Ekonominin yeni yol haritası belli oldu! Uzman isimden çarpıcı yorum...

Orta Vadeli Programın detaylarını değerlendiren Ekonomist Aşkın, bir revizyon beklentisi olduğunu ve enflasyon beklentilerinin güncellendiğini belirtti. Aşkın, programın genel hatları ile piyasanın beklentilerini karşıladığını vurguladı.

GİRİŞ 05.09.2024 13:50 GÜNCELLEME 05.09.2024 13:50

Ekonominin 3 yıllık yol haritası belli oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP'nin temel amacının enflasyonun tek haneye düşürülmesi olduğunu açıkladı.

Yeni programa göre 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4’ten yüzde 3,5’a düşürüldü. Enflasyon beklentisi ise bu yıl için Merkez Bankası tahmini olan yüzde 38’den yüzde 41,5’e güncellendi. Bu beklenti bir önceki OVP’de yüzde 33 olarak belirlenmişti. Cari açık ise yüzde 3,1’den yüzde 1,7’ye düşürüldü.

 

 

EKONOMİNİN YENİ YOL HARİTASI 

Orta Vadeli Programın detaylarını Haber7’ye değerlendiren Ekonomist Mustafa Aşkın, bir revizyon beklentisi olduğunu ve enflasyon beklentilerinin güncellendiğini belirtti. Aşkın, programın genel hatları ile piyasanın beklentilerini karşıladığını vurguladı. 

Yeni programa göre enflasyon ve büyüme beklentisinde yapılan revizyonlara değinen Aşkın, Merkez Bankası’nın da enflasyon beklentisini OVP’ye paralel güncelleyebileceğini ifade etti. Enflasyonla mücadele kapsamında yol haritası çizen bir program olduğunu vurgulayan Aşkın, programın piyasaya teknik açıdan bilgiler verdiğini de söyledi.

 

 

UZMAN İSİM DEĞERLENDİRDİ 

Ekonomide büyüme ve enflasyon beklentisindeki değişimleri değerlendiren Ekonomist Mustafa Aşkın, hedefin tek haneli olmasının önemini vurguladı. Aşkın, enflasyonla mücadelede yolun uzun olduğunu ancak imkansız olmadığını da belirtti.

Orta Vadeli Program kapsamında da enflasyonun tek haneye ulaşmasının iki sene gibi bir sürede olmasına değinen Aşkın, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasının da önemini vurguladı. Aşkın, tek haneli hedefe ulaşırken belli başlı dikkat edilmesi gereken huşularında yine program içerisinde yer aldığını söyledi.

 

 

OVP'NİN PİYASALARA YANSIMASI!

OVP açıklanırken piyasalarda minimum düzeyde yaşanan hareketliliği değerlendiren Ekonomist Mustafa Aşkın, borsa ve dolarda yükselişlere dikkat çekti.

Aşkın, BRICS sürecinin borsayı OVP’den daha fazla etkileyebileceğini söyledi. OVP’nin borsa için yeterli bir hikaye olmadığını dile getiren Aşkın, yarın Fitch tarafından bir kademeli not artışı beklediğini de ifade etti. Aşkın, Fitch’ten gelebilecek not artışı ile borsada toparlanma sinyallerinin yükselebileceğini de vurguladı.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.