Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60'ar baz puan indirdi

GİRİŞ 12.09.2024 15:27 GÜNCELLEME 12.09.2024 16:35

ECB. piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Banka mevduat faiz oranını 25 baz puan indirdi.

Küresel piyasalarda yatırımcılar ECB'nin bugün faiz indirimine gideceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyordu. Böylece yüzde 3,75 olan mevduat faizi beklentilere paralel şekilde yüzde 3,50'ye indirildi.

ECB, refinansman faiz oranını da 60 baz puan indirdi. Yüzde 4 olarak beklenen refinansman faizi yüzde 4,25'ten yüzde 3,65'e indi.

ECB'nin ortalama manşet enfasyon için 2024 tahmini yüzde 2,5, 2025 tahmini yüzde 2,2 olarak sabit kaldı. Ortalama çekirdek enflasyon için 2024 tahminini yüzde 2,8'den 2,9'a revize eden ECB, 2025 tahminini yüzde 2,2'den 2,3'e çıkardı. 2026 için tahmini ise yüzde 2.

GEÇEN AY SABİT BIRAKMIŞTI

Banka geçen ayki toplantısında refinansman, mevduat ve marjinal fonlama faizlerini sırasıyla yüzde 4,25, 3,75 ve 4,50’de tutmuştu.

Christine Lagarde

FAİZ KARARI SONRASI ECB BAŞKANI LAGARDE'DEN AÇIKLAMA

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugün gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan indirerek dikkat çekici bir karara imza attı. ECB Başkanı Christine Lagarde, toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda bu kararın gerekçelerini ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini paylaştı.

Lagarde, Yönetici Konsey'in parasal politikada gözlemledikleri oranı 25 baz puan düşürme kararını ortak olarak alındığını ifade etti. Bu adımın, temel enflasyon dinamiklerinin ve parasal politika geçişinin mevcut kısıtlamaları sabit tutmak için yeterince güçlü olmamasından kaynaklandığını belirtti.

Yakın dönemdeki enflasyon verilerinin beklentilere paralel geldiğini aktaran Lagarde, ECB çalışanlarının tahminlerine göre manşet enflasyonun bu yıl yüzde 2,5 olarak gerçekleşmesi, 2026'da ise yüzde 1,9'a gerilemesi öngörülüyor. Ancak enflasyonun yıl sonuna doğru tekrar yükselmesi bekleniyor. Bu artışın enerji fiyatlarındaki ani düşüşlerin sona ermesiyle tetikleneceği öngörülüyor. Enflasyonun gelecek yılın ikinci yarısında ise yeniden beklentilere doğru bir iyileşme göstermesi bekleniyor.

ÇEKİRDEK ENFLASYON VE MAAŞ ARTIŞLARININ ETKİSİ

Lagarde, çekirdek enflasyonun 2024 ve 2025 yıllarına yönelik beklentilerinin yukarı yönlü revize edildiğini ve hizmet sektöründeki enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Çalışanların tahminlerine göre, çekirdek enflasyonun bu yıl yüzde 2,9 seviyesinde kalacağı, 2026'da yüzde 2'ye gerileyeceği öngörülüyor. Yurtiçi enflasyon ise hala yüksek seviyelerde seyrediyor; bunun başlıca sebebi maaşların hızlı artış göstermesi. Maaş artışlarının enflasyonist etkilerinin dengelenmesi zorunlu gözüküyor.

Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivitenin yavaşlamaya devam ettiğini ifade eden Lagarde, özellikle özel tüketim ve yatırımlarda zayıflık belirtilerine dikkat çekti. ECB, bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 0,8, 2025'te yüzde 1,2 ve 2026'da yüzde 1,5 büyümesini öngörüyor. Bu büyüme tahminleri önceki beklentilerin altında kalırken, ikinci çeyrekteki yüzde 0,2'lik büyümenin de beklentilerin altında gerçekleştiği vurgulandı. İlk çeyrekte büyüme yüzde 0,3 olmuştu.

Lagarde, büyümenin net ithalat ve hükümet harcamalarıyla sağlandığını ancak özel tüketim ve konut yatırımlarında düşüş yaşandığını belirtti. Öte yandan hizmet sektörünün büyümeyi destekleyici rol oynadığını ve hanehalkı gelirlerinde artış beklediklerini ifade etti. Ancak büyümenin önündeki engellerin tam olarak ortadan kalkmadığına dikkat çekti.

İSTİHDAM VE İŞSİZLİK VERİLERİ

İşgücü piyasasında dirençli bir görünümün devam ettiğini belirten Lagarde, işsizliğin yüzde 6,4 ile sabit kaldığını ve istihdamın ikinci çeyrekte yüzde 0,2 oranında büyüme kaydettiğini aktardı. Ancak anket göstergeleri, iş gücü talebinde bir düşüşe işaret ediyor. Pandemi öncesi iş gücü piyasası koşullarına geri dönüş sinyalleri gözlemleniyor.

ENFLASYONUN DÜŞÜŞÜ VE GIDA FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ

Eurostat verilerine göre, yıllık enflasyon oranı Ağustos ayında yüzde 2,2'ye geriledi. Temmuz ayında bu oran yüzde 2,6 olarak gerçekleşmişti. Ancak gıda enflasyonu aynı dönemde yüzde 2,4’e yükseldi. Mal ve hizmet enflasyonu ise farklı yönlerde hareket etti; mal enflasyonu yüzde 0,7'den yüzde 0,4'e gerilerken, hizmet enflasyonu yüzde 4’ten yüzde 4,2’ye çıktı. Yurtiçi enflasyon çok az bir düşüş göstererek yüzde 4,4 seviyesine indi.

KÜRESEL TİCARET VE JEOPOLİTİK RİSKLER

Lagarde, küresel ticaretin parasal politika kısıtlamalarının gecikmeli etkilerinden olumsuz etkilenebileceğini söyledi. Jeopolitik gerilimler ise enerji ve taşıma maliyetlerini yükselterek küresel ticaret üzerinde baskı oluşturabilir. Aşırı iklim olaylarının da gıda fiyatlarında yükselişe yol açabileceği uyarısında bulundu.

PİYASA FAİZ ORANLARI VE KREDİ BÜYÜMESİ

Piyasa faiz oranlarının, Temmuz ayındaki toplantıdan bu yana değişmediğini belirten Lagarde, ECB’nin son faiz artışlarının etkili olduğunu ve yeni borçlanma oranlarının yüksek seviyelerde gerçekleştiğini dile getirdi. Kredi büyümesi zayıf talep nedeniyle yavaş seyrederken, Temmuz ayında hanelere verilen kredilerde yüzde 0,6'dan yüzde 0,5'e bir gerileme gözlendi.

FAİZ POLİTİKASI VE GELECEĞE DÖNÜK ADIMLAR

ECB’nin faiz oranlarını gerekli olduğu sürece kısıtlayıcı seviyelerde tutmayı sürdüreceğini belirten Lagarde, bu kararların veriye dayalı olarak alınacağını ve her toplantıda yeniden değerlendirileceğini vurguladı. ECB'nin belirli bir faiz patikasını takip etmediğini, ancak ellerindeki tüm araçları kullanarak enflasyonu orta vadeli hedeflerine geri döndürmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Son olarak, yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimi olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Lagarde, 25 baz puanlık kararın ortak olarak alındığını ve enflasyon hedeflerine yönelik ilerlemenin güven verdiğini belirtti. Eylül ayında enflasyonda düşük bir okuma beklediklerini, ancak kararların sadece tek bir göstergeye dayanmadan, diğer veriler ışığında alınacağını ekledi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.