5 TL'lik alışverişe 600 bin TL ceza! İhmal edenler yandı

Alışverişlerde fiş, fatura gibi belgeleri almayı veya vermeyi ihmal edenlere ciddi cezalar gelebilir. Yeni düzenleme göre, kesilecek ceza 600 bin TL'yi bulacak.

GİRİŞ 19.09.2024 15:35 GÜNCELLEME 19.09.2024 16:28
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Alışverişlerde fiş ve fatura almayı ihmal eden tüketiciler ile belge düzenlemeyen işletmelere yüksek cezalar kapıda.

Söz konusu düzen­leme 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmişti. Uygulamanın usul ve esasları ise 9 Eylül günü Gelir İdaresi tara­fından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Teb­liğ Taslağında belirtildi.

TÜKETİCİYE CEZASI 5 BİN TL

Dünya gazetesinin aktardığı habere göre mükellef olmayan nihai tü­keticilerin, fatura, gider pusulası, müstah­sil makbuzu, serbest meslek makbuzu, pe­rakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve giriş ve yolcu taşıma biletlerini almadık­ları tespit edilirse her bir belge için 5.000 Türk lirası özel usulsüz­lük cezası kesilecek.

Satıcılar açısından ise düzenlenmeyen belgeler için minimum 10.000 TL ceza öngörülmüş olup, kesintiler tekrarlandığında cezalar artarak devam edecek. Özellikle aynı takvim yılı içinde yapılan bir tespit, cezaların katlanmasının nedeni olacak.

İlk kesmede 10 bin TL, ikinci kesmede 20 bin TL gibi artan cezalar, 100 bin TL'ye kadar çıkabilecek. Geçersiz belge düzenlenirse satıcılar daha yüksek cezalarla karşı karşıya kalacak.

6. KEZ TESPİT EDİLİRSE CEZASI 600 BİN TL

Örneğin, bir market sahibi, 5 TL'lik alışveriş için geçersiz bir belge düzenlerse ve bu durum denetimlerde 6. kez tespit edilirse, kesilecek ceza 600 bin TL olacak.

KAYNAK: DÜNYA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • misafir 5 saat önce Şikayet Et
    5 tl. lik alışverişe 600.000 tl. ceza olursa adaletli mi olacak? Vur deyince öldürmeyin.
    Cevapla
  • Yiğido SİVAS 5 saat önce Şikayet Et
    Devlette binlerce denetimci maliyeci var dolaşsınlar esnaf market fiş vermeyenin tepesine anında binsinler biz tüketiciler nakitte fiş istedinmi esnafın suratı ASILIYOR
    Cevapla
  • Murat gözükara 5 saat önce Şikayet Et
    Yahu maliye işi müşteriye niye yıkıyor....müşterinin suçu ney..ben visaylamalış veriş yapmışsım...adam fişi kesmek zorunda zaten...maliye denetlemiyor..işin kolayına kaçıyor...uyuyor...klüplerden alacağını tahsil et ..adamlar on transfer paralarına el koy...
    Cevapla
  • Sıvaslı 5 saat önce Şikayet Et
    Bide şu site yöneticilerine ceza verebilseniz nefes aldin cezası nezaman gelecek sonra nefes verdin cezası
    Cevapla
  • Ziyaretçi 5 saat önce Şikayet Et
    esnafın çoğunluğu fiş kesmiyor ki , nasıl takip olur zor insan zihniyeti bozuk maalesef her şeye kılıf uyduruyor. En güzel yöntem nakit alışveriş yerine kart başka türlü çözüm zor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle