BDDK'dan kredi faizlerini düşürecek hamle!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında bireysel kredilere ve konut kredilerine uygulanan ilave risk ağırlıklarını kaldırdı. Bu hamlenin konut ve bireysel kredi faizlerini düşürmesi bekleniyor

GİRİŞ 25.09.2024 12:37 GÜNCELLEME 25.09.2024 12:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

BDDK, 31 Temmuz 2023’te yaptığı düzenlemeyle, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar vermişti. Bu karar kredi faizlerinde yükselişe yol açmış, böylece kredi arzında olduğu gibi talebinde de sınırlandırmayı hedefleyen bir uygulama olmuştu.

BDDK’nın yeni kararıyla birlikte bu düzenlemede daha önce kullanılan oranlara dönüldü. Peki bireysel ve konut kredilerine ilişkin getirilen ilave risk ağırlıklarının kaldırılması bu kredilerde faiz oranlarını düşürür mü? Düzenleme ne anlama geliyor?

Konuyla ilgili merak edilenleri açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz dönemde BDDK bankaların kredi potansiyeline ilişkin bazı düzenlemeleri hayata geçirmişti. Bu düzenlemeyle beraber ihtiyaç kedisi ve konut kredisinde risk ağırlıkları artırılmıştı. Bu ne demek oluyor? Eğer bankalar daha fazla ihtiyaç kredisi ve konut kredisi kullandıracaksa sermayelerini artırma durumunda kalmıştı. İlgili dönemde daha az ihtiyaç kredisi ve konut kredisi kullandırılmıştı.

ATILAN ADIM KREDİ FAİZLERİNİ DÜŞÜRÜR MÜ?

Yapılan yeni düzenleme ile birlikte bu kaldırıldı. Bununla birlikte bankaların maliyeti düştüğü için kredi faizlerinin de düşmesini bekliyoruz. Özellikle önceki dönemde konut piyasasında iç talebin tekrar dengelenmesi ve önlemlerin alınması adına konut kredisinde faizler yükselmişti. Faizlerin tekrar düşeceğini öngörüyoruz.

KREDİ FAİZLERİNDE DÜŞÜŞÜ NE ZAMAN GÖRÜRÜZ?

Şu anda konut kredi faizlerinde yüzde 2.79’a varan bir kampanya oldu. Yavaş yavaş konut piyasasının açılmaya başladığını görüyoruz. Bir senedir konut piyasasında daralma piyasayı olumsuz etkilemişti. Yavaş yavaş piyasada daralmanın son bulacağını göreceğiz. Konut kredisinde faizler düşüşe geçecektir.

Faiz düşüşleri kademeli bir şekilde olacaktır. Şu anda Merkez Bankası politika faizinin değişeceğini düşünmüyorum. Son yayınlanan metinde de sıkı para politikası duruşunun devam edeceğine ilişkin bilgiler mevcuttu. Hızlı bir şekilde faiz düşüşü olmayacaktır. Eğer düşüş olacaksa gelecek yılın ilk çeyreğinde düşüş başlayacaktır.

KREDİ KULLANACAKLAR FAİZ DÜŞÜŞÜNÜ BEKLEMELİ Mİ?

Vatandaş şu anda bir kredi çekerse bu kredi tüm taksit boyunca ödenecek faiz oranını ifade eder. 10 yıllık çekilirse 10 yıl boyunca bu faiz oranlarında geri ödeme yapılacak. Kredi faizleri hala yüksek. O yüzden eğer zorunluluk yoksa kişilerin ev alma ihtiyaçlarını ötelemeleri daha uygun olacaktır. Bu sayede kredi vade döneminde daha uygun bir şekilde, zorlanmada ödeme yapabileceklerdir.”

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Can 39 dakika önce Şikayet Et
    Tamam iyi güzel faiz düşsün herkes ev alsın isteriz ancak faiz düşer düşmez 2 milyonluk evi 3 milyon yapıyorlar faiz düşmesinin anlamı olmuyor
    Cevapla