seviyesi kırılmadan kısa vadeli trade için dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Filiz Eryılmaz, orta uzun vade yatırımcısı için yönün ne olacağına bağlı olarak sorulara yanıt aranacağı bir haftada olduğumuzu söyledi. 8.700 puan seviyelerinin uzun vade yatırımcısı için kademeli alım seviyeleri olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Eryılmaz, bilançosu iyi olan hisselere yönlenebileceğini ifade etti.

 

Altının gramı 2 bin 937 liradan işlem görüyorAltının gramı 2 bin 937 liradan işlem görüyor

 

PİYASALARDA GÖZLER O GÜNE ÇEVRİLDİ

Perşembe gününün hem yurt içinde hem yurt dışında kritik olduğunu vurgulayan Filiz Eryılmaz, küresel piyasalarda yoğun veri akışı nedeniyle volatilitenin yüksek olabileceğini söyledi. Perşembe gününe ayrı bir başlık açılması gerektiğini ifade eden Eryılmaz, borsa ve altın içinde kritik olduğunu ifade etti.

Piyasalarda yönü Perşembe günü açıklanacak olan verilerin belirleyeceğini belirten Eryılmaz, dolar TL paritesine de dikkat çekti.

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.