Emeklilik düzenlemesinde ibre tersine döndü! Çalışma rafa kalktı

Gelecek yıl emeklilik dilekçesi verenlerin aylıklarında 2024’te emekli olanlara göre düşüş olmaması için düzenleme yapılması beklentilerinde ibre tersine döndü.

GİRİŞ 13.10.2024 08:50 GÜNCELLEME 13.10.2024 08:54
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

2024 yılında emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025 yılındaki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha fazla olması nedeniyle emeklilerin bir bölümünün dilekçelerini yıl bitmeden vermesi bekleniyor.

Bu farkın nedeni ise emekli aylıklarında kullanılan formül. Emekli aylıkları hesaplanırken güncelleme katsayısı önceki yılın enflasyon verisine göre hesaplanıyor. 2024 yılında enflasyon 2023’e göre daha düşük olacağı için 2024’te hesaplanacak emekli aylığı 2025 yılında hesaplanacak aylığa göre daha yüksek belirleniyor. Bu yöndeki haberlerin çıkmasının ardından, ekonomi yönetiminin harekete geçtiği belirtilmişti.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Kulislerde, 2024 yılında emeklilik yığılması olmaması için bir yasal düzenleme yapılacağı ve 2025 yılında emekli olacakların aylıklarının da kayıp olmadan hesaplanmasının sağlanacağı belirtilmişti. Bu yönde yapılacak düzenlemenin enflasyon belli bir orana inene kadar da yürürlükte kalacağı ifade ediliyordu.

ÇALIŞMA RAFA KALKTI

Ancak son dönemde ekonomi yönetiminin bu yöndeki bakış açısının değiştiği belirtiliyor. Böyle günlük düzenlemelerin sisteme zarar verdiği ve sistemsel bütünlüğün korunması gerektiğini belirten bakış açısının öne çıktığı vurgulanıyor.  Ekonomi bürokrasisi de yapılacak düzenlemenin rafa kaldırıldığını belirtirken, Abdullah Güler’in önceki günkü açıklaması dikkat çekti.

Güler “Geçmiş yıllardaki maaş bağlama oranları, usulleri neyse aynı şekilde devam ediyor. O riskler bazıları için duyum şeklinde. Henüz bize böyle bir farkın oluşabileceğine dair rapor ulaşmadı” diyerek, bir çalışmanın bulunmadığını ifade etmiş oldu. Emeklilikte 2024-2025 farkına ilişkin bir düzenleme için yıl sonuna kadar zaman bulunuyor. Ancak 17 Ekim’den sonra 2025 yılı bütçe görüşmeleri de yapılacağı için yapılacak yasal düzenleme için kısıtlı bir süre söz konusu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 62
  • Misa 44 dakika önce Şikayet Et
    Ekonomi surekli yalandan tuik verileriyle yurutulunce butun dengenin icine ettiler. Ekonominin emirlerle yurutulemeyecegini kavrayamadilar. Tabii olan sabit gelirli garibana oluyor. Zengin dahada zengin oldu. Toplam gelirin %50 sinin % 20 lik bir kesim tarafindan alindigi bir somuru duzeni olustu maalesef. Hayirini gorun
    Cevapla
  • Emekli 48 dakika önce Şikayet Et
    Bu genel bir sorun 2025 emekli ayarlanmasıyla ancak 2025 kurtarırdınız sene aynı terane Çalışmıyorsunuz günü kurtarmaya bakıyorsunuz elinizde patlıyor
    Cevapla
  • Apocan45 54 dakika önce Şikayet Et
    Devletin verdiği paylar var vakıf adı aktundaki derneklrre onları keselim. Yunanlstan daki glbi din çalışanları memur kaydı silinsin bu iş gönğl işi cemaatten alsınlar maaşı dimi
    Cevapla
  • Nebi 1 saat önce Şikayet Et
    Ben bunlara güvenimi yitirdim Allah bir dediklerinden başkasına inanamıyorum verdikleri sözleri göz göre göre unuttular bakan bey enkısa zaman dediği 3600 ekgösterge nerede ne bekleniyor anlamış değilim böyle yapmakla muhalefete pirim yaptırıyorlar,hala akıllanmamışlar kendileri bilir
    Cevapla
  • Ali 1 saat önce Şikayet Et
    neyi düzgün yaptınız ki
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle