Hakan Kara: 'İbre tersine döndü, Merkez Bankası'nın eli rahatlayacak'

TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, enflasyonu olumsuz etkileyen faktörlerin tersine döndüğünü belirterek, "Talep zayıflıyor, enflasyon dinamikleri bir alt platoya inebilir. Bu da kur konusunda TCMB’nin elini rahatlatacaktır" dedi.

GİRİŞ 13.09.2024 15:58 GÜNCELLEME 13.09.2024 16:12
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Hakan Kara, ekonomi gündemine ilişkin CNBC-e'ye açıklamalarda bulundu.

2018 yılından bu yana şirketlerin döviz pozisyonunu ele aldığı makalesini değerlendiren Kara şunları kaydetti:

"Kamu sektörüne muazzam bir döviz riski yüklenmişti, şimdi tersine döndü. Reel sektör risk yönetimini başarmalı. Yurt dışı tahvil ihraçları olsun, KMM olsun, açık devam edebilir. 2018 yılında şirketlere uygulanan döviz düzenlemesinin oldukça etkili olduğu görüldü. Regülasyondan etkilenen şirketlerin döviz borcu azalıyor. Döviz borcu alabilmek için şirketler ihracatı artırdı, cari açık azaldı. 2018’de şirketlere yapılan mikro düzenleme kapsamı genişletilebilir. TCMB görüşlerini temsil etmeyen kişisel bir makale yazıldı. Şirketlerin döviz açığını ele alan ilk düzenleme oldu. Bir sonraki politika tasarımında bu makale dikkate alınacaktır."

"ŞİRKETLERİN DÖVİZ AÇIĞI ARTABİLİR"

2008-09 krizinden sonra Fed'in niceliksel genişlemesi ile şirketler kesiminin epey borçlandığını belirten Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şirketlerin döviz açığı artabilir. Fed faizi düştüğünde dışarıdan dolar veya euro cinsi tahvil ihraç etme maliyetleri azalıyor. IMF çalışmasına göre, Fed faiz indirdiği dönemde şirketlerin tahvil ihracında belirgin bir artış olduğunu gösteriyor. Yine benzer bir döneme girebiliriz. Tahvil ihracındaki artışın kırılganlık oluşturmamak için makro ihtiyati tedbirler yerli yerinde oturtulmalı."

"ŞİRKETLER İÇİN TL BORÇLANMA OLDUKÇA PAHALI"

Yurt dışı tahvil ihracı 20 milyar doları aşmasına ilişkin konuşan Kara, "TL borçlanma oldukça pahalı hale geldi. Döviz cinsinden borçlanmak daha düşük maliyetli hale geldi. Kısa vadede TL borçlanmak çok daha maliyetli. Şirketler döviz cinsi borçlanma tarafına gittiler. TCMB bankalar üzerinden buna limit koydu. Tahvil ihracında yurt dışı borçlanmada bir limit yok. Önümüzdeki dönemde faiz oranlarının düştüğünü düşünürsek yurt dışı tahvil ihraçları artmaya devam edecek" dedi.

"REEL KURUN DEĞERLENME HIZI DEVAM ETMEYECEK"

Reel kurda değerlenme görülüp görülmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Kara şunları kaydetti:

"Yılın ilk 8 ayındaki reel kurun değerlenme hızı devam etmeyecek. Reel kurun geldiği düzey ihracatçıyı zorlamaya başladı. Merkez Bankası bunu dikkate alacaktır. Enflasyonu olumsuz etkileyen faktörler tersine dönüyor. Küresel taraf yardım ediyor, enerji fiyatları düştü, talep de zayıflıyor. Enflasyon dinamikleri bir alt platoya inebilir. Bu da kur konusunda TCMB’nin elini rahatlatacaktır. Bundan sonraki dönemde ilave bir reel değerlenmeye fazla ihtiyaç olmayacaktır."

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARINDA

AA Finans'ın TCMB'nin 19 Eylül Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 2'si yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 2'si yüzde 47,5, 1'i yüzde 46,5 ve 5'i yüzde 45 olacağını öngördü.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

KAYNAK: CNBCE.COM, AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • Mehmet 2 gün önce Şikayet Et
    ÇOK PAHALILIK VAR YILBAŞINDAN BUGÜNE KADAR HERŞEYE YÜZDE YÜZ ZAM GELDI.daire fiyatları çok artti.
    Cevapla
  • Hxr 3 gün önce Şikayet Et
    Enflasyon düştü, 5.6 ay daha aynı devam %50 ,den aşağı duşmemeli
    Cevapla
  • Bekir 4 gün önce Şikayet Et
    Dünyada ekonomiler borç üstüne dönüyor Türkiye'den başka herkese uygun vade düşük faizle borç veriyorlar Çin ve Amerika hariç herkes keseden yiyor hatta Amerika bile keseden yiyor amerikayi biraz olsun silah sanayii si kurtarıyor işin acı tarafı hazine bonusu bile satamayan Amerika'nın can çekişen doları ve yine batmaya başlayan Avrupa'nın avrosuna ihtiyaç duyuyoruz yanlış yapıyoruz
    Cevapla
  • Bekir 4 gün önce Şikayet Et
    Bu faizler dengeleri iyice bozdu mesela hayvan yetiştiricileri ne yapacak ithal et yerlinin yarı fiyatına geliyor yerli ette fiyat düşse bir tek çiftlik kalmaz hepsi batar bir çok sektörde bu durum var ekonomi freni patlamış kamyon gibi hızlandıkça çarptığında hasar çok büyük olacak
    Cevapla
  • Harput lu 4 gün önce Şikayet Et
    Yüzde 50 faiz dünyada bir ülkede var, TÜRKİYE de, somalide bile yok
    Cevapla
  • Cem 2 gün önce Şikayet Et
    Eeeee sonuç???? Bu faiz yüzde elli olmamış olsaydı okadar fırsatçı varki Türkiye'de her alanda ekmeği 100 TL alırdın şuan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle