IMF'den Türkiye için BRICS üyeliği açıklaması

Türkiye'nin BRICS hamlesini değerlendiren IMF Sözcüsü Julie Kozack, "BRICS'in üyeler arasındaki parçalanmayı azaltmayı ve ticaret ile yatırım maliyetlerini düşürmeyi amaçladığı takdirde teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

GİRİŞ 13.09.2024 14:57 GÜNCELLEME 13.09.2024 17:38
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD ekonomisinin performansının son birkaç yıldır dikkate değer derecede güçlü olduğuna işaret eden Kozack, enflasyon azaltma sürecinin çoğu kişinin korktuğu kadar maliyetli olmadığını dile getirdi.

IMF Sözcüsü Julie Kozack

Kozack, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) seviyesinin salgın öncesi eğilimi aşan tek G20 ekonomisinin ABD olduğuna dikkati çekerek, bunun küresel ekonomi için de iyi olduğunu vurguladı.

Fed'in eylemlerine yanıt olarak enflasyonun düştüğünü ve yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini söyleyen Kozack, ülkede çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonunun bu yıl sonunda yaklaşık yüzde 2,5 olmasını beklediklerini ve gelecek yıl ortasına kadar hedefe geri döneceğini öngördüklerini aktardı.

ABD'NİN EKONOMİK BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA BEKLENTİSİ

Kozack, enflasyonda yılın başında görülenden daha az yukarı yönlü risk olduğunu belirterek, Fed'in faiz indirimi döngüsünü başlatmasının uygun olduğunu düşündüklerini söyledi.

Bununla birlikte, yukarı yönlü risklerin daha az olsa da tamamen ortadan kalkmadığını anlatan Kozack, Fed'in faiz indirimlerinin hızını ve kapsamını gelecek ekonomik verilere göre ayarlaması gerektiğine dikkati çekti.

Kozack, ABD büyümesinin yavaşlamasını beklediklerine işaret ederek, bunun ekim ayında yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm tahminlerine de yansıyacağını kaydetti.

"BRICS'E KATILIM HER ÜLKENİN KENDİ KARARI"

Türkiye'nin BRICS'e katılım beyanına işaret edilerek, IMF'nin birlikte herhangi bir tehlike görüp görmediğine yönelik soru üzerine Kozack, BRICS veya diğer ülke gruplarının derinleşen bağlarının, üyeler arasındaki parçalanmayı azaltmayı ve ticaret ile yatırım maliyetlerini düşürmeyi amaçladıkları takdirde teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kozack, bu tür girişimlere katılmanın her ülkenin kararı olduğunu vurguladı.

PUTİN: 34 ÜLKE, BRICS'E ÇEŞİTLİ ŞEKİLDE DAHİL OLMAK İSTİYOR

Putin, Rusya'nın St. Petersburg kentinde, 14. BRICS ülkeleri yüksek temsilciler güvenlik toplantısına katılan yetkililerle bir araya geldi.

Burada açıklamalarda bulunan Putin, söz konusu toplantıda, 1 Ocak'tan itibaren BRICS'e üye olan ülke heyetlerinin de yer aldığını söyledi.

Bugüne kadar BRICS kapsamında çeşitli alanlarla ilgili çok sayıda toplantı düzenlendiğine dikkati çeken Putin, 22-24 Ekim'de Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da BRCS Zirvesi'nin düzenleneceğini ve buraya birçok ülke liderinin katılacağını dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, BRICS'in önemine işaret ederek, "BRICS'e yönelik ilgi artıyor. 34 ülke, BRICS'in faaliyetlerine çeşitli şekilde dahil olmak istiyor." ifadesini kullandı.

HANGİ ÜLKELERDEN OLUŞUYOR?

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu, en büyük gelişmekte olan ekonomilerden bazılarını içeriyor.

Bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır'ın katılımıyla dört yeni üye daha kazandı.

Suudi Arabistan da davet edildi ancak henüz katılmadı. Arjantin'de yönetime Javier Milei geçince, BRICS'e katılmayacaklarını beyan etmişti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 48
  • HÜZÜNLER 3 gün önce Şikayet Et
    Brics'e girersek hepimiz zengin oluruz artık, hemen yarın girelim
    Cevapla
  • Das 3 gün önce Şikayet Et
    Imf nin cani cehenneme nato nun cani cehenneme
    Cevapla
  • Andy 3 gün önce Şikayet Et
    Ok visa ve diğer credi kartlarındanda çıkın sonunu görürsün a zavallılar darı anbarında görmekten farksız klavye kahramanları
    Cevapla
  • antisol 3 gün önce Şikayet Et
    Açlıktan öleceğini zanneden bir sol beyin
    Cevapla
  • son osmanlı 3 gün önce Şikayet Et
    abd israil ve ab nin karşısında kurulan her ekonomik topluluk birlik onlardan daha güzel olur dürüst oldukça
    Cevapla
  • Tayfun bey 4 gün önce Şikayet Et
    IMF denen kuruluş İngiliz sermayesinin Avrupa'da ki para fonudur ve Dünyada Altın rezerzvine sahip ülkeleri geride bırakarak ilk 5 TE yer almaktadır. Brics denilen para altına endeksli bir para birimi olacağını ve dolara karşı alternatif olacağını düşünüyorum
    Cevapla
  • Ali 3 gün önce Şikayet Et
    İMF bir Avrupa kuruluşu değil, BRICS te bir para değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle